4.4.2013

Koiratarhan suunnittelua

Olen jo jonkun aikaa haaveillut tonttimme aidan korottamista. Verkon vaihtaminen korkeampaan tai esimerkiksi pitkästä laudasta umpinaisen rakentaminen ei jotenkin houkuttele. Työmäärä on ihan kamala ja vähimmilläänkin vaatii kaikkien tolppien uusimisen korkeampiin, nehän on hakattu tolppakiiloilla aika syvälle maahan. Älkää siis tehkö 1,2m korkeaa aitaa terrierille, jolla on tuota hyppyvoimaa aika tavalla :) Ystävämme TT voi tässä kohtaa olla ihan hiljaa :)


Nykyisen aidan korottaminen ei siis tule kysymykseen. Ratkaisin asian suunnittelemalla pihaan vähän reilumman kokoisen koiratarhan. Tällä hetkellä suunnitellussa neliöitä on 56. Ideana tässä elementeistä kasattavalla tarhalla on sen muunneltavuus ja todella vaivaton pystyttäminen. Rakenne tukee itseensä, eli mitään tolppia ei tarvitse maahan hakata. Suunniteltu muoto ja sijainti näkyy kuvasta, saamme näin hyödynnettyä puun tekemän varjopaikan sekä koko alueen, joka ei meille ihmisille ole niin tärkeää tilaa pihassa. Silti meille jää aika reilunkokoinen nurmikkoalue pihaan. Ehkä jo ensi keväänä laajennetaan aitaus koko nurmikkoalueen kokoiseksi (kuvassa tarhasta vasemmalle oleva alue tontin reunoihin asti). Ajatuksena on lopulta aidata melkein puolet tontista näillä elementeillä, jolloin tarha onkin tontin aitaa. Kohtalaisen arvokkaista palasista johtuen, teemme tämän useammassa osassa.

+ melko varma aitaus, ei ainakaan hyppäämällä tulla yli
+ pihahommat helpottuu, vähän turhan innokas apulainen varastaa kaiken huomion :)
+ pihalle on nyt turvallisempaa tulla autolla
+ kuumasinkitty teräs materiaalina hyvin kestävä
+ koiratarhakäyttöön valmistettu, mm. lumen vuoksi ovielementissä korotettu kynnys

- melko raju metallihäkki pihalla, eiköhän tähänkin silmä totu
- arvokas sijoitus

Alkuun siis isohko koiratarha, jota myöhemmin olisi tarkoitus laajentaa, jolloin jo lähes puolet tontista olisi aidattu tällä korkeammalla aidalla. Löytyykö teiltä koiratarhoja tai muita aitausrakennelmia?
Ja jotta väärinkäsityksiltä vältytään, koiramme tulee jatkossakin kirmaamaan myös 1200 neliön pihallamme entiseen tapaan :)

-Petteri

(Tästä koiraherrasta on tulossa muuten myös videomuotoista juttua lähiaikoina!)

8 kommenttia:

 1. Kenen toimittajan paloihin olette päätymässä?

  Meillä on vanhemmillani maahan hakattu noin 20 neliön tarha ja koirat ovat lämpimään aikaan yksinoloajat siellä sisällä kököttämisen sijaan. Tykkäävät ihan tosi paljon, kun näkevät vähän kadulle, saavat virikkeitä seuraamalla kaikkea pikkulinnuista ohikulkijoihin ja nauttivat ulkoilmasta. Tarhassa on koppi, mutta sitä eivät juuri käytä, sateella kun jäävät sisään.

  Ja joo, 140 cm ei riittänyt terrierille, joten reunoihin tehtiin puolen metrin korotus, joka taittuu sisään... Ali eivät ole koskaan yrittäneet kaivautua.

  Eihän tuo nätti ole, mutta toisaalta koirien viihtyvyys, tarvittaessa kulun rajaaminen (meillä ei muita aitoja vanhempieni pihassa) sekä juurikin tuo turvallisuuspointti hyvittävät tuota asiaa. Jonain kesänä äitini laittoi parille reunalle köynnöspapua ruukkuihin kasvamaan, se toi hieman suojaa auringolta (jossa tosin meidän koirat viihtyvät) ja samalla naamioi verkkoa.

