9.5.2012

Terassille musiikkia

Eihän terassi ole mitään ilman musiikkia! No onhan se paljonkin, mutta kyllä pieni vaivannäkö musapuoleenkin on ihan perusteltua, ainakin itselle jos ei muille! Pidän musiikista, lähes yhtä tärkeää kuin ruoka :) Terassimusaksi ei ihan kaikenlainen musiikki sovikaan, pitää olla chilliä tai letkeää kivaa beach housea. Voisin julkaista linkin soittolistaan kunhan saan sen valmiiksi ja koeajettua, pitää siis odottaa että kelit lämpeävät! Onneksi meidän musamaut kohtaavat aika hyvinkin, joten ei tarvitse kuunnella heviä terassilla vaan miellyttääkseen toista.

Mitäs meille on sitten tulossa? Mitään hifiä laadun puolesta ei ole ulos luvassa, mutta ehkä pientä hifistelyä järjestelmän puolesta voisi sanoa olevan. Järjestelmän sielu on uudempi Apple TV, jonka kautta voi langattomasti soittaa iPhonesta, iPadista, Mac Book Prosta tai vaikka yläkerran iMacista joko iTunesin tai Spotifyn kautta musiikkia. Myös kylään tuleva kaveri voi halutessaan soittaa omasta iPhonestaan lempimusaansa, eli järjestelmä ei ole riippuvainen tietyistä laitteista. Eihän tämä Apple-maailman tunteville mitenkään ihmeellinen asia ole, mutta onhan tuo kieltämättä aivan älyttömän nerokas järjestelmä!Äänilähde ja setin sielu on siis tiedossa. Mitäpä sitten? Apple TV on kytketty HDMI-piuhalla vahvistimeen, jossa menevät sekä kuva että ääni. Niin, esim. iPadin näytön vai jakaa myös televisioon jos tarve näyttää jotain isommalta ruudulta tai isommalle porukalle. Tuo taas ei liity terassin musaan, mutta totesinpa vaan erään Apple TV:n ominaisuuden :) Ääni siirtyy vahvistimelta kaiutinjohtoja pitkin pieneen jakajaan, joka mahdollistaa neljän kaiutinparin käytön. Tässä on Bosen sisäkaiuttimet ja terassikaiuttimet kiinni. Katkaisijalla on mahdollista pitää molemmat päällä tai sitten vain toinen pari. Vahvistin ei tällaista mahdollisuutta jostain syystä tarjonnut, joten oli pakko tuollainen tyhmä laatikko väliin laittaa.Johdotuksen teen olohuoneen nurkasta poraamalla pitkällä terällä läpi ja vetojousen kanssa olisi tarkoitus yrittää päätä jostain lisäeristeen välistä kaivaa ja vetää alakautta ulos. Kaiuttimet tulevat kiinni omilla kiinnitysraudoillaan sokkelin ylälaitaan, ovat siellä vähän suojassa sateeltakin ja myös aika huomaamattomat. Terassikaiuttimet ostin jo viime kesänä ja ne maksoivat alle 40e. Äänenlaatu ei tosiaan häikäise, mutta ainahan voi sitten päivittää jos ei miellytä. Tuo jakoboxi maksoi n. 20e. Johdot, sokeripalat ja poranterä pari kymppiä nekin. Spotify Premium 10e/kk, käytän tuota kyllä töissä ja jatkossa myös autossa, eli ei nyt ihan pelkästään terassia varten otettu.

Onko tässä sitten mitään järkeä? Ei välttämättä, mutta itse näen aika kivana asiana ylipäätään mahdollisuuden kuunnella musiikkia terassilla ilman, että joutuu sisältä hakemaan jonkun mankkarin. Arvostan myös erityisesti mahdollisuutta käyttää Spotifyn musiikkitarjontaa, näin on tuoretta ja laidasta laitaan musiikkia saatavilla koko ajan. Kyllähän sekin kuulostaa hyvältä, että voi riippukeinusta tai auringonottotuolista nousematta vaihtaa biisiä tai ääntä säätää, riittää että iPhone on taskussa.

Onko tämä ihan pöljä ajatus? Olispa se kesä nyt ja terassikelit!

Ai niin... ainoa setistä puuttuva palanen on tuo uudempi Apple TV! Vanha kyllä löytyy, mutta se ei taivu enää tähän. Eiköhän tuo Oonalle perusteltu tarve ole :) Siis lisätään hintaan 99e siitä.

-Petteri

11 kommenttia:

 1. Toi manuaalinen kaiutinvalintaboksi mallia -87 ei oikein istu kokonaisuuteen tänä päivänä, mutta muuten: TOIMII.

  Markkinoilla on myös vahvistimia jossa on AirPlay ominaisuus ja ne on muutenkin hallittavissa ipadilla tai iphonella. Kokonaiskustannuksiltaan voidaan päästä aika lähelle Apple tv + kaikkia härpättimiä, tosin Apple tv:ssä on kyllä muutakin hyvää joten sen hankkisin joka tapauksessa...

  Mukavia musahetkiä terdellä!!

