7.2.2014

Kenia matkakohteena

Kenia, paratiisi Afrikan auringon alla. Lause on totta, mikäli suljet silmäsi lentokoneesta noustessasi ja avaat ne vasta kun bussi pysähtyy hotellin eteen. Kenia on ihan oikea hyvin köyhä kehitysmaa ja se kyllä näkyy. Pääelinkeinoina Keniassa on maatalous sekä matkailu. Turismin loppuessa maa olisi aika paljon huonommassa jamassa. Pelkästään meidän hotellimme työllistää satoja kenialaisia ja osasta tuntui oikein huokuvan ylpeys tai kiitollisuus, että heillä ylipäätään on työ. Vaikea selittää tuota asiaa, kulttuurishokki on jokatapauksessa vastassa, mikäli ei vastaavassa maassa ole aiemmin vieraillut.
Paratiisilla tarkoitetaan käytännössä vartioituja hotellialueita, joissa tällaiset tavalliset turistit ovat turvassa ja voivat nauttia aika ihanteellisesta ilmastosta hieman päiväntasaajan alapuolella. Hotellialue on erittäin siisti ja hoidettu. Meidän hotellialueemme, 167m pitkän eri tasoissa kulkevan altaan lisäksi oli hyvin väljästi toteutettu. Rauhallisempia kahden ihmisen löhöilypaikkoja oli niin palmujen alla kuin auringossakin. Meidän tukikohtamme oli koko loman ajan meren rannalla, jossa Intian valtameren lämmin tuuli piti olon siedettävänä :)


Meidät yllätti tosiaan maan turvattomuus. Lähellä oleva Mombasa on paikallisille turvallinen, mutta turisteille hyvinkin vaarallinen. Hengestään pääsisi varmasti muutaman euron vuoksi. Matkanjärjestäjän bussimatkakin kuulemma esitteli sitä rikkaampaa osaa, jossa ei ollut roskia edes kadulla. Lähikylän pääkadullekaan ei ollut mitään asiaa edes päiväsaikaan. Olisi ollut mukava ostaa suoraan paikalliselta myyjältä kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta tämä ei valitettavasti ollut turvallista. Hotellialueen rannalta poistuessa vartijat ohjeistivat, ettei kannata kameroita, koruja, kelloja ym arvotavaraa ottaa mukaan. Vartija myös usein kulki hieman etäällä mukana turvaamassa turistien päiväkävelyä. Kuulostaa hurjalta, eikö? Me emme kokeneet kertaakaan varsinaisesti turvattomuuden tunnetta vaikka useita omatoimiretkiä päivisin ranta-alueella teimmekin, mutta eivät nuo järjestelyt huvin vuoksi ole olemassa.Mikäli olet suunnittelemassa matkaa Keniaan, kysy ihmeessä jos jokin asia mietitttää niin katsotaan osaammeko vastata :) Suosittelemme kyllä kohdetta pienellä varauksella :) Maassa on mahtavat safarimahdollisuudet, joten jos savannit ja elukat luonnontilassa vähänkään kiinnostaa, ei muuta kuin matkaa suunnittelemaan! Myöhemmin on tulossa kattavammin kuvia vielä, erikseen safarista ja muista kohteista.
Älkää myöskään ymmärtäkö kirjoitusta väärin, meidän häämatka oli ihan täydellinen matka! Näitä tässä mainittuja asioita ei vain matkatoimistojen esitteissä kerrota :)


-Petteri

(Yhteistyössä Canon. Canonilta lainassa matkalla Canon EOS 5D mk3, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II sekä Canon EF 1.4X III -telejatke)

22 kommenttia:

 1. Yllättävää kuulla, että Kenia olisi turisteille noin turvaton paikka.

  Olen itse matkustanut Tansaniassa, Malawissa ja Sambiassa, eikä eteen tullut tilanteita, joissa olisin pelännyt joutuvani ryöstetyksi tai pahempaa. Toki avuliaita (flirttailevia) miehiä ja kaupustelijoita parveili kyllästymiseen asti yksinään liikkuvan valkoisen naisen ympärillä, mutta en kokenut kiinnostusta uhkaavana. Ihmiset eivät myöskään pääsääntöisesti loukkaantuneet, jos torjuin heidän tarjouksensa milloin mistäkin palvelusta. Päinvastoin, sain valtavan paljon ystävällistä apua esimerkiksi hotellin tai oikean bussin löytämisessä.

  Luulen tosin, että olisin suhtautunut esimerkiksi avuntarjouksiin epäluuloisemmin, jos en olisi ennen matkusteluani asunut Tansaniassa jonkin aikaa. Kulttuurishokki oli omalla kohdallani jo takanapäin.

