20.7.2011

Portti pihatielleTontiltamme puuttui pihatieltä portti. Vanhat kivijalat on jäljellä portista sekä saranatapit. Vaihtoehtoiksi jäi täysin uuden teettäminen raudasta tai sitten tekemällä itse puusta. Kun asia alkoi olemaan ajankohtainen, A kertoi vievänsä oman porttinsa kaatopaikalle. Kävinkin pelastamassa siron rautaportin, jonka tolpat jäivät tiukasti betoniin A:n pihatielle. Porttia tulisi modata, jotta menisi yli puoli metriä leveämpään väliin. Ajattelimme käyttää hyväksi vanhat kivitolpat ja saranat. J:n isä R hitsailikin uudet saranat, jotka kiinnitettiin porttiin läpipulttaamalla. Toinen porteista meni heittämällä suoraan, kun taas toinen keuli ylöspäin keskiosaa kohti. Syyllinenkin löytyi, toinen kivijalka on painunut aika reippaastikin vinoon joka aiheutti keulimisen. Ratkaisuna oli siirtää hieman alimman saranan kiinnityskohtaa ja pakottaa portti suoraksi. Uudet saranat tekivät n. 20-30cm levyisen raon, johon R oli tehnyt pystytolpat ihan puhtaasti ulkonäkösyistä. Porttiin pitää vielä nippusiteillä kiinnittää verkkoaitaa, jotta koira pysyy pentuajan sisäpuolella.Portti on nähnyt elämää ja aika hyvin ruosteessa sekä maali lohkeilee monesta kohtaa. Värikin on melko kamala :) Lääkkeeksi portti sai eilen uudella porakoneella teräsharjapäätä irroittamaan irtomaalin ja ruosteen. Sitten pohjamaalaus ruosteenestoprimerillä ja lopuksi pari kerrosta kiiltävää valkoista Miranolia. Maata pitää kaivaa keskeltä porttia, jotta saan upotettua maahan pyöreän raudan, johon portin lukitustappi sujahtaa. Talvella pysyy auki toivottavasti suolalla.Uusi sarana ja samalla jatkopala, keskelle pystytolppa vielä kiinni

Uskon, että portista tulee erittäin siisti, kunhan saa maalia pintaan. R on tehnyt hyvää duunia suunnittelmalla ja hitsailemalla uudet saranat ja kiinnitykset porttiin. Näin sai ikivanha portti uuden elämän meidän pihalla. Pitääkin keksiä jotain mukavaa R:lle kiitokseksi avusta..

Pieni korjaus aiempaan, päätin hiekkapuhalluttaa portin tänään ja saan sen parissa tunnissa takaisin. Säästän aikaa varmasti 3-4h, jonka voin käyttää järkevämpäänkin. Tulee sitten varmasti kaikki ruoste pois hiekkapuhaltamalla.


Tässä vielä koko komeus ennen maalausta ja pystytolppia

-Petteri


5 kommenttia:

 1. Neiti O ja herra P voisivat kunnioittaa avun antajan toiveita,ettei tule riita ennen kuin ollaan tavattu.
  Suuri kiitos kiitoksesta,mutta ei enää kiitoksia.KIITOS.

  VastaaPoista
 2. Meille kerrottiin ettet vastaanota mitään kiitosta portista, tätä toivetta myös kunnioitimme :) Tämä kiitoshan oli siitä poranterästä :)

  VastaaPoista
 3. En osannut hakea sitä kohtaa missä oli kyse tuon lukon toimimattomuudesta.
  Aamulla näin portin paikallaan.Mitenkä talven jälkeen? Luonnon voimia vastaan on turha tapella,mutta voisihan tuohon yrittää keksiä jonkun helpohkon säädön.Noin tarkalla kun on voipi tulla ikuinen riesa.Tuo lukko on tosi hieno.
  Kyllä nuo VANHAT metalli ihmiset olivat taitavia.

  VastaaPoista
 4. Lukko toimii kyllä, jos sen kieli vaan osuisi lähellekään oikeaa kohtaa! Eli vasemman puoleinen kivitolppa on kallistunut roudan takia reippaasti vasemmalle. Tämähän aiheuttaa sen, että vasen puoli "keulii" reippaasti. Olen jo nyt yhdellä vanhalla isolla mutterilla nostanut saranan sijaintia, mutta ei tuo auta yhtään enää. Puhutaan sellaisesta vähintään 5cm raosta joka portin väliin lukon kielen kohdalle jää! Oli kerran kiinni nyt rautalangalla, että koira pääsi vähän juoksemaan pihalla vapaana. Sitä saattaa voida pystyä säätämään poraamalla jatko-osan uuteen sijaintiin, näin tehtiin alunperinkin kun se tosiaan on aina ollut vähän vino se kivi. Tämä ei välttämättä onnistu enää ensi keväänä jos se kivi päättää jatkaa matkaa.

  Olen jo alustavasti kyllä suunnitellut uutta porttia, se tulisi enemmän pihalle päin, niin että voisi ajaa yhden auton kokonaan pihatielle ja vasta sitten olisi portti vastassa. Kesän jälkeen huomasi, että se jatkuva portin availu ja sulkeminen alkoi jo vähän nyppimään. Portti on myös aitauksen heikoin eli matalin kohta.

  VastaaPoista
 5. Kysypä J:ltä mitä vanha "pieru" oli mieltä porteista .Totta Tikru vaatii,ja jopa ansaitsee tilan jossa saa temmeltää.Taitavat nuo kaukosäädettävät portit olla kohtuuu hintaisia,ja jos siitä "ihme mies" kerkesi ulos,niin tikruhan menee ja tulee vielä takaiisin.Ei tuo korkeus taida olla ainoa heikko lennkki.En tarkalleen tunne rotumääritystä,mutta taitavat olla myös aika taitavia kaivamaan.

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)