14.7.2013

Terassin öljyäminen

Lomani viimeisen viikonlopun ohjelmassa oli tanssilavan terassin öljyäminen. Olin aiemmin jo käynyt katsomassa Tikkurilan öljyvalikoimaa, joiden värimallit olivat jotain aivan muuta kuin odotin. Kaikissa paistoi outo vihreys läpi ja muutenkin ne näyttivät kamalilta. Olivat varmaankin öljytty tuoreelle painekyllästetylle laudalle, jota ei ole aurinko polttanut ja kuivattanut. Meidän ruskea painekyllästetty lauta vuoden ulkona olemisen jälkeen kun on aika kaukana siitä vihreästä painekyllästetystä :)Lauantaiaamu alkoikin terassin tyhjentämisellä ja pesulla. Painepesurin käsittelyn jälkeen kävimme katsomassa kaupassa öljytarjontaa ja löysimmekin Teknokselta aivan täydellisen harmaan sävyn! Yhdeksän litran purkki kainaloon ja kotia kohti.Homma ei ollutkaan ihan niin simppeli, että laudan levyisellä pensselillä vaan sutii laudat läpi. Nimittäin en ajatellut lainkaan niitä jokaista laudanrakoa, jotka pitää tietysti myös käsitellä. Työnjako oli selkeä, toisen käydessä pieniä rakoja läpi, toinen veteli perässä leveällä pensselillä. Useampi tunti lauantaina hyvässä säässä terassia öljyttiin hyvän musiikin säestyksellä, välillä yksin ja välissä yhdessä :) Päivä oli kuitenkin liian lyhyt ja illalla oli aika kahvitella Oonan vanhempien kanssa, joten sunnuntaiaamuna oli ohjelmassa loppukiri. Tämä neljäsosan pätkä menikin jo ihan mukavan nopeasti.


Grillin takana oleva alue ja muutenkin alueet, joissa on jotain ollut päällä koko viime kesän, käyttäytyivät vähän erilailla kuin muut pinnat. Öljy ei samalla tavalla imeytynyt ja lopputulos olikin hieman ruskeaan taittava, joten kovin ruskealle puulle en suosittelekaan tätä laittamaan, jos haluaa nimenomaan harmaata.


(yllä kaksi kuvaa yhdessä, ei sentään noin vinoa ja outoa terassi meillä ole :o)

Öljyäminen on homma, joka on pakko tehdä kyllä joka kesä. Saa sillä kyllä tosi kivaksi laudat, nyt jälkeenpäin ajateltuna tuo vuoden vanha oli jo todella haalistunut. Olemme lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä ja odotammekin pinnan vielä hieman haalistuvan kunhan aurinko sitä pääsee polttamaan. Onko teillä öljyttäviä terasseja tai kaiteita? Hoituuko homma ruiskulla vai perinteisesti pensselillä?

-Petteri

32 kommenttia:

 1. Kiva on tosiaan tuo väri. Onko tuo öljy valmiiks jo harmaata vai onko sävytettävä? Meillä öjyttiin terassi ruskealla öljyllä tänä kesänä, siinä näkyy aika hyvin pöly ja lika. Pensselillä öljyttiin, mukavaa hommaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljy on valmiiksi harmaata. Sävyttelyihin lähteminen se vasta arpapeliä olisi ollutkin :) Meilläkin tulee näkymään pöly ja lika taas ihan erilailla kuin tottunut vaalealla laudalla. Myös nuo lintujen jätökset tulee näkymään hyvin. Helppo ainakin painepesurilla pestä kun näkee tuollaiset kohdat :)

   Tämäkin homma oli johonkin pisteeseen asti ihan mukavaa, liika on liikaa tässäkin :) Tuota kun oli reilu 40m2 sudittavana..

   Poista
 2. Jopas tuli komea terassista. Meillä pitäis tehdä sama vielä tälle kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä :) Ei muutakuin tuumasta toimeen! Kyllä se palkitsee sitten. Kannattaa tehdä se nyt kun vielä on varmemmin sateettomia päiviä, iltaisinkin alkaa olemaan jo aika tavalla kosteampaa.