  Jäin pohtimaan, olivatko hotellin (ja/tai matkanjärjestäjän) turvaohjeet kuitenkin ylimitoitetut. Keksin turvallisuuden ohella montakin syytä siihen, miksi turistit haluttaisiin pitää hotellin alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävällistä kansaa on Keniassakin :) Todella ystävällistä. Enemmän noita turvallisuusjuttuja paikalliset puhuivat kuin hotelli/matkanjärjestäjä. Onhan sekin totta, että missä tahansa maassa on mahdollista tulla ryöstetyksi, vaikka täällä Suomessa. Ehkä sitten kun väkeä on vähän enemmän, niitä mätiä omenoita mahtuu porukkaan enemmän.

   Itsellä tuli vain mieleen noista turvaohjeista, että JOS jotain sattuisi, ei se olisi kovin hyvä asia hotellille eikä matkanjärjestäjällekään. Hotelli oli all inclusive, joten ruuasta ja juomasta tulevien myyntien vuoksi ei alueella haluttaisi turisteja sen enempää pitää :)

   Hyvin on ainakin esim Diani Beachin alueen hotellit / taksit saanut asian turisteille selittyä kun emme nähneet ainuttakaan turistia pääkadun varrella muutamia kertoja ohiajaessamme :) Mahtavat markkinatkin olivat aamusta iltaan ja väkeä vaikka kuinka paljon, olisin mielelläni halunnut olla siellä mukana aistimassa tunnelmia, ehkä kuvaamassakin. Hotellin taksi ei olisi meitä autosta ulos päästänyt, edes rahalla, vaikka sillä siellä maassa saa asioita järjestymään :)

   Samaa minä mietin edelleen, miten turvallinen alue / maa ylipäätään tuo on..

   Poista
 2. Oliskohan tuo (yli)varovaisuus ennen kaikkea paikallisten huolta oman toimeentulonsa puolesta? Kuten sanoit, JOS jotakin pahaa tapahtuisi... Sansibarillahan heitettiin syövyttävää ainetta parin brittitytön kasvoille viime vuonna. Paikalliset olivat tosi huolissaan, vaikka kyseessä oli yksittäistapaus, ja Tansanian presidenttikin kiirehti tuomitsemaan teon. En tosin tiedä, onko tapauksella loppujen lopuksi ollut vaikutusta saaren turistivirtaan.

  Olisi kiva kuulla jonkun Keniassa pidempään oleskelleen ajatuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista oli kyllä tietää, mikä tuon takana on. Tuo pidempään oleskelu on taas vähän eri asia kuin turistina 2vkon reissulla. Siinä meinaan on jo melkein paikallinen jos pidemmäksi aikaa paikoilleen asettuu. Tarkoitan siis sitä sillä, että kokee asiat varmasti hyvinkin erilailla sekä myös tällaista ihmistä varmaan ne paikallisestikin kohtelee eri tavalla. Tiedä sitten :)

   Poista
 3. Kaksi kertaa Keniassa vierailleena, en parhaalla tahdollanikaan voi suositella maata!
  Maassa on valtava huumeongelma, jolta on mahdotonta ummistaa silmänsä.
  Lisäksi uskallan väittää, että kenialaiset ovat, anteeksi vaan erittäin epärehellisiä!
  Mutta lihavia "amerikan mareja" maa tuntuu kiinnostavan kovastikkin. Ei ollut yksi eikä kaksi ikääntynyttä tanttarallaa, jotka lyllersivät onnelisena Masai-pukuun sonnustautuneen nuoren miehen kainalossa (!! Siis oikeesti yök)
  En siis parhaalla tahdolllanikaan suosittele maata "lomailuun" enä ainakaan "honimoon" kohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä piti joku lause kirjoittaa, mutta kokemukset jäi niin vähälle näistä kun emme päässeet oikein näkemään sitä aitoa elämää siellä. Kyllä osa rantapojista oli välillä niin pihalla aamupäivästä alkaen. Uskon ongelman olevan oikeastikin valtava, enkä usko, että virkavalta/hallinto asialle välttämättä edes haluaa tehdä mitään.

   Kyllä uskon, että sieltä löytyy hyvinkin epärehellistä väkeä. Mistäpä toisaalta ei löytyisi? En niitä huijareita täällä kotimaassakin monenlaista. Turisteja on muutenkin lapsellisen helppoa huijata vaikka kanarialla :)

   On kiva kuulla myös tuollainen mielipide maasta. Kenia ei kuitenkaan ole se suosituin paikka mihin suomalaiset matkustavat. Mekin halusimme jotain vähän erikoisempaa, koska kyse oli nimenomaan häämatkasta. Malediiveille haaveet oli, mutta olisi pitänyt vähän pidemmät taskut vielä olla, aika paljonkin.. Thaimaa on taas jollain tapaa vähän massaturismipaikka, jossa all inclusive hotellit olivat jo kohtuuttoman kalliita maahan nähden. (normaalisti tyydymme kyllä vähempään, mutta häämatkalla ollaan vaan kerran elämässä ;o)

