15.1.2014

Ihmeiden aika ei ole ohi!

Olen varmaan mieheksi vähintäänkin outo, kun pidän erilaisista kukkasista sisustuksen lisäksi. En kuitenkaan intissä rastinnut kohtaa, jossa kysyttiin haaveilenko kukkakauppiaan urasta :)

Vuosien aikana olen ostanut aikamoisen kasan orkideoita, perinteisiä ja vähän erikoisempiakin. Kaikkien kohtalo on ollut sama, roskiin ovat lentäneet kun aikansa katsellut putoavia lehtiä ja kuivia tikkuja. Ikinä en ole saanut niitä uudelleen kukkimaan, vaikka olen olosuhteisiin nähnyt vähän joskus vaivaakin.


Muistan kuulleeni, että valkoiset orkideat voisivat kukkia helpoiten uudestaan kun taitaa olla vähiten jalostettu. Tällainen kaveri on jostain syystä säästynyt muiden kohtalolta useammankin kerran ja viimein se sai siirtyä ruokailuhuoneesta keittiön tasolle ikkunan lähelle. Tämä paikka ilmeisesti oli talon paras, nimittäin viime vuoden puolella huomasin sen kehittävän uutta kukkavanaa! Hetken päästä niitä oli jo kaksi! Tällä hetkellä täysin auenneena on 4 kukkaa ja saman verran ainakin taitaa toisesta vanasta olla tulossa myöhemmin.

Mitä tästä opimme? Älä heitä niitä roskiin vaan etsi kodistasi sellainen paikka missä ne viihtyy. Valoa saa tuossa ainakin tuplasti enemmän ja taitaa se vähän viileämpikin paikka olla. Kesällä tuohon osuu illan viimeiset auringonsäteet, joten paahtavan kuuma paikkakaan tuo ei ole. Vedessä tuo lilluu kerran kaksi kuussa.

Onko siellä ruudun toisella puolella orkideaihmisiä? :) Entä kiinnostaisiko teitä muuten jossain vaiheessa valokuvaukseen liittyviä vinkkejä lukea täältä? Esimerkiksi miten ylläolevan tyyppisiä kuvia otetaan tai muuten kuvaamista hieman hankalissa olosuhteissa? Kuvan taustalle on muuten hyödynnetty aiemmin esitellyn sarvipään valoja :)

-Petteri

22 kommenttia:

 1. kiinnostaa tietää miten tuollasia kuvia otetaan!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Koitan siis jotain pikkujuttuja koittaa kirjoitella, mallikuvien kera :)

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaa miten tälläisiä kuvia saadaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ko. kuva voisi olla yksi esimerkkikuva, nimittäin on hauska nähdä miltä tämä näytti kuvattaessa :)

   Poista
 3. Ehdottomasti kiinnostaa valokuvausvinkit! Mä en ole koskaan saanut orkideaa kukkimaan uudestaan, vaikka niitä on melkoinen määrä meillä käynyt pyörähtämässä. Tosin ehkä niitä pitäis muistaa kastellakin joskus ja varmaan auttais jos ei kyllästyksissään heittäis roskiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, koitetaan miettiä jotain kiinnostavaa juttua siltä saralta! Itse kastelin aiemmin aivan liikaa kaikkia kukkia, nyt oppinut ettei ne kyllä tarvitse niin paljon vettä jos ruukku tarpeeksi iso.

   Poista
 4. Yhtään orkideaa en ole saanut uudelleen kukkimaan... Saan kyllä kaikki muutkin viherkasvit kuoletettua tosi nopeasti, eli ei ihmekään:D
  Valokuvausvinkit kiinnostavat kovasti myös minua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taitaa kyllä olla hyvinkin yleistä, että uudestaan ei saa kukkimaan. Näitä kun nykyään jo saa Ikeastakin, niin varmasti kotiin monet niitä edullisesti sieltä kantaa ja heittävät roskiin kukkimisen jälkeen.

   Poista
 5. Kukat kuolee myös minun hoidossani, mutta siis hetkinen, miksi ne intissä tuollaista kysyy? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, intissä kutsunnoissa (en tiedä onko enää ja missä vaiheessa) oli psykologinen testi, jossa vastattiin lukuisiin kysymyksiin kyllä/ei. Samaa asiaa saatettiin kysyä kolmesti hieman eri lauseilla. Taisi siinä olla joku aikakin, ettei ollut aikaa miettiä niitä tarkkaaan. Muita kysymyksiä oli mm. "Näetkö eläimiä, joita muut eivät näe?" joka oli ehkä kaikista paras. Myös toinen kysymys käsitteli kukkia... "Jos olisit taiteilija, maalaisitko kukkia?"

