3.7.2013

Mummolan aarre

Olimme sunnuntaina piknikillä ison sukulaisporukan kanssa mummolan pihapiirissä. Siellä ei ole enää vuosiin asuttu, joten onkin jo aika hankkiutua suuresta määrästä astioita jollain tapaa eroon. Kaikilla sukulaisilla varmasti perusastiastot on kunnossa, mutta aina jotain pientä voi löytää kotiin viemisiksi. Ovat kirpputoria tai huutokauppaa sinne puuhaamassa ja pääsimmekin ennen tätä vähän katsomaan olisiko siellä jotain käyttökelpoista.Käyttökelpoista tai ei, mutta mahtava löytö kuitenkin! Monet varmasti tunnistavatkin tämän salaattikulhon? Tämän olen aivan varmasti pikkupoikana nähnyt käytössä mummolassa :) Kyseessähän on Esteri Tomulan koristelema Finelin Tatti-salaattikulho. (Arabia Wärtsilä) Näitä on valmistettu ymmärtääkseni ainoastaan vuosina 1968-1970 ja jonkinlainen keräilyharvinaisuus tämä kuitenkin taitaa olla. Ymmärtäähän sen toisaalta, jos valmistettukin todella vain noin lyhyen aikaa.
Rahallista arvoahan tällä emaliastialla ei kymppiä enempää ole, koska normaalia käyttöesineen kulumaa on paljon sekä värit ovat haalistuneet kahdestakin kohtaa. Paremmassa kunnossa olevista näyttäisi huudettavan 70-150e hintoja, joten varsinainen aarre hyväkuntoisena.Kulhoon päätyi kuvia koristamaan tämän päivän toriostokset, meitä lähinnä olevan puutarhan tuotoksia tietenkin. Pitäisi kyllä useammin ostaa torilta vihanneksia, ei vain oikein muuta asiaa ydinkeskustaan ole. Mukaan tarttui myös virolaisia kantarelleja, joita ei syödäkään vaan jatketaan viime kesänä aloitettua treeniä Tikrun kanssa..

Eikö tämä nyt olekin aika symppis kippo? :)

-Petteri

17 kommenttia:

 1. On kyllä todella symppis! Ja aarre, noita ei enää juurikaan misään kirppiksillä näe... Ihana löytö! Ja kuvat on mahtavat, tekis mieli haukata kurkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä muista nähneeni kirppiksillä koskaan tällaista, vaikka sieltä kyllä kaikenlaista bongaa. Nämä kaksi valtavan kokoista salaattia (mörkö ja rooma), 5 tomaattia, kurkka ja kesäkurpitsa maksoivat 7.90e. En tiedä sitten olisiko kaupassa ne vähän halvempia, mutta ei varmasti yhtä tuoretta ja hyvää :)

   Poista
 2. Tuo on just huippu, todellinen löytö! Pitäiskin pistäytyä torilla, näyttää nimittäin aika herkulliselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torilla kyllä pitäisi käydä useammin, siellä on aika kiva fiilis kun kelit on kohdallaan :) Torien myyntipaikoilla on isolla osalla todella hienosti laitettu tuotteet esille..

   Poista
 3. No todellinen aarre! <3 Minun sydämeni sykkii aina näille ihanille retroastioille, ei siitä mihinkään pääse. Vaikka olenkin hieman yrittänyt intoani hillitä viimeaikoina.

  Ja tottakai astia saa ihan erilaista lisäarvoa siitä, että sillä on myös tunnearvoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meille ei kaappeihin kaikkia kivoja juttuja mahdu, saavat jäädä kirppiksille :) Tämä oli nyt poikkeus, kun tosiaan hyvin todennäköisesti tämä kyseinen on pöydässä ollut kuin itse napero ollut :)

   Poista
 4. Tikrun kantarellitreeneihin kommentti :)

  Tiedättehän, että koira oppii nyt tunnistamaan virolaiset kantarellit. Suomen metsässä olevat sienet tuoksuvat erilaiselta. Joudutte siis uudestaan opettamaan koiran tunnistamaan sienen, jos haluatte niitä suomalaisessa metsässä "jäljestää". Koiran hajuaistin mielestä virolainen ja suomalainen kantarelli ovat siis eri sieni.

