8.5.2012

Nurmikon kylväminen

Nurmikon kylvämisestä on puhetta ollut jo aiemmin, viikonloppuna olikin lopulta sen vuoro. Aiemmin on jo kaivettu tieltä pois 6 marjapuskaa ja multaakin levitelty kuoppakohtiin tuhannen litraa. Ensimmäiseksi piti saada tieltä jäljelle jääneet 2 valtavaa marjapuskaa. Toinen oli punaviinimarja ja toinen karviainen. Aikamme kaivettua molemmat saatiin suht ehjänä ylös ja siirrettyä toiselle puolelle pihaa. Näistä hyötykasveistakin on tulossa oma juttunsa vielä.

Multahan loppui tosiaan kesken aika pahastikin, joten kävimme heti lauantaiaamulla Plantagenissa katsomassa multatarjontaa. Löysimmekin hyvän tarjouksen, Plantagenin pussissa olevaa Kekkilän lannoitettua ja kalkittua multaa 50L säkki 2,99e! Siis käytännössä sitä samaa multaa, josta maksoimme aiemmin 660L säkissä aika tavalla enemmän. Tätä tavaraa haimme lopulta kahdesti, yhteensä 2000L, eli 40kpl 50L säkkiä! Multa kun oli levitetty pihaan, alkoikin jyrääminen. Vesitäytteisellä nurmikkojyrällä saikin ajella ainakin kahteen kertaan ja vähän ristiinkin, että maa tiivistyi tarpeeksi eikä pahemmin jäänyt kengänjälkiä kävellessä. Kuulostaa aika helpolta tähän asti, eikö? Maan tasoittaminen, mullan levittäminen ja jyrääminen lähes 400m2 alueelta ei ihan hetkessä onnistukaan!

Huolellisen jyräämisen jälkeen olikin vuorossa juuri tiivistetyn multapinnan rikkominen rautaharavalla, kuulostaa hölmöläisten hommalta, siltä se välillä tuntuikin! Siemenet kylvettiin hiekkaan sekoitettuna, saattoihan ne levittyä paremmin kuin ilman hiekkaa. Kun siemenet oli levitetty, piti jälleen kerran jyrätä koko alue uudestaan. Eikä siinä vielä kaikki.. tämän jälkeen oli vuorossa vielä koko alueen huolellinen kastelu. Tämä sama kastelu tulee toistumaan nyt jonkun aikaa joka ilta, että siemenet alkavat itämään kunnolla. Kerrankin oikein toivoo, että alkaisi satamaan vettä! Onneksi kasteluvesi on ilmaista, tuleehan se omasta pihakaivosta. Pumpun paine ei vaan oikein riitä kastelulaitteiden käyttöön, joten käsipelillä mennään. Varmasti tunnin verran joka ilta tuossa seisoskellaan vähän vuorotellen :)Seuraavaksi pääseekin taas pienen tauon jälkeen terassin kimppuun, sitä tekee kyllä tosi mielellään! Valmista kantta on nyt jo n. 5m matkalta, puolet jäljelle siis.

-Petteri

2 kommenttia:

 1. Pikku Farmari A3:llla haette mullat? Kyllä ne mahtuu=) Vasta toin 25 säkkiä Golfissa (ei farkku)

  Hyvää kuntojumppaa tuo nurmikon tekeminen. Itselläni oli n. 150neliötä uutta nurmialaa tekeillä.

  Nyt ollut ohjelmassa n. 35-45m seinän viertä. Kivet pois, kangasta ja kivet takasin. Juu oma moka kävi pari vuotta takaperin kun jäi kivien alta kangas pois. Heinäähän se tuppas tunkemaan..

  Niin ja naapurin talo meni kaupaksi.

  VastaaPoista
 2. Mullat haettiin A3:sella ja farkkuseatilla. Kyllä omaankin olisi mahtunut, olisi saattanut uida vähän turhan matalalla kun on muutenkin vähän madallettu. Hyvää hyötyliikuntaa tuollaiset hommat toki on, saa lapioida, työntää, vetää, repiä, kantaa...

  Kangas on kyllä tosi tärkeä noissa jutuissa! Vähänkö harmittaisi jos terassin altakin alkaisi heinää tulemaan läpi.

  Ai se meni! Kevät on ihme aikaa, kaikenkuntoiset kämpät näköjään myydään!

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)