   Edelleen suosittelemme pienellä varauksella maata :)

   Poista
 4. Ystävällisiä ihmiset olivat, varsinkin hotellissa ja muissa palveluja tarjoavissa paikoissa.
  Paikallisissa, hotellialueen ulkopuolella olevista ihmisistä huokui kuitenkin tietty uhka, vihamielisyys? Se voi johtua pitkästä valkoihoisten siirtomaavallan ajasta, varmaankin köyhyydestä, työttömyydestä ja yleensäkin matalasta elintasosta. Olin aistivinani ihmisissä alistumista, tyytymistä kohtaloonsa, fatalistista elämänasennetta. Huomiota kiinnitin myös siihen, että arvioni mukaan monet olivat huumeiden vaikutuksen alaisina. Heidän pakokeinonsa ahdistavasta, taloudellisesti ja henkisesti niukasta elämäntilaanteestaan
  Kuitenkin: todella upea reissu, josta nautin joka hetkestä ja tilanteessa.
  Pääsi irti Suomessa olevasta arjesta ja antaa taas syvyyttä pohtia työssä eteen tulevia, suomalaisen yhteiskunnan ongelmia. Vaikkeivät ne yhteismitallisesti vertailukelpoisia olekkaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin kirjoitettu Seppo! Seppo (ja Anne) olivat meidän omatoimiretkillämme mukana ja koimme nämä samat asiat :) Kiitos matkaseurasta vielä, oli mukava tutustua!

   Ja kyllä, mekin nautimme joka hetkestä! Paitsi Mombasan lauttajonossa kuumassa autossa istumisesta :)

   Poista
  2. Samoin Petteri ja Oona. Kiva on reissuilla tavata samanhenkisiä ihmisiä. Sallittakoon: Vaikka tämä on hyvin Inside juttu, minua vieläkin huolestuttaa hotellin lähialueiden isovanhempien, varsinkin isoäitien ravitsemustila;)

   Poista
  3. Onneksi siellä nyt varmasti anteliaampia turisteja ;) Kiitos vielä munkin puolesta! Toivottavasti jalkapohjat ja muut vammat ovat jo parantuneet :)

   Poista
 5. Vau mikä matka teillä on ollut! Aika hurjalta nuo turvajutut kuulostaa, mutta sama oli Brasiliassa. Kuulosti siis tosi tutulta.

  Oliko kamera hyvä? Voitko suositella? Olen hankkimassa uutta kameraa ja tätäkin katselin.

  Oon aiemminkin käynyt katsomassa sun blogia ja nyt kun juttelin työkaverin kanssa ja kuulin, että olet samalta alalta niin piti tulla uudestaan kurkkiin. Muistin vaan että teillä oli saman näköinen koiruus kuin meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Saatiin kokea lopulta aika monenlaisia asioita, vaikka ison osan matkaa lepäilimmekin rannalla. Mielenpainuvimpana varmasti safari ja merikilpikonnien kuoriutuminen ja saattaminen Intian valtamereen :) Näistä kilppareistakin tulossa jossain kohtaa oma juttunsa, pitää ensin vähän tutustua heihin.

   No kyllähän se on hyvä kamera, erittäin hyvä :) Tästä kamerasta vähän enemmän juttua sitten tulevassa safaripostauksessa. Arvaa harmittiko lähettää se takaisin tällä viikolla? Enpä kyllä kovin kauaa "joudu" omalla vanhalla kuvailemaan (5Dmk2) sillä suunnitellusti päivittelen omaa kalustoa juurikin tuon rungon osalta keväämmällä.

   Eikä! Siellähän Bumba näytti kuvista löytyvän!

   Poista
  2. No Bumbahan hyvinkin!!! Menin jopa sanattomaksi kun nimen tiesit :)

   Tuo teidän matka kuulostaa niin loistavalta, toivottavasti päästäis joskus itsekin tuonne päin maailmaa. Luonto, eläimet ja kulttuuri on niin eriä kuin muualla. Ehdottomasti haluan kuulla lisää! Pitää myös tulla lukemaan teidän toista blogia (ehkä tuo munkin mies innostuu vielä joskus kirjoittelemaan blogiin, aloitti jo kerran oman, mutta se hiipui alkuinnostuksen jälkeen)

   Tuosta kamerasta kuulen mielelläni lisää ja mitä siihen kaveriksi suosittet! Vihdoin oma pitkäaikainen toive toteutuu ja aion hankki kunnon kameran ja siihen opit päälle :)

   Poista
 6. Upea matka ja hienot kuvat! Erityisesti tuo viimeinen tuo mieleen National Geographicin kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos J! :) Viimeisestä kuvasta pidän itsekin hyvin paljon, kaikessa yksinkertaisuudessaan. ISO-arvo taisi olla muistaakseni 10000..