  Lisäksi: on enemmän kuin todennäköistä että torilta ostettuja sieniä on koskettu paljain käsin. Tällöin koira saattaa löytää sienen vain siksi, että se tuoksuu ihmiselle.

  Eli: jos oikeasti haluatte Tikrusta kantarellikoiran, haette sienet itse hanskat kädessä poimien suomalaisesta metsästä!

  En halua lannistaa, kannustan hienoon harrastukseen, mutta älkää tuhlatko tunteja kouluttaen "vääränlaisia" asioita :) Tässä on aiheesta yksi tosi hyvä artikkeli:

  http://www.easyboy.fi/49

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki tuoksu erilainen niissä, mutta tässä nyt virkistetään muistia ensin tuon erottelun osalta. Käytiin tuollainen vastaava kurssi tosiaan ja niiden oppien kanssa mennään. Metsän sienet tulevat kyllä kuvioon myöhemmin :) Taisi muuten kurssillakin olla virolaisia, sellaisia määriä vaikea löytää keväällä vielä :)

   Ihan hyvä pointti kyllä, mutta uskoisin että ei pilata treeniä jos nyt alkuun noilla mennään. Perusteena esimerkki mejästä, koiralle tuskin merkitystä onko naudan vai vaikka hirven verta :)

   Poista
  2. On muuten ihan hyvä artikkeli tuon linkin takana! Vielä palatakseni tuohon tunnistettavuuteen, muistaisin meidän herran tehneen pari kertaa sellaisen tempun, ettei muka enää nokka kertonut oikeaa purkkia.. ei vaan yksinkertaisesti kiinnostanut sillä hetkellä tehdä sitä mitä me haluttiin :) Äkkiähän tuon mahdollisen ongelman tunnistaa.. ja pian löytää luonnostakin noita jo vähän paremmin niin voidaan jatkaa niillä ja testata onko tuolle nenulle merkitystä :)

   Poista
 5. Tuo kulho on niin ihana, jossakin toisessa blogissaan ihastellen! Varsinainen löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on muuten olemassa myös uunivuoka! Se vasta taitaa harvinainen ollakin :)

   Poista
 6. Todella hyvä löytö! Lapsuuden kodissa on tuo sama kulho mutta on niin huonokuntoinen sisusta etten ole alkanut "mankumaan" sitä itselleni. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovalla käytöllä ollut siis se kulho :) Eiköhän se meilläkin salaattikulhona silloin tällöin pöytäänkin asti pääse. Sen verran noita salaattikulhojakin jo kertynyt, että pitää käyttää muitakin.

   Poista
 7. Ai salaattikulhoksiko se on valmistettu aikoinaan, sen verran iso ettei tullut mieleen :) Porukoilla siihen on tehty marjapuuroa koko lapsuuteni ajan ja tehdään edelleen :D Hyvin on vuosikymmenten puurovispaukset kestänyt, vaikka vähän jälkeä on sisäpuolelleen ottanut. Pidän tuosta kulhosta ihan hurjasti, sopisi omaankin pöytään. -Johkis-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sellaiseksi internet sitä väitti :) Tuo on nyt melkein meidän pienin salaattikulho! Sun pitää nyt alkaa puhumaan porukoille, että voisivat jo vanhan, kuluneen astian antaa sinulle... :) Nyt alkoi tekemään mieli vispipuuroa!

   Poista
 8. Ihastuttava! Noi vanhat emalikipot on niin retroja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retroja ja aika kestäviä kippoja! Tästä olisi kiva saada se uunivuoka, mutta tosiaan se taitaa olla aika harvinainen ja tuollaista lähemmäs 200e hintaa en kyllä viitsi käyttöön tulevasta maksaa :)

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)