22.5.2013

Ruokaremontti

Tässä talossa on syöty aina puoliksi ihan miten sattuu. Toinen puoli (arvaatte varmaan kumpi meistä) onkin syönyt aina säännöllisesti ja ihan suht terveellisestikin. Toinen puoli taas ei ole oikein koskaan syönyt aamupalaa, käynyt reilun 10v päivisin ulkona syömässä ja silloinkin suhteellisen epäterveellinen kattaus. Parin litran veden sijaan päivässä meni sama määrä maitoa, rasvatonta tosin jo vuosia :)Nyt on rukattu ruokailutottumuksia vähän järkevämpään suuntaan. Mitään hetkellistä kokeilua tämän ei ole tarkoitus olla vaan pysyvästi muuttaa ruokavaliota ja ruokailutottumuksia sellaiseen normaaliin :) Mitään ihmedieettiä ei ole vaan säännöllinen ruokailurytmi välipaloineen ja parisen litraa vettä päivittäin.Jotta ei joka viikko tarvitse samoja ruokia syödä, tilasin netistä Kotiruoka-kirjan, jossa on perusruokareseptejä ja paljon muutakin perustietoa ruuan valmistuksesta. Jotenkin tuollainen fyysinen kirja on vain mukavampi kuin sitten lukuisat sähköiset reseptikirjastot.


Parisen viikkoa takana ja jotenkin ehkä kevyempi fiilis. Päivisin jaksaa eri tavalla töissäkin kun ei tule sitä ähkyä kun kovaan nälkään vetäisee ison annoksen kebabia ja ranskalaisia :) No niin, nyt alkoi tekemään mieli sitä..

Miten teillä syödään? :)

-Petteri

12 kommenttia:

 1. Teillähän on käytössä jokaisen kotiäidin ruokaraamattu :) ensimmäinen versio tuosta on julkaistu jo 1800-luvun puolella. Meillä myös käytössä, seiskaluokan köksänkirjan ohella tuolla on kaikki hyvät perusreseptit. Valion ja Pirkan nettisivujen reseptit on sähköisistä resepteistä parhaat, siellä on varmasti koekeittiön testaamat ja hyviksi hiotut ruoat.

  Pari vuotta sitten siistittin meidänkin ruokavaliota. Asuttaessa vielä Tampereen keskustassa oli helppo hakea mitä tahansa valmisruokaa lähistöltä. Tuoremehuja meni myös aivan hillittömiä määriä, muutenkin ravintoarvot eivät olleet ihan kohdallaan. Nykyisin meillä on yritys hyvä 10, että joka päivä tehdään ruokaa itse ja sellainen määrä, että riittää vielä lounaaksi seuraavalle päivälle. Viime aikoina ollaankin pidetty tahdista todella hyvin kiinni. Kyllä se vain terveellisempänä pitää omaa ateriointia, kun ei aina päädy eri valmisruokapaikkaan... Sitä paitsi itse tehty ruoka on ihan älyttömän hyvää. Maitoa menee meidän taloudessa litran verran päivässä, vettä pari litraa lisäksi.

  Välillä iskee "taas tätä samaa" -fiilis, mutta niinä hetkinä on hyvä kaivaa se ihan fyysinen keittokirja esiin, avata se summanmutikassa vain jostakin kohdasta ja kokeilla ihan jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, oikea klassikko tämäkin! Vuonna 1908 näyttäisi olevan tehty ensimmäinen painos, nyt menossa vasta 87. painos :) Kaapista löytyy myös joku kotitaloustunninopus, tosin ei sieltä ole kyllä kuin jotain kiisseliohjeita tullut katsottua.

   Lounaspaikkoja on niin paljon nykyään, että kyllä valinnanvaraa riittää missä syödä. Se on niin helppoa. (ja kallista!) Sama juttu täällä, tehdään parin päivän ruuat kerralla molemmille töihin. Vaikeinta itselle tuntuu tuo vedenjuonti olevan, ihme juttu.