   Poista
 3. Meillä ois sama homma edessä, samasta lähtötilanteesta. :) jos sais aikaiseksi vielä ensi viikolla, kun miehen viimeinen lomaviikko. Huomiselle ostoslistalle jo tarpeet lisätty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla terassiöljyjen sesonkiaikaa :) Tätä ei muuten suositella tehtäväksi kovin aikaisin keväällä, taitaa puu olla vähän märkää meinaan silloin vielä. Ei muutakuin tsempit projektille!

   Poista
 4. Eilinen instagram-pähkäily melkein jo helpotti homman, mutta ei, nyt taas arveluttaa tuo ruskea lauta alla. Meillä ei ole ihan noin haalistunut laudan väri kuin teillä, tosin terassin alkuperäinenkin väri oli paljon punaisempi. Jos oltaisiin tajuttu tämä harmaaksi öljyämisen aiheuttama pohjarajoitus, oltaisiin tehty koko terassi siitä vihreästä painekyllästetystä tavarasta. Kamalan näköistä uutena, mutta harmaat värit kuulemma käyttäytyvät sillä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin Johanna tuossa alla kertoikin, heillä hyvinkin ruskea muuttui kyllä harmaaksi, eli voisiko teillä tulla kyseeseen kahdesti käsittely? Valmistajakin purkin kyljessä kirjoittaa, että käsitellään 1-2 kertaa, me jäätiin nyt yhteen kun ei haluta edes niin tummaa.

   Ei teillä muuten oikein ole vaihtoehtoja :) Ette varmaankaan sitä ruskeaksikaan ole vetämässä, joten nyt tässä ei sinällään häviä mitään :) Mua ainakin hirvitti miltä se sitten mahtaa näyttää ihan siihen asti, kunnes näin ensimmäisen pintakuivan laudan meillä...

   Poista
  2. No siinä oot kyllä oikeassa; ei siitä ruskeaa jää eikä sitä ruskeaksi maalata, joten ei kai siinä muuta kuin suti kouraan ja sotkemaan ;)

   Poista
 5. hienoa kun joku vielä jaksaa sävytellä.ittellä niin inhokkihommaa,ettei kiinnosta..nyt ku aattelen ni ei ois ikinä ees pitäny sävytellä vaan antaa harmaantua luonnollisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisinko, että tämä on vähän pakkokin tehdä :) Taitaa tuo suht arvokas lehtikuusi olla ainoa puutavara, josta ei ala tikkuja irtoamaan jos ei käsittele millään. Painekyllästetystä alkaa siis saamaan kinttuihin tikkuja, jos sitä ei suojata. Ja meillä kun on niin kovassa paisteessa tuo, on se tehtävä kyllä varmasti joka vuosi.

   Tuollainen luonnollinen, vaalea harmaa olisi kyllä hieno.

   Poista
 6. Kiva lopputulos siitä varmasti tulee. Minä en tosin allekirjoita sitä, etteikö ruskean päälle laitetusta Teknoksen harmaasta tulisi harmaa. Meillä öljyttiin keväällä pääterassi ruskeaksi ja kesällä sitten vedettiin päälle juurikin tuo Teknoksen öljy ja harmaa tuli. En sitten tiedä onko tekotavalla väliä, meillä öljyttiin ruiskulla ja kaikki terassit näyttää samansävyiseltä. Yhdelle terassille jouduttiin vetämään kaksi kerrosta kun sitä ei oltu öljytty vielä koskaan,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoinkin aiemmin, että teillä oli tosi kivan tumma terassi, veikkaisin levitystavan olevan nyt ratkaisevassa asemassa :) Nimittäin teillä täytyy olla tuota tavaraa reilu kerros, kun se noinkin tummaksi on vetänyt. Tai sitten toinen teoriani olisi sellainen, että kun se kerran on jo keväällä kyllästetty, puu imee aivan eri tavalla öljyä kuin sitten vuoden pihalla ollut, joten tuo toinen käsittely on siksi niin voimakkaasti peittävämpi. Ehkä :)

   No, miten tahansa niin tosiaan pitää muistaa, että nämä voivat käyttäytyvät aina vähän erilailla riippuen mitä lähtötaso ollut. Kävin äsken katsomassa varmasti kuivunutta pintaa ja kyllä, edelleen näissä mainituissa kohdissa kuultaa hieman ruskeaa läpi, ei kuitenkaan häiritsevästi kun näihin samoihin kohtiin tulee jatkossakin tavaraa. Tyhjänä siihen vain kiinnittää huomiota :)

   Me muuten vedettiin vain yksi kerros, eli jos oltaisi toinen vetäisty niin hyvin todennäköisesti olisi peittynyt erilailla nuo kohdat.

