24.5.2012

Viljelylaatikot

Vanhan terassin runkopuut ja laudat meni suurimmaksi osaksi Oonan kummisedän vajan lattiamateriaaliksi. Osalle laudoista olin jo syksyllä keksinyt omaa kierrätyskäyttöä, nimittäin viljelylaatikoiden rakennusmateriaaliksi! Kaupalliset versiot näistä maksaa suhteettoman paljon ollakseen kuitenkin vain puuta. Runkopuuksi kelpasi verkkoaitatolpista ylijääneet 2x2 pätkät. Hakasnaulaimen kanssa maksimipaineella hakanen uppoaa kunnolla puuhun ja tarpeeksi paljon kun hakasia laittaa pysyy paketti kasassa. Ei välttämättä siistein tapa, mutta hyvin nopea ja helppo.Viljelylaatikot oikeastaan vain siistii pihan yleisnäkymää ja mahdollisesti hieman rauhoittaa Tikrun salaattien kaivamista ennenaikaisesti maasta. Ulkonäkösyistä myös kuvissa näkyvä luonnonkivireunas on myös rakentumassa pikkuhiljaa. Olen syksyllä kerännyt pitkin pihaa olleita kiviä talteen juuri tämänlaista käyttöä varten. Tekee todella paljon siistimmän näköiseksi! Korostuu vielä nyt kun piha muuten on aika työnalla joka puolelta.Kasvimaa on siis jyrsitty, kiitos taas Oonan kummisedälle ja hänen ystävälleen! Kasvimaa sai tänäkin kevään myös hieman "hevosvoimaa". Jyrsintäpäivänä istutetiin myös kahta eri laatua perunaa sekä keltasipulia. Nyt puolet on käytetty ja loppupuolelle tulee 4-6kpl viljelylaatikoita, joihin on tulossa mm. muutamaa eri salaattilajiketta ja erilaisia yrttejä. Kasvimaalle tulee lisäksi vielä porkkanoita, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua.Mites siellä ruudun toisella puolella, onko kasvimaata tai viljelylaatikoita käytössä? Rivitalon pihassa tuollainen laatikko vasta komia onkin!

-Petteri

10 kommenttia:

 1. Hienoa jatkokäyttöä laudoille! Meilläkin on uudella pihalla terassin tynkä mutta taitaa olla vanhaa, kunnolla myrkyllä kyllästettyä ja meidän täytynee ostaa lautaa laatikoita varten. Rivarin takapihalla meillä on terassin reunaan tehty kukille laatikko, vajaa neljä metriä leveä kukkalaatikko. :) Puuvajan vieressä on myös ihan ostettu Kekkilän viljelylaatikko. Saatiin se viimekeväänä lahjaksi; tomaattia, herneitä, salaattia, rucolaa ja vähän mansikkaakin tuli koko kesän. Nyt se laatikko on kokonaan mansikkamaana ja saa jäädä seuraaville asukkaille. Tuollaiset viljelylaatikot ovat kyllä tosi käteviä ja pitävät pihan siistinä. Omakotitalon pihalle tulee reilusti viljelytilaa, kunhan joskus keretään pihan kimppuun.

  VastaaPoista
 2. Kyllä nuo salaatit ym omalta pihalta noudettuna maistuu paljon paremmalta kuin lähistön puutarhoilta :) Meilläkin lauta on painekyllästettyä, mutta eipä tuo mullan kanssa ole suoraan juurikaan kosketuksissa. Lisäksi mietin kyllä laatikoiden sisäpuolien muovittamista vielä, sitten ei jäisi vaivaamaan myrkytkään. Tuoreesta painekyllästetystä en lähtisi tekemään, sen verran märkiä ovat! Nämä on vuosia auringossa kuivanneita, ei kai niissä niin paljon liukenevaa myrkyllistä luulisi enää olevan.

  VastaaPoista
 3. Just laitoin omalle pikkuiselle terassille kumiruukkuun salaattia ja yrttejä. :) Ollaan täälläkin päässä kovin pihakeskeisiä :)

  Tosi hyvältä kuulostaa teidän suunnitelmat, mikäs onkaan makoisampaa, kun oman pihan antimet.

  Tikrulaiselle rapsut. <3

  VastaaPoista
 4. Lämpökäsiteltyä puuta ovat nuo kauppojen valmiit, siitä on tehty myös se meidän rivarin takapihalla oleva massivinen kukkaloota. Lämpökäsitellystä teen myös tuonne uudelle pihalle luultavasti kasvulaattikkoryhmiä.

  Töistä meille jää myös aina välillä käsittelemättömiä lavakauluksia. Niistä on jotkut tehneet näitä myös. Ihan näppäriä ovat siihen tarkoitukseen.

  Tosiaankin kaikki kasvikset ja marjat, ym. maistuvat paljon paremmalta omasta maasta haettuina!

  VastaaPoista
 5. Salaatit ja yrtit on kyllä niin helppoja kasvattaa kunhan ei ole liian kuuma paikka.

  Tikrulainen tarvitseekin nyt extrarapsuja, kastrointi oli eilen ja vähän kipeä vielä.

  VastaaPoista
 6. Meillä oli viime kesänä kasvimaa, mutta se oli tosi työläs hoitaa meidän mielestä. Nyt on päätetty tehdä noita laatikoita, valmiit on meidänkin kukkarolle liian kalliita.. Salaattia sai koko kesän, perunaa kesti jouluun saakka, ruohosipulia sai myös koko kesän. Omasta maasta maistuu ihan erille kuin kaupan hyllyn antimet ;) Vielä kun ehtisi tekemään ne laatikot. Teidän näyttää tosi hyvälle!

  VastaaPoista
 7. Laatikot on varmasti helpompia se on selvä! Meillähän on nuo laatikot kasvimaalla, joten ei sen puolesta päästä yhtään helpommalla. Toisaalta on aika helppoa nostaa syksyllä sitten laatikot pois ja kääntää maa talvea varten.

  Sama homma pensastukien kanssa, ihan älyttömän hintaisia ne Kekkilät esim. Onhan ne kivannäköisiä ja helppo kasata, mutta mekin tarvisisimme niitä sitten jo marjapuskiin 8kpl..

  VastaaPoista
 8. Lavakaulukset olisi kyllä tosi kätevät! Niitä ei vaan taida olla tarjolla yleisesti, pitäisi tietää tosiaan paikka mistä kysellä!

  VastaaPoista
 9. No nyt mä tiedän, mihin noi aidantolppien ylijäämäpalat laitan! Thanks!

  Tämä toteutetaan jo heti viikonloppuna. Sopivasti huomenna maalikauppaankin asiaa, taidan maalata omani mustiksi.

  VastaaPoista
 10. Kiitos ideasta, täytyy itsekin lähteä maalikauppaan ;)

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)