   Poista
 7. Minullekkin tulossa russeli ja kiinnostaa miten suuri panta russelilla on? Onko teillä tyttöjä vai poikia :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pantoja on monen kokoisia ja koiratkin on erimallisia, siksi onkin tärkeää sovittaa koiralla pantaa jos haluaa juuri sopivan ostaa :) Meilläkin ääripäät edustettuna, poika on "jättiläinen" parsoniksi ja tyttö taas nuoresta iästään huolimatta hyvinkin pieni :)

   Poista
 8. Olimme viime talvena Mombasassa Dianin puolella ja tykkäsimme kovasti paikasta. Meillä oli siis lapsetkin mukana. Paikalliseen elämään päästiin/jouduttiin tutustumaan jo matkalla kentältä Dianille kun bussimme hajosi Dianin lautalle. Ensin opas ei päästänyt meitä ulos bussista, mutta lopulta oli pakko koska bussin ilmastointikaan ei toiminut ja alkoi ilma käydä turhan raskaaksi. Siellä sitten seilasimme muutaman kerran edestakaisin paikallisten ympäröimänä, ja minkään näköistä vaaraa emme kokeneet missään vaiheessa. Keneltäkään ei varastetu mitään ja paikalliset olivat hyvin ystävällisiä. Vuorokaudenaika oli keskellä yötä. Uusi bussi saatiin paikalle ja matka jatkui hotelliin ja loma oli mitä mahtavin!!

  VastaaPoista
 9. Jännä kuulla tällainen turistin näkemys maasta. Itse oleskelin Keniassa n. 3 kk muutamaa vuosi sitten opiskelijavaihdossa. En tiedä onko maan turvattomuus lisääntynyt niistä ajoista vai oliko meillä vain törkeän hyvä tuuri koko matkan ajan, kun meille ei mitään sattunut vaikka vietimme kaksi kuukautta Matharen slummissa erityislasten koulussa terapiaa pitäen. Ja päivittäin matkustimme sinne matatuilla (niillä Hiaceista tehdyillä takseilla) Asuimme kaksi kuukautta Nairobissa ja viimeisen kuukauden matkustimme (paikallisten ihmisten ja kanojen kanssa) paikallisilla busseilla pitkin rannikkoa. Mombasassakin kuljimme ihan kaikkina vuorokauden aikoina. Valkoihoisten ajatellaan kyllä olevan käveleviä rahapusseja ja lähes kaikki pyrkivät hyötymään meistä. Ja itse tulin siihen tulokseen että aika epärehellisiä valtaosa ihmisitä siellä on. Mutta onhan elämä siellä kovaa, joten mitäpä muuta voi odottaa.
  Tämä tulee nyt vähän myöhässä, mutta jos joku muu sattuu lukemaan, niin aivan ihana kohde häämatkaa ajatellen olisi Keniassa Lamun saari. Koko saarella on yksi auto, muuten liikenne tapahtuu aaseilla kulkien. Raihallinen ja turvallinen paikka, aivan ihana! All inclusivea sieltä ei kyllä taida löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tuo Lamu :) Nythän siellä taas tuntuu olevan vähän levottomampaa, joku isku tehty turisteja kohtaan, toiseksi pahin Nairobin jälkeen. Finnmatkat lopetti/lopettaa ainakin matkat Keniaan, sekin kyllä jo kertoo jotain tilanteesta. Hyvin sanottu tuo elämä on siellä kovaa, sitähän se on. Ei sitä pysty oikein edes ymmärtämään.

   Poista
 10. Hei! Löysin vasta blogiinne, ja täältähän löytyy vaikka mitä mukavaa luettavaa! :)
  Olen kanssa pari kertaa matkustanut Keniassa, myös Diani Beachillä. Eri alueista ehkä juuri Mombasan seutu on tuntunut turvattomimmalta (jos ei joitain Nairobin kortteleita lasketa), muuten maasta jäi ihan turvallinen tunne. Toki maalaisjärkeä tulee käyttää ja kaikkiin paikkoihin ei auta turistina mennä.
  olen kirjoitellut blogiin matkoista, jos haluatte kurkata: http://stellealcioccolato.blogspot.fi/search/label/Kenia
  Edellisen kommentoijan mainitsema Lamu on muuten ihana paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kata! Sori, että vastauksen kanssa on kestänyt.

   Kävinkin kurkkimassa, sulla on todella hyvä kuvia Keniasta, pitää kyllä vielä oikein tarkemminkin syynätä ajan kanssa :)

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)