1.1.2012

Lämmintä

Meidän koti lämpeää pääasiassa sähköllä. Jokaisessa huoneessa on oma sähköpatteri, joista päällä tällä hetkellä vain 4, yläkerran molemmissa huoneissa, pukuhuoneessa sekä kuistilla. Noissa pikkuhuoneissa on sellainen ylläpitolämpö, noin 10 astetta. Makuuhuoneissa taas lämpötila mittarin mukaan +19. Alakerran lämmöstä huolehtii keittiössä sijaitseva ilmalämpöpumppu sekä takassa tuli aina kun ilta kotona ollaan. Viikonloppuisin aamupäivisin on myös mukava polttaa pari pesällistä puita. Mikäli mielimme puilla lämmittämällä säästää sähkössä, pitää tasaisen säännöllisesti pystyä polttamaan puita. Vielä on hakusessa ajat, kauanko kestää että hiillos palanut ja pellin uskaltaa laittaa kokonaan kiinni. Nyt se on usein aavistuksen auki öisin. Eräs testi päättyi siihen, että klo 1.30 alkoi häkävaroitin eteisessä soimaan. Vaikka varoittimet aivan varmasti hyvin herkkiä ovatkin, ei viitsi tuon asian kanssa hirveästi leikkiä.Kellarissa on suihkutilan pukuhuoneessa lattialämmitys, joka tähän asti ollut päällä pelkästään. Otin testimielessä sen pois ja laitoin patterin päälle. Kyseinen tila on myös ns. kodinhoitohuone, likaiset pyykit asuu ja pestään siellä. Asteita tällä hetkellä tilassa n. +15. On tosiaan epäselvää, lämmitämmekö me tuolla lattialämmityksellä maapohjaa vai ei. Kellarikerroksessa on myös pieni huone, jossa sijaitsee vesimittarimme. Se tilahan on pakko pitää sen verran lämpöisenä, ettei mittari pääse jäätymään. Voi tulla kallis paukku siitä. Tilassa on yksi isohko sähköpatteri, roikkuu rautalangalla katosta. Sen voisi kyllä kiinnittää kunnolla ennen käyttöönottoa. Muissa pienemmissä kopeissa käytävän varrella ei olekaan mitään lämmitystä. Odotankin mielenkiinnolla millaisiin lukemiin lämpötila talvella tipahtaa. Lähes kokonaan maan alla oleva tila ei samalla tavalla ymmärtääkseni kylmene mitä vastaava tila maan päällä. Askarteluhuonehan on isoin kellarin huone ja se lämpiää tarvittaessa Porin Matilla. Kyseisessä huoneessa on myös meidän polttopuut, jotka tuntuvat hupenevan silmissä eikä vielä ole kovia pakkasia edes ollut. Toivottavasti riittävät talven yli, tämäkin on sellaista hakemista. Mikäli loppuvat talvella, aina saa uusia vähän kovempaan hintaan kuin kesäisin. Tietää ensi talveksi ottaa sitten tarvittava määrä enemmän.

Tuoreen sähkölaskun mukaan kulutimme tuota kallista tavaraa 1143 kWh marraskuussa. (päiväsähköä 613 ja yösähköä 530). Nykyinen sopimus on toistaiseksi voimassaoleva, kun ei ole aavistustakaan kulutuksesta. Asumme nyt vuoden tässä ja tutkimme asiaa ja teemme sitten uudet sopparit joko nykyisen tai jonkun muun toimittajan kanssa, hyvin todennäköisesti vaihtuu sähköyhtiö. Marraskuun kulutus euroissa on reilu 130e. Tästä pystyy varmasti karsimaan kulutusta alas.


(iPhone 4S testikuva..)

Hyvää uutta vuotta! Vietimme vuoden viimeisen illan kotona J&J vierainamme. Söimme herkkupastaa ja pelasimme Afrikan Tähteä. Ajatukset siitä, että meidän koiramme olisi niin kova jätkä, ettei paljon pommeista välitä osoittautui harhaksi. Alkuillan lenkillä pamahti lähistöllä pommi, jota pikkukaveri pelästyi ja veti loppumatkan hulluna kotiin. Sisällä sitten piiloutui mm. vaatekaapin toiselle hyllylle, vessaan, verhojen taakse ym. Kesti pitkään, että tärinä loppui. Kun äänet ei enää niin pelottanut, alkoi haukkuminen näkyviä raketteja kohtaan, ratkaisuna oli laittaa kaikki sälekaihtimet kiinni ja musiikkia kovemmalle kohti keskiyötä. Aika nopeasti vuoden vaihtumisen jälkeen alkoi raketitkin loppua ja koira sinnitteli yli kahteen asti lähes hereillä. Aamulla taas oma itsensä, ylipirteä lyhyiden unien jälkeen.

-Petteri

2 kommenttia:

 1. Hei ja hyvää alkavaa vuotta!

  Nyt on mennyt ohi yksi juttu. Mitä rotua pikkukaveri oikein onkaan?

  Mites paljon on puita varattu talven varalle? Itse tuli viime kesänä tilattua 16pinokuutiota rankaa (koivua) joista nyt puolet tehty klapeiksi. Kivaa ja mukavaa hommaa. Ja sitten lämmittää mieltäkin kun tulee jotain säästetyä.. Itselläni on kaukolämmössä talo ja vuolukivinen takka-leivinuuni, pikkutakka ja kiuas.

  t. Salla, Lappeenranta

  VastaaPoista
 2. Samoin sinne itään ;)

  Tikru on parsonrusselinterrieri, josta pieni esittely löytyy täältä: http://www.rintsikka.fi/?p=1528

  Puita on muistaakseni 5 heittokuutiota, kuivaa koivuklapia. Valittu määrä perustuu tutun kulutukseen, lämmittää talvisin lähes päivittäin vastaavaa tilaa. Koivu puuna on kyllä niin mukava, ei pauku eikä rätise yhtään ja pitää hormit puhtaana. Ensi talveksi tulee polttoon myös mäntyä äidin tontilta ja myös tuo meidän pihakuusi palaa jossain kohtaa takassa tai Porin Matissa kellarissa. Koivua tulee kyllä olemaan aina se puolet puista.

  Joskus sitten uuteen yläkertaan on tulossa myös pieni tulipesä makuuhuoneeseen.

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)