  VastaaPoista
 2. Tamperelaisen PetNapin maahantuoma Jalo Kalteri. Teen tästä pystytyksestä postauksen sitten tuoreeltaan, voisikin jotain nopeutettua videojuttujakin koittaa :) Toimitukset alkavat kk päästä..

  Tuosta nättiydestä, eipä tuo vihreä lankaverkkokaan mikään erityisen kaunis ollut kun se siihen pystytettiin. Varsinkin yksi pitkä sivu, jossa ei oli matala pensasaita. Muutenhan tuo naamioituu aika hyvin orapihlaja-aitaan, mutta se pitäisi nyt keväällä kai sitten vetää matalaksi kun kasvaa vain yläosastaan, hyvin harva alaosa siis. Silmä tottuu äkkiä tuollaisiin, toivottavasti. Suunnitelmassa tuo on taloa vasten ja linjassa terassiseinän kanssa, tällä myös pyritty sitä vähän naamioimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu firma, hyvin tuette paikallista yrittäjyyttä ;)

   Me vedettiin kotona syksyllä pensasaidat matalaksi vihreän aitaverkon vierestä. Lasketaan sen varaan, että uusi kasvaa nopeasti takaisin...

   Poista
  2. Meillä ei ole laskettu sen varaan, kun tuo orapihlaja-aita kuitenkin aika kauan kasvaa, kun joka vuosi pitäisi leikata sitä jos haluaa tuuhean aidan :)

   Poista
 3. Hei,

  Olen jo pidempään seuraillut blogianne säännöllisen epäsäännöllisesti ja hymyillyt yhtäläisyyksille teidän ja meidän rintamamiestaloprojekteissa. :)

  Pakko oli tulla kyselemään, että onko Tikru tottunut olemaan häkissä? Ja miten häkissä käyttäytyy? Meidän parsoneilla kesti tosi pitkään, että oppivat olemaan häkissä. Nykyään ovat siellä kyllä todella mielellään. Meidän koirille riittäisi 3m2 häkki. Nykyinen häkki on about 60m2 ja eivät ole koskaan varmaan käyneetkään häkin toisessa reunassa. Istuskelevat portilla, josta näkee pihalle ja tielle, tai makoilevat kopin katolla (suosittelen matalaa tasakattoista koppia pienelle -sieltä voi mukavasti pomottaa koko naapurustoa;)). Vaikka olisi kavereita kylässä, niin eivät ala häkissä leikkimäänkään. Meillä siis piharempan yhteydessä on tarkoitus pienentää häkkiä roimasti tai sitten aidataan koko piha. En nyt halua lannistaa -koiratkin ovat yksilöitä ja käyttäytyvät eri tavoin. Ajatuksena vain...

  -NK-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka rintsikoita Suomessa aika tavalla onkin, ei välttämättä kauhean montaa asuta parson/parsoneita :)

   Näin isosta häkistä / tarhasta ei ole kokemuksia, pianhan se nähdään :) Mikäli kovin paikoillaan vain on, vauhdittaa se projektin laajentamista ainakin. Toisaalta, tällä yksilöllä on tuota virtaa vähän turhankin paljon, että jos tällainen aitaus rauhoittaa sen niin sehän on ihan mahtava asia! :) Mitä pihakäyttäytymiseen tämän kohdalla tulee, harvoin tyytyy pelkästään haaveiluun. Luuta syödään pitkiä aikoja paikoillaan auringossa maaten, mutta muuten kyllä härvätään ihan koko ajan.

   Laskin näiden elementtien olevan kuitenkin ehkä sellaisia, joista luulisi pääsevän suht hyvään hintaan vielä eroon jos tarvetta ei olisikaan. Ehkä näen kuitenkin, että laajennus todellakin tehdään ja sen jälkeen tuo on tontin aitaamista, eikä tarhan tekemistä :) Palaan tähän aiheeseen kunhan saadaan tavarat pihaan ja herra käyttämään sitä hetken aikaa.

