17.7.2011

Puutarha-aidan rakentaminen

Katso myös päivitetty koira-aitauksen rakentamisjuttu: http://www.rintsikka.fi/2014/05/koira-aitauksen-rakentaminen.html

Netistä löytyy yleensä vastaus kaikkeen, puutarha-aidan, verkkoaidan, koira-aidan tai millä tahansa nimellä haluaakin kutsua, rakennusohjeita ei löydy mistään. Joten, tässä sellaiset tulevat!


Ikinä en ole moista aitaa rakentamassa ollut, joten aika nollatiedoilla lähdetään liikkeelle. Tarkoituksena on aidata meidän koko 1200 neliön tontti 1,2m korkealla verkkoaidalla.


MATERIAALIT

Puutarha-aitaa tarvittava määrä, muista ostaa tarpeeksi pelivaraa! Tolppaväleistä riippuen hukkapaloista voi tulla useampi metri. Aitaa myydään ainakin 10m ja 25m rullissa. Myös matalampana ja korkeampana on saatavilla. Aidantolpat kyllästettyä kakkoskakkosta, otin 1,3m pätkissä, sahataan lopuksi ylimääräiset pois. Tolppakiilat on aivan ehdottomat! Näitä myy lähes kaikki paikat, jotka verkkoa-aitaakin myyvät. Halvimmillaan kivijalkakaupasta löysin 3,19e/kpl hintaan. Täkkiruuveja 4kpl per tolppa.

TYÖVÄLINEET JA VAIHEET


Aloitetaan kulmasta, päätetään aitatolpan sijainti ja tolppaväli. Itse päädyin laskelmien jälkeen 2,6m väliin. Jotkut laittavat 2m välein, jotkut 3m välein. Lyödään tolppakiila maahan lekalla. Suoraan kiilaa ei kannata löydä, voi olla vaikeuksia saada tolppaa enää mahtumaan. Väliin siis joku pattinginpalanen tai muu sopiva. Kiila kiertyy helposti hieman vinoon, mutta pieni kiertymä ei kai haittaa. Tämän jälkeen isketään 2x2-tolppa kiilaan ja vatupassilla mallataan suoraan molempiin suuntiin ja kiinnitetään akkuporakoneella täkkipulteilla kiinni. Ensimmäinen tolppa on valmis! Mitataan valittu tolppaväli ja toistetaan sama homma. Nurkissa voi olla pakko tolppaväliä muuttaa hieman, mutta kannattaa se tehdä nurkkiin, jotka ei niin paraatipaikalla ole. Kun kaikki tolpat tai vaihtoehtoisesti pienempi määrä (mielekkäämpää tehdä vähän valmistakin välillä!) niin alkaa verkkoaidan asennus. Aloitetaan nurkasta ampumalla naulaimella hyvin kiinni aita tolppaan. Tässä kohtaa tarvitaan jo kaveria vetämään aitaa tiukkaan seuraavaan tolppaan, tolppaa on myös hyvä vetää samalla hieman, saa vetoa myös siitä. Aita helposti näyttää olevan löysä, mutta se kiristyy myös hieman kun aita etenee ja vetoa saadaan pidemmältä matkalta. Vedolla ei ole tarkoitus korjata todella löysää verkkoa, vaan se hieman ryhdistää sitä. Itsellä alalaita oli selkeästi paljon kireämpi kuin yläpää. Vatupassilla voi myös tässä kohtaa katsoa tolppien suoruutta, ennen kuin naulaa kiinni. Kun aita loppuu, on järkevämpää katkaista aita edelliseen tolppaan kuin lähteä jatkamaan aitaa. Sama homma toistuu taas seuraavaan nurkkaan niin kauan kunnes haluttu alue on aidattu. Lopuksi kannattaa lekalla naputella tolppia syvemmällä, ainakin alimmat täkkipultit saa mennä maan sisään kokonaan, tukevoittaa tolppaa merkittävästi. Lopuksi sahataan pistosahalla (tai käsisahalla jos mielenkiintoa niin paljon) ylimääräiset tolppien päästä pois. Jäljelle jää mahdollisten pakoreittien kartoittaminen ja tukkiminen. Meillä on vanhaa puuaitaa yhdellä sivulla, josta melkein koko alaosan joutuu verkottamaan. Lisäksi uusivanha porttimme vaatii verkon ainakin alkuun, sujahtaa koira portin raoista heittämällä nyt.

Tässä vielä muistilistaksi listattuna tarvittavat materiaalit: aitaverkkoa, ns. puutarhaverkkoa, 2x2 painekyllästettyä pattinkia, tolppakiilat, täkkipultit.

