18.6.2011

Led-polttimot

Led-tekniikka valaistuksessa on ollut nykyaikaa jo jonkin aikaa. Valitettavasti valaisinvalmistajat ovat melkoisen myöhässä. Upotettavien spottien lisäksi mitään kovin järkevää ei vielä ole nähty. Isoja valaisimia ei juurikaan tunnu olevan ja vähän pienemmät on rumia virityksiä. Polttimoina toki löytyy jo varmasti kaikissa mahdollisissa kannoissa, joten halogeenit voi korvata kaikki ledeillä. Ledien hyviä puolia on mukavan valkoinen värisävy, kestävyys sekä energiaystävällisyys. Lupaavat tälle tänään ostamalleni spotille keskimäärin 2,7h päivittäiskäytöllä jopa 35v käyttöikää. Tuossa ajassa siis laskennallisesti menisi 17,5 kpl halogeenispotteja. Tuskin tarvitsee laskea, kumpi on edullisempaa. 23,90e hintainen led-spotti maksaa itsensä varmasti takaisin, mikäli se todellakin kestää käyttöä.Kyseinen led-polttimo menee takkavaloon kiinni. Jonkin aikaa ehdin etsiä yksinkertaista, järkevän näköistä ja kokoista spottivalaisinta, joka siis valaisee vitivalkoista takkaamme. Mukana tulleen halogeenin sävykin on riittävän valkoinen, mutta uskon ledien tekevät siitä vielä paremman. Valaisin tulee varmasti olemaan eniten käytössä alakerrassa, sopivasti takasivusta valaisee takkaa, joten ei häiritse tv:n katselua, mutta valaisee ympäristö kuitenkin tehokkaasti.

Ostakaa hyvät ihmiset ledipolttimoita ainakin halogeenien tilalle! Näiden hinnat on vielä todella kovat, mutta uskoisin, että hinnat voisivat tippua alemmas mikäli kysyntää ja menekkiä olisi nykyistä enemmän.

-Petteri

5 kommenttia:

 1. Juu olen jo viitisen vuotta korvannut lamppuja ledi lampuilla. Kun ei sorru noihin halppiksiin (2€ hintaluokka) niin kyllä voi suositella. Clas ohlsonilla on esimerkiksi E27 kantaan 19€ 7W pallolampppuja. Loisto kapistus.
  Keskihintaa edustaa myös Biltemasta spotti polttimot, 15€ 3W (GU10 ja MR16) On kylmää valkoista ja lämmintä valkoista. Pari sellaista on palanut tauotta jo 5 vuotta.

  VastaaPoista
 2. Sähkönsäästö esim. 4,5 W ledin ja 35 W halogenin välillä on tuossa 35 vuoden ajassa 2,7 h päivittäiskäytöllä 1052 kWh. Se on paljon se, yhdellä polttimolla! Nykyisillä sähkönhinnoilla melkein 180 euroa.

  VastaaPoista
 3. Meillä tuo saattaa varsinkin syksyllä ja talvella palaa vielä enemmän kuin tuo laskettu päivittäiskäyttöaika. Jos kaiken mahdollisen korvaisi ledeillä, puhuttaisi aika isoistakin summista jo. Toki 35v on pitkä aika, mutta säästöä sekin ja ekologistakin kai jossain määrin, ongelmajätettä ei syntyisi niin paljoa halogeeneista. Voisin ottaa tavoitteeksi pyrkiä vaikka suurimman osan korvaamaan ledeillä, tarvitsemme muutenkin ison kasan uusia valaisimia niin siinä samalla se hoituisi.

  VastaaPoista
 4. Led lampuissa ei juurikaan ole ongelmajätettä.. ne on ne loisteputkiin pohjautuvat joissa on elohopeaoksideja.

  VastaaPoista
 5. Tarkoitinkin nimenomaan, ettei syntyisi niin paljon jätettä jos käyttäisi ledejä halogeenien sijaan ;)

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)