   Poista
 4. Minäkin olen blogin vakiolukija, vaikka en juuri kommentoikaan :) Meillä on osa pihasta aidattu. Pihaan pääsee ajamaan autolla ja sisälle pääsee kohtaamatta aidatulla alueella olevia koiria. Aitasimme alueen niin, että pihan hoito on helppoa (3 porttia, joista pääsee kottikärryillä ja ruohonleikkurilla). Porttien läheisyydessä on hyvä olla jonkin sortin laatoitusta tms. sillä syksy ja kevät tekevät melkoisen kuravellin kulkuväylistä. Verkkoaitaa on mukava "meikata" halutessaan köynnöskasveilla tms. Koira-alueen olisi hyvä sijaita niin, että koira pääsee halutessaan varjoon ja aurinkoon. Kuivaa aluetta olisi hyvä olla myös esimerkiksi korotettu puusta tehty "patio". Puu ei hohkaa kylmää.
  Kun teillä on terrieri, niin kävi myös mielessä aidan ali kaivautuminen :) Toiset ovat kaivaneet aitaa myös maan sisään ja varmistaneet aidan vierukset betonilaatoilla. Jotkut koirat ovat myös kovia kiipeilemään. Mihin tassu sopii, siitä yli! Sen taitaa estää vain tuo aidan yläosan taittamisen sisään päin.
  Myös meillä tuo aidattu alue toimii lähinnä kesäisin. Ja silloinkin vain, jos kalustoa siirretään pihalla tms. Kummatkin bordercolliet tulisivat aidasta heittämällä yli, mutta niille on kerrottu mitä pitää tehdä porttien ollessa kiinni :D Normaalistihan nämä ovat vapaina yhdessä meidän kanssa. Toivottavasti keksitte hyvän ja toimivan ratkaisun, joka on vielä silmiä hivelevä :) Meillä muuten kiertää osan aitaa (ulkopuolella) pitkä kukkapenkki joka vähentää tuota keskitysleiritunnelmaa. Ja sisäpuolella on iso patio, jossa on puutarhakalusteita. Yhdessä siis ollaan koirien kanssa :) Pihatien toisella puolella on taas "hyötypuutarha", joka on avoin. Iso osa meidän pihasta on sora-aluetta, jossa pystyy kääntämään isompaakin ajoveuvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Kati ja kiva kun kommentoit! :)

   Teillähän on hyvin mietitty tuo pihan käyttö! Tuplasti nopeammin saa kyllä puutarhahommat tehtyä kun ei ole sitä apulaista siinä pyörimässä :) Meillä ainakin osallistutaan vähän turhankin paljon, mm. varastamalla työkaluja, hanskaita ym pientä leikkiä :) Kottikärryihinkin hypätään aina kyytiin. Hauskahan tuota on seurata, mutta joskus on hyvä saada poiskin sieltä, viemättä kuitenkaan koiraa sisälle.

   Ajattelin kyllä verkot vetää maahan myös, se on ainoa tapa tehdä tuosta 100% luotettava. Kyllä tuo kaivaa, mutta enemmänkin jotain juuria tai muuta herkullista sieltä koittaa saada kuin sitten reittiä ulos. Kiipeilyasiassa luotan valmistajan ratkaisuihin, elementit on ymmärtääkseni tehty niin, että niitä on mahdollisimman vaikea kiivetä ylös.

   Meidän uusi aitaus on ajateltu käytettäväksi ympäri vuoden, ovielementissä on sitä varten 30cm kynnyskin, ettei lunta tarvitse luoda nurmikkoon asti saadakseen oven auki :)

   Hah, tuo olikin hyvä sana tuo keskitysleiri! Onneksi pihatieltä tullessa ensin on vastassa pitkä kukkapenkki, samansuuntaisesti miten tuleva aitauskin on. Myös iso terijoensalava on varjostamassa sekä näköesteenä aitaukselle. Uskoisin, että tuo suunniteltu sijainti on paras mitä pihaan nyt voi tehdä tuollaisella kokoonapanolla. Meillä on muuten myös pihatien toisella puolella kasvimaa :)

   Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)