   Poista
 7. Terassin öljyämisen tuskaisin osio on juuri nuo välit, NIIN hidasta ja jos haluaa tummemman sävyn ja vetäsee laudan pinnat kahteen kertaan, mutta ajattelee luistaa väleissä sen toisen, niin ei onnistu sekään. Valumat paistavat väleistä kun nenä pellen päässä, huoh! Mielessäni olen kehitellyt sellaista sinipiian tapaista varrellista levityssientä, missä olisi rakoon menevä lippa keskellä, tajuatko mitä tarkoitan? Sitten vaan sutisi menemään sillä leveällä sienellä :)

  Ai niin, mitä tummempi terassi sitä enemmän jalanpohjia polttaa ;) kuumenee aika mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lauantai-illalla mietin kaikenlaista, millä voisi rakojen öljyämistä helpottaa. Melkein jo uhrasin ainoan "painesuihkupullon" tuohon hommaan, mutta jäi sitten testaamatta.

   Meillä on tosiaan toive, että tuo aurinko jatkaa duuniaan ja tuo tuosta luonnollisesti hieman haalenee. Voi ehkä kävellä ilman kenkiäkin :) Tuohon tosiaan paistaa todella kauan aurinko, puolesta päivästä aina laskuun asti.

   Poista
 8. Just lauantaina käsittelin varaston portaat mustaksi öljyllä. Meiän terassi taitaa olla kolmasosa tuosta teiän, niin ei mene kuin puol päivää vuodessa kun käsittelee terassin, kuistin ja varaston portaat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas monella ollut samat puuhat samalla viikolla :) Meiltä lähti portaista laudat, eipä tarvitse niiden käsittelyä miettiä :) Voi käyttää kaiken sutimisen terassiin :) Puoli päivää vuodessa ei kuulosta lainkaan pahalta!

   Poista
 9. Hieno lopputulos.
  Me tehtiin terassi aikoinaan ProFi Deck-terassilaudasta, eli ei tarvi käsitellä koskaan millään. On siinä käsittelyssä kuitenkin melko kova homma, vaikka lopputulos palkitseekin raatamisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii kyllä :) Minua kiinnosti tosi paljon nuo komposiittimateriaalit ja niistä erään valmistajan kanssa pari vuotta sitten asuntomessuilla puhuttiinkin.. hän kertoi ihan rehellisesti, ettei kukaan tiedä miltä nämä näyttävät 10v jälkeen. Tämä sekä isolta osin myös hinta, sai meidät valitsemaan perinteisemmän materiaalin :) Eikä ehkä meidän talon kylkeen komposiittiterde oikein sopisikaan :)

   Ja kyllä, pääsi oikein yllättämään tuo homman laajuus. Jotenkin sitä ei vain osannut ajatella, että se noin kauan aikaa veisi.

   Poista
 10. Me käsiteltiin terassit (n.50m2) sävytetyllä puuöljyllä. Mielestäni oli hyviä sävyvaihtoehtoja. Työvälineenä oli sieni, jolla sai nopeasti valmista eikä tullut yhtään valumia. Meillä oli jäänyt leikattua superlonpatjaa, josta sopiva pala leikattiin, myös rakojen käsittelyyn.
  Lopputulos kyllä kiittää tekijäänsä. Mukavia hetkiä terassille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa muuten jännä, kun RTV:llä ei edes mainittu näistä sävytettävistä puuöljyistä, vaikka varmasti valikoimista löytyy. No, nyt on valinta tehty ja öljy terassilla :) Joku sieniviritys voisi olla ensi vuonna kokeilemisen arvoinen!