Ja tässä vielä listattuna tarvittavat työkalut: vatupassi, leka, akkuporakone, talkooapulainen, kompura, naulain, pistosaha, sivuleikkurit

Muutama ongelma voi vastaan tulla varsinkin jos ja kun tontti ei välttämättä ihan tasainen ole. Kun verkkoa joutuu pieneenkin ylä- tai alamäkeen vetämään alkaa se luonnollisesti menemään vähän vinoon ja voi tulla löysiä pusseja varsinkin ylälaitoihin. Näihin on omat konstinsa miten ne saadaan siistiksi vähän huijaamalla lopuksi. Mikäli haluat asentaa aidan niin, että verkko on pystysuorassa tolppiin nähden kiinni, tulee varmasti ruma lopputulos, tai sitten on tontti todella tasainen :) Meidän tapauksessa kaikista siistein pätkä tuli sopivasti terassin ohi, toki siinä oli jo kokemusta aitaamisesta koko tontin osalta. Aita tuskin liikahtaa mihinkään suuntaan ajan kuluessa, ainoa mitä jään odottamaan on kasvillisuuden käyttäytyminen. Miten pahasti orapihlaja voi sen vallata? Miten vaikeaa jatkossa on orapihlaja-aidan harventaminen ja siistiminen?

Ohjetta voi kopioda ja jakaa linkkiä, mutta mainitsethan lähteen mistä on peräisin. www.rintsikka.fi riittää.Katso myös päivitetty koira-aitauksen rakentamisjuttu: http://www.rintsikka.fi/2014/05/koira-aitauksen-rakentaminen.html

- Petteri

6 kommenttia:

 1. Hei! Miten aidan kävi talven aikana? Nim. Samanlaista aitaa tekemässä...

  VastaaPoista
 2. Aita selvisi talvesta todella hyvin! Ei mistään vino tai muutenkaan vääntynyt. Meillä on tosin kyllä korjaamista tuon salaojituksen takia, yks puolikas sivu pitää kokonaan uusia verkon osalta ja muutama tolppakin sai osumaa kaivinkoneesta. Varmasti vaikuttaa maa-aineksen tyyppikin, meillä on hyvin savinen maa. Jos hiekkainen niin varmasti voi elääkin eri tavalla tolpat.

  VastaaPoista
 3. Eikös nuo tolppajalat kannata lyödä maahan sisään? Vaikea saada verkko kiinni alas asti muuten, eivät ole kovin nätit ja jos tolppa on painekyllästettyä, niin ei liene moksiskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ja kannattaa :) Voihan ne maahankin lyödä, meillä nämä on esillä oikeastaan sen vuoksi, että kun tuo tolppa tuohon kenkään kiinnitetään tuosta sivusta, saa tolpan hyvinkin vinoon laitettua. Laitoimme vatupassin avulla kanssa tolpat suoraan ja sitten kiinni kenkään. Jos tässä kohtaa vielä takoisi lekalla tolppaa reilun 10cm maahan, menisi tolppa todennäköisesti johonkin suuntaan vinoon. Tuo isompi osa kun ei maahan enää sujahdakaan niin helposti mitä se alempi piikki :)

   Meillä ei ainakaan ole ollut tuo ihan viimeisen osan kiinnittämättömyys ongelmana, verkko on pingotettu vähän pakostakin erittäin tiukaksi, joten tuolta alta ei kyllä ihan helpolla mennä :) Aitaa on lisäksi tontin nousuista johtuen paikoitellen nurmikolla sellaisen 10cm matkan.

   Normaalistihan noita tolppakenkiä ei edes näy, esimerkiksi kun kasvillisuus valtaa aidan :)
   http://www.rintsikka.fi/2013/07/pihan-kamalin-homma.html
   Alimmaisessa kuvassa näkyy reunassa putsauksen jälkeen vähän tolppaa, ei sitä kovin paljoa sieltä edes näy :)

   Poista
  2. Millaista naulainta käytit? Sinkiläpistoolit tuntuu ampuvan auttamatta liian pieniä niittejä joilla tuskin verkko-aita pysyy ja en nyt heti saa päähäni miten suorilla nauloilla verkkoaidan saisi kiinni.

   Poista
  3. Ihan normaali hakasnaulain. Hakasen kokoa en nyt enää muista, ei niihin kovin pitkiä mahdu edes. Muutama sentti. Lähikuvassa näkyykin hakasen pää.

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)