1.6.2013

Ilmalämpöpumppujääpalakone?

Erikoinen yö takana. Nukumme makkarin ovi kiinni, koska Tikrulla on joskus ollut taipumusta lähteä yöllä alakertaan ja vahtii siten koko taloa sieltä käsin ja se joskus on vähän kovaäänistäkin. Heräsimme yöllä paniikinomaiseen haukkumiseen makkarin ovella. Oona oli aivan varma, että pihalla on joku ihminen tai eläin. Haukkuminen ei loppunut, joten päästin koiran alas ja äkkiä selvisi syykin, mikä moisen käytöksen aiheutti. Keittiön lattialla oli jääpalasia ja vettä sekä ilmalämpöpumpun sisäyksikkö piti välillä hyvin outoa tärinää ja ääntä. Tätä emme yläkertaan kuulleet lainkaan, mutta Tikruhan kuuli ja hyvin selkeästi haukkui katon rajassa olevaa kojetta :)

Kuvassa pihalta kuvattu joku laukka, joka ei liity tähän mitenkään :)

Yöhön on kuulunut siis lattialta jääpalojen noukkimista ja vähän veden kuivaamista. Jos tuo jääpalahomma on laitteen ominaisuus, niin insinöörit on unohtanut siitä kokonaan keräilyastian ja käyttöpainikkeet. Laite on kyllä jo aiemmin keväällä yskinyt vuotaen ensimmäisen jäähdytyskäyttökerran jälkeen vettä sisäyksiköstä lattialle. Lopun alkua siis. Talvella ulkoyksikkö kovilla pakkasilla alkoi keräämään ympärilleen melkoista jääkerrosta, josta kuvankin silloin Rintsikan FB-sivuille laitoin. Kyseinen ilmalämpöpumppu on muuten teknisen käyttöikänsä ylittänytkin jo kauan sitten. Muistaakseni 1996 tuo kyseinen edullisimmasta hintaluokasta oleva pumppu on asennettu.

Tiputtavan veden diagnoosiksi netti tarjoaa kondensioveden poistoputken tukkeutumista, mutta mistään en löydä tarinaa jääpaloista. Tuo poistoputken tukkeutuminenkin tuntuu kyllä kaukaa haetulta, ilmeisesti käyttöohjeet ja huolto-ohjeet ei tuollaista ongelmaa edes tunne.

Olettekos koskaan kuulleet tällaisesta, hallittuna hienosta ominaisuudesta?

-Petteri

8 kommenttia:

 1. Meillä tuon saman teki muutama vuosi sitten kohtuullisen uusi ilmalämpöpumppu. Valitettavasti oma koiramme ei tuohon reagoinut ja parketti meni pilalle. Myös seiniin tuli sen verran vahinkoa, että rakennusmies sitten niitä viikon viilasi uusiksi. Kyllä harmitti. Nyt on uusi pumppu tilalla, mutta senkin alla lattialla on muovi, koska en enää luota ko. vehkeisiin. Ja pumppu sammuu aina, kun lähdemme pariksi päiväksi pois. Vuodon ja tiputtelun syy ei milloinkaan selvinnyt, ei edes purkuvaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi varmaan vakuutus tuon vahingon korvasi? Keskiviikkona mittaillaan vähän ja katsotaan jos keksitään aiheuttaja ja saadaan kuntoon. Vuosi kaksi voisi vielä ehkä välttävästi mennä :)

   Poista
 2. Kyllä kai nekin toimivat kuin luonto. Eilen tuli myös rakeita tänne mäen päälle. Vanhat fysiikan kirjat,tai luonnontieteiden lähdekirjat siihen lundiaan. Minun aikana ne olivat maantiede ja eläinoppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan ympäristöopin, maantiedon ja biologian :) Katsoo nyt mitä siihen tulee kunhan joskus omalle paikalleen saadaan. Rakeet olivat kyllä melkoisen suuria, samaan aikaan ukkosti, salamia näkyi, paistoi aurinko ja myös sateenkaari bongattu.

   Poista
 3. Saattaa olla hieman kaukaa haettu ,mutta vaimot/naiset toimivat näin.Miehen äly ei vain riitä ymmärtämään sitä.Näkee olemuksesta,että sisällä kiehuu,mutta silmissä on jäätävä katse.(vaikka en olisi tehnyt MITÄÄN)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa :) Keskiviikkona mitataan kapistus ja katsotaan josko siitä vielä kalu hetkeksi saataisi.

   Poista
 4. :D pitäis vinkata valmistajalle, että jääpalakoneominaisuus on jäänyt käyttöohjeessa mainitsematta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus se ohjeen läpi luin kun jotain merkkivalon merkitystä tarkistin. Siellä ei tosiaan tästä puhuttu mitään :)

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)