   Poista
 6. Yksi viherpeukalo täällä vaan hei. Vaikka tämän vihreä peukalo sijaitsee kylläkin keskellä kämmentä. Että sillä lailla. En myöskään ole saanut yhtäkään orkideaa koskaan kukkimaan sen jälkeen kun ensimmäiset kukinnot nuupahtaa. Tai sitten en jaksa odottaa. Veikkaan jälkimmäistä.

  JA KYLLÄ - KIINNOSTAA KUVAUSVINKIT! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hei! Kyllä se voi keskellä kämmentäkin olla, silläkin mullat vaihtaa ja siirtää kukan sijaintia :)

   Poista
 7. Orkideat on kyllä super kauniita ja kaipa niitä on jokunen tapettu :)

  Ja hei, mulla on uusi jouluna ostettu kamera, mutta en ole yhtään kerennyt vielä perehtymään tarkemmin sen käyttöön. Saati siis kuvaamiseen sen paremmin. Eli kaikki vinkit otetaan vastaan lämmöllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutakuin perehtymään! Kaikista parasta on rohkeasti testailla miten joku säätö vaikuttaa kuvaan, harvoin noita rikki sillä saa :)

   Poista
 8. Heips! Mulla on yksi orkidea, joka on kukkinut vuodesta toiseen hiukan useammin kuin kerran vuodessa. En ole uskaltanut ostaa toista koska pelkään että tuo yksi uskollinen loukkaantuu siitä ;-) Tosin nyt viimeksi kukintojen välillä ei ollut kuin pari kuukautta. Ehkä joutsenlaulu...? Mulla se viihtyy ihan hyvin huoneenlämmössä, mutta valoa tarvitaan runsaammin kuin mitä orkideojen hoito-ohjeissa yleensä väitetään kuten olit Petterikin huomannut. Mulla se on eteläikkunalla, jota varjostaa puut. Kastelu kerran viikossa niin että veteen lorautetaan pikku tippa ihan tavallista substralia joka kerta. Ja en ole kastellut upottamalla vaan lorottamalla vettä hanasta tai nykyään kannusta kun lasilyhdystä taiteiltu 30cm korkea ruukku ei mahdu hanan alle. Kukkia on kerrallaan noin 20 kpl eli melko lailla enemmän kuin mitä kaupasta saatavissa. Ilmeisesti orkidea kukkii sitä enemmän mitä vanhemmaksi se tulee. En tiedä ovatko valkoiset kukkivaisempia, mun ei ole valkoinen, vaan kukan pohja on auetessaan hieman vihertävä ja muuttuu siitä jokseenkin kerman väriseksi ja siinä risteilee punaisia suonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on töissä myös tällainen outo, joka kukkii usemman kerran vuodessa ja pitkään :) Ihmeellisiä kapistuksia!

   Poista
 9. Olen aivan onneton orkidean kasvattaja, en tosiaan saa niitä menestymään.
  Mutta aikansa niistä nautin.

  Kuvausvinkkejä aina tarvitaan, vaikka tiedänkin miten tuo kuva on tehty ;))
  Kuvankäsittely on niin mieluista puuhaa, että yrittänyt sitä opetella - vaikkakin ihan itekseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauanhan nuo kyllä usein kukkivatkin! Tässä kuvassa ei muuten ihan kauheasti ole kuvankäsittelyllä osuutta, mustavalkokäännös melkein ainoastaan :)

   Poista
  2. Sitä en kyllä tarkoittanut, valot taustalla on tosiaan sarvipäästä niinkuin tuossa kirjoitinkin :) Lähinnä vain noita teknisempiä juttuja kameran puolelta, syväterävyysjuttuja :) Näitä asioita varmasti sitten enemmänkin tulossa..

   Poista
 10. Orkidea on suosikkikukkani, ja nytkin on hankintalistalla uusi. Nautin pitkästä kukinnasta, mutta uudestaan en ole saanut orkideaa kukkimaan. Meillä on valoisa olkkari, joten valoa on riittänyt ihan mukavasti. Suosikkiväri on valkoinen, mutta myös fuksia on upea. Jouluna näin myös siniseksi värjätyn orkidean meidän kukkakaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti monen lempikukka tuo. Ja on kyllä totta, että nuo kukkii todella pitkään. Tsemppiä uudelleen kukkimiseen :)

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)