11.7.2011

Yllätys kellarissa


Eräs aamu odotti kellarissa märkä matto ja kosteaa muutama neliö. Todennäköinen vedenlähde oli selkeästi lämminvesivaraaja. Ehdin hetkeksi vähän jo huolestua, että menikö sekin nyt rikki, juurihan huolsimme ison kylmiömme ja termostaattia lukuunottamatta vaihdettiin kaikki rikkoutuvat osat. Konsultoin A:ta asiasta ja näkemättä varaajaa osasikin epäillä ongelman lähteen ihan oikein. Ylipaineventtiilistä, joka on kuvassa keskellä, puuttuu kokonaan putki joka pitäisi olla johdettu viemäriin. Tässä asennuksessa moinen on jätetty kokonaan tekemättä ja ylivuotovesi pääsee valumaan suoraan lattialle. Mitään varsinaista vikaa varaajassa siis ei ole, asennuksen on vain tehnyt joku osaamaton henkilö. Meidän tapauksessa ei kannata alkaa vetämään viemäriin hukkaputkea, varsinkin kun kellarissa on vain yksi viemäri ja sekin laatoitetulla alueella. Helpoin tapa on ostaa pesuvati alle ja tyhjentää tarvittaessa astia. Varaajan etuseinä lähtee ilman ruuveja auki alareunastaan.

Kun alakerta remontoidaan salaojituksen ja eristämisen jälkeen, uusitaan myös lämminvesivaraaja ja tällaiset asennukset hoidetaan oikeaoppisesti. Jälleen kerran oppi uusia asioita, miten varaaja todellisuudessa toimii ja miten yksinkertainen laitos se ylipäätään on. A ehdotti myös, että tekisimmekin nykyiseen askarteluhuoneeseen uuden pesuhuoneen ja saunan, jolloin rakennusajan voisi vanha olla käytössä koko ajan ja jonka tilalle sitten tulisi esimerkiksi yksi makuuhuone lisää.

Talosta löytyy mielenkiintoisia putkitöitä ja sähkövirityksiä enemmänkin, korjattavaa on paljonkin. Hyvänä esimerkkinä on pihavalojen kytkentä.. maakaapeli tulee pihalta oikeaoppisesti sisälle, mutta sen päässä onkin töpseli! Kyseisessä kellaritilassa on neljän sähkölaitteen töpselit; pihavalot, suihkulähteen pumppu, vesiautomaatti sekä sähköpatteri. Näille on vain yksi pistorasia varattu, eikä ainuttakaan käyttökytkintä. Ulkovaloissa pitäisi keskuksessa lisäksi olla tietysti vikavirtasuoja. Pitää suunnitella vähän tarkemmin montako uutta vetoa tarvitaan kellarin keskukselta ja miettiä haluanko kytkimet terassiportaikkoon, josta käyttö olisi helpointa.

-Petteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)