14.8.2012

Maalinpoistovinkki

Kaikkihan tietävät, miten kamala homma on poistaa irtoavaa maalia ulkoverhouksesta tai mistä tahansa puupinnalta. Ensin se on ihan kivaa, mutta hetken päästä se on kaukana mukavasta. Tähänkin on olemassa huomattavasti helpompi ja nopeampi tapa joskaan ei kovin edullinen. Mutta sen minkä rahassa häviää, voittaa ajassa ja mielenterveydessä moninkertaisesti. Kyseessä on soodapuhalluslaite, jolla puhalletaankin jauhoa soodan sijaan. Sooda pitäisi puhdistaa huolellisesti puhallettavalta pinnalta pois, koska ei tiedetä miten se reagoi erilaisten maalien kanssa. Jauhon kanssa ei niin tarkkaa ole. Hiekkapuhallushan rikkoo puun pinnan, siksi pitää käyttää jotain hellävaraisempaa.





Kaverillamme on projektina äitinsä rintsikan kunnostus. Puolet talosta onkin jo maalattu ja irtomaalit poistettu ensin perinteisin menetelmin. Toinen puoli taloa hoidettiin tällä puhalluksella. Todella tehokas kaveri tekisi pitkinä päivinä koko talon puhalluksen 3-4 päivässä. Soodalla taas puhdistuu tikkaat, pellit ja muut metalliosat todella hyvin.





Puhalluslaite tarvitsee myös aika miehekkään kompuran ;)


Laitteen vuokrahinta on 250e / vrk. Lisäksi kuluja tulee jauhosta (tai soodasta) sekä polttoaineesta. Tuollainen kätevä pikkunosturi kustantaa 100e / vrk, tuon avulla voi perään sitten vielä maalatakin. Eikö olekin kätevää kun nykyään on monenlaista laitetta apuna? Jos itsellä olisi tuollaiseen nyt tarvetta, en miettisi hetkeäkään muita vaihtoehtoja.

-Petteri

11 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen laite! Melkein jo innostuin, että meille tuollainen kunnes muistin, että meillä menee laudatkin uusiksi. :S

    VastaaPoista
  2. Ei se lautojen uusiminenkaan niin herkkua hommaa ole pidemmän päälle ;) Mutta on aika mielenkiintoinen kapistus tuo kieltämättä!

    VastaaPoista
  3. Komppaan tuota Petterin ajatusta maalin poistosta.Äkkiseltään tuntuu arvokkaalta. Rintamamiesperinnettä mitenkään väheksymättä kaikkea ei tosiaankaan kannata tehdä itse.Olenko oikeassa mittasuhteessa,että sitä poistettavaa maalipinta-alaa on n.200m2?.
    Jos laskin oikein tuo toimenpide maksaa n.1500$ konevuokrineen.Omakotiasujahan ei voi laskea palkkaa omalle työlleen,mutta itse raaputtamalla ainakin minun huumorintaju loppuisi=> ja ilmeisesti rva:n.Maaleista ja maalauksesta ei hajuakaan, mutta hintataso ei taida vielä olla keittiö-
    rempan tasolla.

    VastaaPoista
  4. Kyllä se onkin arvokasta, se on ihan selvää. Moni tulee tekemään tuon perinteisesti varmasti aina, mutta itse en lähtisi raaputtelemaan :) Tuo 200 neliötä voi olla ihan lähelläkin! 1500e taisi olla myös tässä kohteessa laskettu hinnaksi. Nosturi on viikon verran vuokralla, saa samalla maalattua sitten.

    VastaaPoista
  5. Minä olen siis tuo mr. maalinpoistaja. Näin jälkeenpäin en valitettavasti voi aivan varauksetta suositella tätä menetelmää. Se tuntui etukäteen ja alkuun sangen hyvältä, mutta taitaa vaan olla niin, että varsinaista oikotietä onneen ei tässä asiassa ole. Tässä on kaksi selkeästi huonoa juttua:

    1) Vaikka vehnäpuhallus on hellävarainen, se silti syö näitä 60-vuotiaita lautoja ilkeän epätasaisesti. Syyt jäävät koholle ja muu kohta kuopalle. Lopputulos on kuitenkin hiekkapuhallusmainen (ei aivan niin voimakkaasti), ja kuoppien vuoksi valmis maalipinta näyttää epätasaiselta. Enkä siis yrittänyt lautoja puupuhtaaksi, vaan poistin ainoastaan lohkeilevan tai huonosti kiinni olevan maalin. Pahuksen akrylaattimaali on niin kovaa, että se vaatii paikoin vähän voimaa.