   Lopputulos on kyllä tosi kiva, eikä tuo homma nyt enää niin isolta tunnu, kun se on tehty :) Lämpöisiä hetkiä myös teille sinne terassillenne! :)

   Poista
 11. Hieno tuli teidän terassista! Kyllä se öljyäminen vaan kummasti näkymää muuttaa : )
  Meillä Marko öljysi toisen pation myös vähän aikaa sitten, viime syksynä testattiin
  jo koesävyt. Tikkurilan musta ei jotenkin miellyttänyt ja kelonharmaa taas oli liian
  vaalea, kun haluttiin terassien olevan samassa linjassa talon sokkelin värin kanssa.
  Oikea sävy löytyi sitten sekoittamalla noita kahta fifty-fifty. Meidän terassilaudat
  on tehty itse sahatusta ja höylätystä männystä ja kävivät sitten kyllästämön kautta
  neljä vuotta sitten. Kovasti olivat haalistuneet, eikä alkuperäistä ruskeaa juuri
  ollut näkyvillä. Mutta ehkä se oli ihan hyväkin, niin ei häirinnyt terassia nyt
  öljytessä : )
  Aurinkoista viikon alkua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös, mutta vielä ei olla kalusteita laitettu takaisin. Meidän sohvaryhmä ja mattohan on myös harmaita, eli nyt tuolta tulee nykyisellä kokoonpanolla nousemaan esiin tuo valkoinen Ikean muovituoli sekä kolme isoa valkoista ruukkua :) Laitetaan kuvia sitten kun saatu tavarat takaisin, että pitääkö sitä nyt jotenkin miettiä uusiksi.

   Nuo Tikkurilan sävyt oli kyllä todella outoja kaupan mallipaloissa! Aika hyvä konsti lähteä sekoittamaan noita! Oliko muuten puut ihan omalta tontiltakin lähtöisin?

   Samoin sinne, aurinkoa! :)

   Poista
 12. Juu, kyllä terassilaudat tehtiin omalta tontilta kaadetuista puista. Jotain hyötyäkin
  tästä metsäisestä palasta siis - monesti kun tuppaa sapettamaan metsän pohjaa vastaan
  taistelu näin pihaa tehdessä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa :) Vaikkei tuo tainnut lopulta edes se edullisin tapa edes olla kun katsoo noita kaupan terassilautahintoja :)

   Poista
 13. Miten väri on kestänyt terasseissanne! Hilseileekö? Vai himmeneekö vain?

  Me teimme vihreästä ja talven aikana vaalennut hienosti, ei siis kannattanut ostaa ruskeaa, ainakaan jos meinaa öljytä jollain sävyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sirpa! Ei hilseile kyllä, eikös lakka ole sellainen joka hilseilee helposti? En ole kuullut, että öljy hilseilisi.
   Himmeneehän tuo kyllä, varsinkin jos kun on aurinkoisella paikalla. Joka vuosi meillä öljytään, sen verran paljon vaalenee aina. Eikös ne suosittele muutenkin joka vuosi öljyämistä?

   Poista
  2. Meillä on juuri tuota Woodexin harmaata laitettu ja kyllä senkin saa hilseilemään, kun tekee jotain väärin. En tosin tiedä mitä tehtiin väärin, mutta jostain syystä se hilseilee kovasti. Ehkä öljy on levitetty liian kuumalla tai muuta sellaista. Saakin varmaan taas useampaan kertaan öljytä, jotta saa riittävän nätin peiton. Black&Deckerin painepesurin mukana tullutta terassipesuria ei myöskään olisi kannattanut kokeilla... Aika tehokas vempele.

   Poista
  3. Joo kovin kuumalla sitä ei kai saisi levittää. Ei kyllä meillä oli kylmä ollut kun tuota hommaa tehty, aurinko porottanut aika voimakkaasti eikä olla saatu hilseilemään. Onpa harmittava homma kyllä! - Petteri

   Poista
 14. Hyvän värinen terassi! Mikähän värikoodi öljyssä mahtaa olla? Onko luonnossa siniseen taittava?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan kyllä vieläkin tyytyväisiä, vaikka tuo jokakesäinen projekti kyllä onkin, jotta se on tuonvärinen! Vielä siis öljyämättä, mutta ohjelmassa kyllä vielä. En värikoodeista tiedä, mutta meillä on: Teknos Woodex ja värinä harmaa. (muut sävyt: Väritön, ruskea, harmaa ja kuultavat sävyt.)

   En sanoisi että taittuu siniseen, on vain aika kylmä sävy muuten.

   Ne kaupan mallipalat ei kyllä kerro lopputuloksesta paljoakaan :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Oletin, että väri on sävytetty, mutta hyvä tietää, että on tuo valmis harmaa. Taidanpa hakea samaa. :)

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)