26.5.2014

Koira-aitauksen rakentaminen




Kirjoitin heinäkuussa 2011 ohjeita puutarha-aidan rakentamiselle (klikkaa!), kun sellaisia ei netistä oikein löytynyt. Kyseinen aita on osittain edelleen olemassa, mutta ei enää palvele meidän tarpeita niin hyvin kuin pitäisi. Siksi jälleen kerran pistimme ajatukset uusiksi ja teimme kokonaan uuden aitauksen, jonka suunnittelussa käytettiin aikaa ja järkeä.







Yksi virheistä koko pihan aitaamisessa oli autoliikenteen sujuminen. Mikäli koiria pihassa pyörii, ei autojen kanssa oikein voi tontille kulkea. Myös kasvimaan ja kukkapenkkien hoitaminen on ollut vähän haasteellista yhden vähän turhan innokkaan apulaisen kanssa. Iso virhe oli myös liian matalan verkon valitseminen. 1,2m korkea verkko asennettuna oli monesta kohtaa 10cm matalampi ja siitä meidän isopieniherra menisi ilman vauhtia yli, jos vaan sen tajuaisi :) Nyt korkeus on 1,6m, josta loppupätkä kaivetaan maahan vielä.





Kolmessa vuodessa on siis opittu niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Edelleen pohjalla on samat neuvot mitä 2011, mutta nyt aitaus tehtiin osittain eri materiaalista sekä tolppia tuettiin aina tarvittaessa vinotuilla. Aitauksen kokoa myös järkeistettiin niin, että nyt pihaan voi ajaa autolla ja kulkea kuistin kautta sisälle vaikka koirat olisikin pihassa. Käytännössä puoli pihaa on nyt aitauksen sisäpuolelle, mukaanlukien terassi. Puuosat käsitellään kaikki vielä samalla puuöljyllä mitä terassissakin on käytetty. Piste iin päälle!



Tilasin 50m 1.8m korkeaa, 10x10 silmällä olevaa puutarhaverkkoa netistä luottaen, että sitä sieltä lisää keväämmällä saa. No ei saanut, eikä kyseistä korkeutta tuntunut myyvän kukaan muu Suomessa. Arvioitu täydennys olisi tullut heille kesäkuun puolessa välissä. Jouduin ostamaan kalliimpaa 5x10 silmällä olevaa vastaavaa verkkoa, joka osoittautui aivan loistavaksi tuotteeksi. Meidän pihalla tuota nurkasta vaihtuvaa erilaista verkkoa ei huomaa ellei ihan tosi tarkkaan katso. Taustalle kun vielä joskus kasvaa alasajettu vanha orapihlaja-aita, ei asiasta kannata murehtia lainkaan. Mutta teille tästä kommelluksesta saatiin arvokas vinkki! Vaikka 10x10 silmällä oleva verkko on aika paljonkin edullisempaa, sen asennus on myös aika paljon hankalampaa. Verkko on löysä ja kaukana ryhdikkäästä. 5x10 silmällä oleva verkko oli nopeampi asentaa ja se näyttää huomattavasti paremmalta valmiina. Tässä kohtaa ei kannata siis pihistellä.



Kovin edulliseksi tällainen aitaus ei kyllä tule, vaikka vähän hintojen perässä juostukin. Nelinumeroinen summa on viivan alla, ihan tarkkaa hintaa en ole laskenut edes. Mistä hinta sitten koostuu? Kokonaishinnassa isoa osaa näyttelee toki itse verkko, jota noin 100m pihalle levitettiin. Lisäksi jokaikinen tolppa on maassa metallisen tolppakengän kanssa, jotka ovat varsin arvokkaita. Painon vuoksi näitä en netistä ole edes katsonut. Eräässä rautakaupassa on onneksi ollut koko kevään mukava tarjous, jossa esimerkiksi 10kpl erässä alennusta kpl-hintaan reilu euro. (3,75e kpl normaalihinta). Tolppia meillä on maassa 48kpl, tolppavälin ollessa maksimissaan 1.8m. Tolpan materiaali, 2x2 painekyllästetty, maksaa reilun euron metri ja 1,6m tolppakorkeuden kanssa pelkästään pystytolppiin on mennyt materiaalia n. 80m. Tämän lisäksi täkkipultit ovat yllättävän arvokkaita ja niitä menee 4 per tolppa, n. kympin kilohinnalla. Kahden portin rakennusmateriaalit saranoineen ja ruuveineen maksavat myös yllättävän paljon.