    2) Sotku ympäristössä on kamala. Seinustoilta enimmät jauhot saa pois laittamalla alle pressut, mutta pöly leviää laajalle. Mm. katto ja jo maalatut seinät on pestävä. Lisäksi nurmikko sekä lähimmät puut ja pensaat ovat jauhon peitossa. Luultavasti vasta talvi ja kevät elvyttävät ne. Kastuttuaan tuo vehnäjauho on hirveää liukasta puuroa, joka ei lähde oikein ilman pesuaineita irti. Vehnäjauhoa puhallettiin tässä projektissa hieman yli 500 kg. Talo on maaseudulla ja mietin, mitä mahtaisi tapahtua tiiviimmin rakennetulla alueella. Talo olisi ehkä huputettava, tai syntyisi iso riita naapurien kanssa.

    Metallipinnoille soodapuhallus on loistava. Puupinnoilla se toimii samoin kuin vehnäjauho, mutta on tosiaan lisäksi pestävä huolellisesti pois. Mm. alkuperäisistä kattotikkaista, joita ei luultavasti ole käsitelty talon valmistumisen jälkeen, tuli soodapuhalluksella todella hienot ja niitä ei olisi käsityönä ikinä saanut tuohon kuntoon. Samoin alkuperäisistä ikkunapelleistä tuli aivan virheettömät. Ympäristöön sooda aiheuttaa vielä isomman pölypilven kuin vehnäjauho, mutta se liukenee veteen suolan tavoin.

    Käsin krapaamissani seinissä (puolet talosta) lopullinen maalipinta on selvästi paremman näköinen. Onneksi talon näkyvimmät julkisivut tuli krapattua. Krapaaminen on vastenmielistä, raskasta ja hidasta puuhaa, mutta lopputulos on selvästi parempi. Tässä talossa vaakalaudoitus tekee krapaamisesta lisäksi fyysisesti kuluttavampaa. Vuosien myötä pystyn vertailemaan maalin kiinnipysymistä eri menetelmillä tehdyissä seinissä. Etukäteen veikkaan, että näissä puhalletuissa seinissä se pysyy paremmin.

    Puhallusmenetelmää voin siis suositella käyttöikänsä loppupuolella olevaan lautaverhoukseen, mikäli ympäristöön leviävän pölyn saa hallittua tai se ei haittaa. Aika näyttää, huoltomaalaanko näitä pintoja enää vai menevätkö laudat seuraavalla kerralla vaihtoon. Tässä vaiheessa veikkaan, että vaihdetaan, ovathan nuo jo palvelleetkin keskimääräistä pidempään.

    Tässä kohteessa puhallus oli ihan tyydyttävä kompromissi, koska siten sain noiden kahden seinän maalinpoiston tehtyä kolmessa päivässä, kun muuten siihen olisi minun tapauksessani mennyt ehkä kolme vuotta. Teen tätä projektia yksin ja melkein pelkästään kesälomalla, jota ei sitäkään millään aina jaksaisi kuluttaa pelkän remontin tekoon. Siksi olen tähän ratkaisuun kohtalaisen tyytyväinen eivätkä kustannukset olleet mielestäni kohtuuttomat.

    VastaaPoista
  6. No siinäpä tuli varsin kattavasti tuoreita kokemuksia menetelmästä! Sotkua pääsin itsekin näkemään, tosin ennen kosteutta. Ajattelin tuulen vievän jauhot mukanaan mutta näin ei tainnut käydäkään.

    Metalliosiin siis varsin toimiva menetelmä, onko se sitten tuon arvoista enää onkin toinen seikka.