   Opetellaan myös muuten käyttämään mausteita ja yrttejä monipuolisemmin, silläkin saa tuttuihin safkoihin uutta :) Chiliä nyt esimerkiksi alkaa löytymään aika monestakin ruuasta, aiemmin sitä ei tainnut olla lainkaan.

   Poista
 2. Vautsi! Tsemppiä muutokseen. Itselläni samantyyppinen remontti aluillaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ja tsempit myös sinne! :) Eihän tämä nyt ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Tuo rytmitys on mulle toiminut alusta asti, aamuisin oikein odottaa, että saa syödä aamupalaa!

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa ja verisuonet kiittää ;)
  Itsetehty ruoka hakkaa kyllä ne kebabit mennen tullen, kunhan pääsee irti ensin vieroitusoireista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kiittää koko kroppa ja kukkaro :) Kebabbiinkin voi kyllästyä, olen tämän monta kertaa todennut. Samoin pizzaan :) Parasta tässä muutoksessa on kuitenkin se, ettei tämä ole tosiaan mikään supertarkkakaikkilasketaan vaan grillataan herkkuja normaaliin tapaan pitkin kesää. Toisaalta, eihän grillisafka automaattisesti epäterveellistä ole..

   Poista
 4. Hyvä, hyvä! Hyvä peruskirja, tuota jaetaan ainakin Ensi- ja turvakodeissakin äideille kirjaksi. :) Itsellä kanssa samantyylinen remontti meneillään. Oon jopa ihan urheilemaan uskaltautunut. ;) Ja virtaa riittää eikä päikkäreitä enää tarvii, ainakaan niin usein. Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain mitä on tehty noin kauan, on oltava kyllä aika hyvä teos :) Tuossahan on sitten reseptien lisäksi paljon muutakin tietoa, vaikka nyt eri vihannesten keittoaikoja tai jotain lihan maustamista. Ilman koiraa olisi kyllä varmasti aika vähissä tuo liikkuminen! Tällä hetkellä ei siis mitään liikuntaharrastusta ole, mutta kyllä nuo pihahommat kuluttaa aika tavalla ja myös se jokapäiväinen kävely varmasti pohjalla tekee. Kesällä taas rullaluistelua ja tennistä.

   Kiitos tsempeistä ja tsempit sullekin! :)

   Poista
 5. Ihmiset liian usein luulee syövänsä terveellisemmin kuin oikeasti syövätkään. Myös minä. Useiden ruoka-aineallergioiden takia tuttu ravintovalmentaja rukasi ruokavaliotani ja sen myötä hoksasin, että jaa...emmä sitten tainnutkaan syödä niin terveellisesti kuin luulin :) Ateriarytmi on aina mulla ollut se 5 kertaa päivässä, se ei muuttunut, mutta se mistä sen aterian koostaa, muuttui kyllä. Ruokavaliosta vähentyi rutkasti pois sokeria, valkoisia jauhoja ja eläinperäiset rasvat ja ne korvaantui marjoilla, lisäkasviksilla ja hyvillä rasvoilla. Muutokset myötä jo valmiiksi hoikasta varrestani katosi hetkessä kolme kiloa! :) Olo on hyvä ja pirteä, vääristä ruoka-aineista vain pahentuneet vatsa-oireet pysyvät kurissa ja olo on kevyt. :) Sanonta "olet mitä syöt" pitää niin paikkaansa! Tsemppiä! ja PS: Tikrulle rapsuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinäpä varsin paljon asiaa :) Tuohan on ihan totta kaikki. Minulla pelkästään tuo normaalirytmi (ja normaaliruoka) ja vesi tekee varmasti lyhyessä ajassa paljon.

   Kiitokset tsempeistä, sitäkin toki tarvitaan! Ja rapsuja koirakamu saa myös!

   Poista
 6. Hyvä Petteri! :D
  Perus safka on kyllin maukasta ja juhlapäivinä extraa. :D
  Pusuja mun ihanalle Tikrulaiselle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perussafka on kyllä ihan tosi hyvää jos vähän viitsii nähdä vaivaa vielä :) Pusutkin välitetään!

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)