Tässä muistilistaksi vielä kauppalista :)
puutarhaverkkoa
tolppakenkiä
täkkiruuveja
naulaimeen sinkilöitä
ruuveja tukipuiden kiinnittämiseen

kalustopuolella apuna:
kompura
naulain
leka
vatupassi
mittanauha
akkuporakone
sivuleikkurit
käsisaha

Tärkeimmät pointit: Tolppaväli riittävän pieneksi, mitä korkeampi verkko, sen lyhyempi väli. Tolppien tukeminen aina tarvittaessa, nurkat molempiin suuntiin. Talkooapulainen on hyvä saada mukaan, nopeuttaa hommaa huomattavasti ja tiukkaan vedetty verkko kestää katseen.


Tyytyväinen aitauksenkäyttäjä.

-Petteri

17 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Meillä ensi kesänä vastaava projekti tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaapa hyvät, nyt on hyvää aikaa sitten suunnitella niin ei jää keväälle kuin toteutus ;)

      Poista
  2. Heippa, Meillä aidattiin myös koko piha koiria ajatellen 120 cm korkealla verkkoaidalla. Aidan jäykistyksen hoidimme rimalla, joka kiinnitettin aidan yläreunaan koko aidan matkalta. Ainakin toistaiseksi aita on pysynyt oikein hyvänä ja rima näyttää siistiltä. :)

    Onko teillä Petteri enää pihassa tuota elementtiaitaa ollenkaan, vaan onko siitä luovuttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on yksi tapa tosiaan. En halunnut rimaa laittaa tuohon, koska tontti on melko epätasainen. Rima olisi vain korostanut sitä maaston vaihtelua. Meidän verkkokorkeudella vielä tuollainen rima olisi ollut juuri silmien tasalla :)

      Elementtiaitaus lähti alkukeväällä uuteen kotiin, jossa se pääsee oikeuksiinsa :) Meidän herra ei koskaan oikein oppinut siellä olemaan lyhyitäkään aikoja edes ihmisen kanssa. Sain siitä ihan hyvan hinnan vielä, käytännössä tämä uusi aitaus on sillä kuitattu.

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä! Itselläni on myös nuori parsonherra ja hakusessa on jonkinlainen asumus, jossa olisi pihaa pojalle temmeltää. Aitaus on välttämätön - ja teidän kokemustenne pohjalta uskallan nyt sanoa, että 1,2 m on liian matala. Siispä varaudun henkisesti (ja taloudellisesti) tuon 1,6 m korkean aitaverkon hankkimiseen. Paljonko kaivoitte verkkoa maahan? Entä menivätkö tolpat maahan ihan rautakanki- ja lekaasennuksena vai tarvittiinko jotain järeämpää?
    Kiitoksin, Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1,2m voisi riittää hyvin meidän toiselle, mutta herra pompulle se ei valitettavasti riittänyt. Meillähän on verkko 1.8m korkeaa, josta sitten 20-30cm on maahan kaivettu. Tuota 1,6m korkeaa saattaa löytyä, en ole varma valikoimista.

      Tolpat on kaikki maassa tolppakenkien kanssa, yhtään ei siis ole maahan lyöty suoraan. Tolppakengät arvokkaat, mutta niillä saa tolpat varmasti suoraan ja helpottaa projektia kummasti, vaikka lisääkin kiinnitysvaiheen. Pidän sitä kuitenkin helpompana kuin lekalla hakkaamisen ja mahdollisesti kirveellä tolppien teroittamisen. Tolppakengän avulla voi myös käyttää määrämittaisia tolppia, maahan suoraan hakattaessa korkeus voi vaihdella, kun ei tiedä kuinka syvällä pitää lyödä.

      Poista
    2. Kiitos neuvoista! :)

      Poista
    3. Olkaa hyvät :) Mukava, jos jotain apua voi antaa!

      Poista
  4. Hyviä neuvoja, Kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos on apua! Reilun vuoden nyt aitaus nykymuodossaan ollut ja kyllä pitää tyytyväinen olla lopputulokseen.

      Poista
  5. Onko verkko pysyny hyvin?
    Ollaan kateltu kärkkäiseltä verkkoa ja tolppia..
    120m tarvii ainaki verkkoa. Jännittää pysyykö se sit pystyssä ja onko kestävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä aitaus on ihan samassa kunnossa mitä pystyttäessäkin! En suosittele sitä neliösilmäistä verkkoa, se on tosi löysää ja hankalampi laittaa kuin se pitkulaisempi malli. Se on vähän kalliimpaa, mutta maksaa itsensä takaisin jo asennusajassa ja lopputuloksessa. - Petteri

      (ainoat toimet mitä joutunut tekemään on vähän elävien porttien lukitussalvan korkeuden säätö pari kertaa vuodessa kun puu elää sen verran)

      Poista
  6. Millainen portti teillä on tähän aitaukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terassilaudoista rakensin, verkotettuna ns. 2 peilinen. Painoa sillekin jo paljon.

      Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)