    Iso kiitos näiden kokemusten jakamisesta! Tässä oli varsin kattavasti hyvät ja huonot puolet. Vastaava projekti on varmasti aika monella edessä.

    VastaaPoista
  7. Haluaisin kysäistä kuinka kokenut puhaltaja kohteessa oli pillin varressa? Itse teen myös puhalluksia samoilla materiaaleilla ja olen nähnyt näitä kohteita joissa puhallus on suoritettu niin ettei verhoilusta ole enää mahdollista saada nätiksi.

    Mielestäni jos maalia ei pysty poistamaan niin ettei puu kärsi liikaa on se syytä jättää tekemättä.

    VastaaPoista
  8. Eipä taida tällaisesta puhalluksesta olla kokemusta. Se on varma, että kyllä tuolla menetelmällä voi tehdä siistiäkin jälkeä, osaavissa käsissä :) Kokenutkaan puhaltaja ei tosin voi välttyä siltä sotkulta, ellei sitten pussita taloa :)

    Mukavahan se on saada myös toisenlainen kommentti aiheesta! Tämä yksi käyttökokemus voi olla arvokasta tietoa ei-ammattilaisille, joille vuokrataan kuitenkin noita laitteita taitoihin katsomatta.

    VastaaPoista
  9. Sotku joka puhaltamisesta tulee on suorassa suhteessa käytetyn puhalteen määrään. Tuo määrä josta puhutaan (500kg) riittäisi minulla reilun 1000 neliön puhaltamiseen. Joten sotkun määrä olisi suhteellisen pieni? Tässä yhtälössä tullaan tulokseen jossa kaikki puhuu ammattitaitoisen puhaltajan palkkaamiseen. Tällä hetkellä Suomessa on varmasti yli 100 soodapuhallusta suorittavaa yritystä jotka tekevät nämä työt omalla "ammatitaidollaan ja kokemuksellaan". Oikeita ammattilaisia ei ole vaikea löytää pienellä soittokierroksella.

    Tällä hetkellä Suomessa mennään näiden puhallusten kanssa samalla tasolla kuin 10 vuotta sitten autojen käsinpesuissa, Näitä syntyy kuin sieniä sateella. Arkojen pintojen puhaltaminen kuitenkin vaatii jotain muuta kuin kokemusta autojen pesusta. oikea ammattilainen tietää kyllä jo pelkällä katsomisella mikä onnistuu ja mikä ei.

    VastaaPoista
  10. En puutu määriin sen enempää, uskoisin kuitenkin, että on noudatettu vuokraajan ohjeita aika tarkastikin. Jotenkin minulta ainakin on kadonnut kokonaan tarkoitusperä kirjoituksillesi, en saa pointista kiinni. Mikäli kyseessä olisi pelko oman alan töiden vähenemisestä, en usko että tämä kirjoitus saa ketään ei-ammattilaista tekemään tuota maalinpoistoa ko. menetelmällä vaan tyytymään perinteiseen tai palkkaamaan ammattilaisen tekemään sen. Googlehaku vehnäpuhallus hakusanalla paljastaa tämän blogikirjoituksen ellei ensimmäisenä niin ainakin ensimmäisellä sivulla. Jos minä olisin noin kokenut puhaltaja, jättäisin kyllä yhteystiedot keksityn sähköpostiosoitteen sijaan, voisi olla töitä tiedossa :)

    VastaaPoista
  11. Pahoittelen jos viestini sisältö ei sinulle selvinnyt. Tarkoitukseni oli hiukan laittaa miettimään tuota laitteitten vuokraamista tälläisiin kohteisiin. Jälki joka kuvissa näkyy ei minusta ole mitenkään alaa mairitteleva.
    Koko puhalluksen idea katoaa jos puun pinta kärsii liikaa. Hiekkapuhallus on halpaa kuin saippua ja sillä pystyy samanlaiseen lopputulokseen.

    Tuo sähköpostiosoite on kyllä ihan toimiva en vain halua mainostaa yli 8kk jonoa seuraavaan vapaaseen puhallusaikaan.

    VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)