  VastaaPoista
 2. Kieltämättä se on aika kaamea laitos. Tuollaisen nyt olisi tehnyt laadukkaammista osista itsekin halvemmallakin, mutta ei nyt jaksanut alkaa väsäilemään. Käytän sen ajan terassin rakentamiseen. Mikäli nyt olisin vahvistinta vailla, päätyisin varmasti tuollaiseen AirPlay-malliin!

  Ja kiitos, saisi vaan terassin valmiiksi ja ne auringonottotuolitkin vielä puuttuu!

  VastaaPoista
 3. Erittäin asiallinen setti (teksti, tekniikka ja toteutus).
  Tätä päivää on ehdottomasti tuo langattomuus. AirPlay on loistava. Apple TV on erittäin monipuolinen ja jos ei VIELÄ ole Apple tuotteita nurkissa, niin esim. AudioPron langaton -lähetin on myös toimiva ratkaisu.

  Kaiuttimien vaihto teidän pitää ehdottomasti saada digitaalisesti ohjattavaksi ja siten myös yleiskaukosäätimeen ohjelmoitua ;)

  Lisäksi terassi VAATII subbarin House -rytmien tuottamiseen ;)

  Soittolistaa (ja terassi juhlia) odotellen:
  http://www.youtube.com/watch?v=V3bVK3QDf0g

  VastaaPoista
 4. Noista i alkuisista laitteista ei mitään hajua. Ovathan tyylikkään näköiset laitteet,isot "ruuvit" ja kunnon keinu kytkimet. Tuo kaijutin pysyi ainakin mustana (malli) huonosti 100A Datsunin takapahveissa. Jensseen oli silloin hyvä.

  Minulla taitavat mennä nuo omenat sekaisin.Eräskin artisti levytti jotain.
  Puhelimet taitavat olla toinen?

  VastaaPoista
 5. Mahtavuutta... Tosi hauska jos osaa noi hommelit. Mä en kyllä uskalla alkaa väsäämään mitään musavehkeitä minnekkään, blondi kun olen. :D Pitääpäs pohtia, josko lahjoisin jonkun laittamaan mulle vehkeet kuntoon. ;) Musa+terde=täydellistä

  VastaaPoista
 6. Ihan perussetiltä vaikuttaa! Varmasti toimiva ratkaisu. Niille, jotka eivät vielä ole omenaperheessä - tai miksi ei niillekin, jotka ovat sinne jo eksyneet - suosittelen lämpimästi Sonoksen (www.sonos.com) järjestelmän tutkimista. Se on mahtavaa, kun kotona saa makkarista, keittiöstä ja olohuoneesta saman musiikin soimaan saumattomasti, tai jos haluaa, niin jokaisesta huoneesta eri musiikkia. :) Ohjaus toimii hyvin tietokoneella, iPhonella, iPadilla, Android-puhelimella, jne. jne. Hintaa toki kertyy jos suuren setin haluaa. Sokeripalojen tilalle (varsinkin jos tulevat paikkaan, jossa voi kosteutta esiintyä) suosittelisin sulatettavia liittimiä tai normaaleja kutistesukan kera.

  VastaaPoista
 7. Heh :) Äänentoistoa kyllä lisätään kun on jotain pihajuhlia. Voihan olla, että aika nopeasti alkaa noiden halpojen äänenlaatu häiritsemään ja keksin jotain järkevämpää. Subbariahan se toki kaipaa..

  VastaaPoista
 8. Lahjominenkin on oikein hyvä idea! Jos joku tuttu on joka noiden kanssa touhuaa niin varmasti mielelläänkin suunnittelisi ja toteuttaisi jotain pientä edes :)

  VastaaPoista
 9. i:t on vaan hyväksi, jos käyttää muuhunkin kuin esim puhelimen tapauksessa soittamiseen :)

  VastaaPoista
 10. Totta, noita musajärjestelmiä on tarjolla moniakin vaihtoehtoja. Nuo on kuitenkin ehkä enemmänkin talonrakentajille, tai itse ainakin näkisin, että rakennusvaiheessa nuo tuollaiset pitäisi johdottaa ja mahdollisimman huomaamattomasti muutenkin asentaa. On muuten kyllä hintavia järjestelmiä, joskus katselin mielenkiinnosta tarjontaa. Sokeripalat on jo olemassa, isken ne rasiaan ja koko hoito rakenteisiin jemmaan. Eiköhän ne siellä toimi :)

  Sun blogissa on muuten tehty kommentointi aika hankalaksi! Onko tarkoituksella? Pitää siis loggautua sisään WP:n tunnuksilla, että voisi kommentoida..

  VastaaPoista
 11. Tarkoituksella se kirjautumispakko tällä hetkellä. En ole vielä ihan kerennyt säätämään kaikkea kohdilleen. Palvelin on aika kökkö ja juuri putsasin sieltä kaiken vanhan pois sekä asensin wp:n, joten vähän vaiheessa kaikki siellä... Jos vain saisi muutaman tunnin joka päivään lisää. ;)

  Tänään on muuten hyvä päivä käydä allekirjoittamassa talon kauppakirjat, kun on kotiutunut kiekkohumusta aamuyöllä...

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)