14.1.2013

Täydellinen pokkari?

Onko olemassa täydellistä pokkaria? Minä en voinut sietää pokkareita muutamia vuosia sitten, enkä oikein siedä vieläkään. En pitänyt niiden huonosta käytettävyydestä ja kuvanlaadusta. Melkein vuosi sitten päätin ostaa hieman normaalipokkaria arvokkaamman Fuji X-100 -pokkarin, jonka kuvanlaatu oli mielestäni vähän erilaista kuin mitä tottunut näkemään. Haaveissa oli saada pieni, valovoimainen kamera, joka menee hupparin taskuun ja jolla pystyy tarvittaessa kuvaamaan tänne blogiinkin siedettäviä kuvia. Vielä suurempi haave oli saada niin helppokäyttöinen hyvä kamera, jolla Oonakin uskaltaisi räpsiä kuvia. Ehkä sitä tarvitsee oikeasti olla kiinnostunut valokuvaamisesta, että sitten alkaisi kuvaamaan :)Olen siis kuvaillut Fujilla nyt pian vuoden, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Järkkäriähän tuollaiset eivät toki koskaan korvaa. Käytettävyydestä miinuksia tämäkin kamera saa, en usko, että koskaan tulee olemaan pienessä koossa olevaa kameraa, joka olisi oikeasti helppo käyttää. Käytettävyydellä tarkoitan eri asetusten säätämistä, miten helppoa kuvaushetkellä on vaihtaa erilaisia asetuksia. Napit ovat toki aina pieniä, kun runkokin on pieni.
Fuji X100:lla on myös erittäin mukavaa kuvata täysin automaattiasetuksilla, salama pakotettu pois päältä ja ISO-arvo korkealla. En normaalisti tekisi tätä, mutta olen huomannut, että ei sitä muuten tulisi kuvailtua tuolla jos pitäisi kovastikin asetuksia veivailla, sitä varten minulla on sitten järjestelmäkamera ja 3 objektiivia. Fujista lisää teknistä infoa täällä.


Tässä vielä pari kesällä Fujilla kuvattua kuvaa:
Onkos siellä ruudun toisella puolella valokuvausta harrastavia? Kuvailetko pokkarilla vai järjestelmäkameralla ja mitä kuvailet?
Tämä EI muuten ole mainos :)
-Petteri
POSTAUKSEN VANHAT KOMMENTIT POIMITTU TALTEEN TÄHÄN, KOMMENTOINTI TOIMII KUITENKIN NORMAALISTI.

  Anna kirjoitti 14.1.2013 klo 18.47
  Itselläni on järkkäri (vaikkei sitä blogin kuvista aina uskoisikaan...), ja olen "isommalla kalustolla" kuvaillut nyt jo varmaan kuusi tai seitsemän vuotta. Ihan korvaamaton vehje, vaikken ole sen kanssa edes kamalan ketterä. Ulkona kuvaan paljon, siinä ei moittimista, mutta sisällä ei mulla riitä hermot eikä pitkä pinna. Eikä kyllä valotehokaan, oikeasti laadukas salama on ollut ostoslistalla varmaan sen kuusi tai seitsemän vuotta. Sydämeltäni olen nikonisti, mutta tällä hetkellä alla on Olympus, joka on kyllä ollut aivan älytön virhe ja menee vaihtoon heti budjettipuolen niin salliessa.

  Aikoinaan hankin järkkärin juurikin koirien kuvaamista varten, kuvaan paljon profiili- ja pääkuvia, joita on julkaistu pitkin maailmaa. Mutta sama kuin teillä, pienempi kamera on joskus kätevämpi ja varsinkin reissussa olisi kiva, jos olisi jokin laite, jonka voisi ottaa mukaan ilman koko kameralaukun liikuttamista. Lisäksi Atte ei tykkää tuolla kuvaamisesta. Kesällä hankittiin pokkarikäyttöön Samsungin ST77. Nikon ei mun mielestä tarjonnut pikkukameraluokassa mitään kovin innovatiivista tai hintalaatusuhteeltaan erikoista, joten kokeiltiin, miten perinteinen puhelinmerkki pärjää menossa. Yllättävän hyvä se on, ja pikkulaitteen kuvanvakaaja antaa ihan käsittämättömän paljon anteeksi. Säätömahdollisuuksia tuossa on teidän Fujia paljon vähemmän, mutta kyllä, automaattiasetuksilla tulee yllättävän hyviä otoksia.
   Petteri kirjoitti 14.1.2013 klo 19.22
   Valoteholla ei muuten siellä kotioloissa niin väliä ole, jos miettii, että kuvaisikin jalustan kanssa! Jalustalla pidemmällä valotusajalla hämärässä kun tuottaa monesti parempaa kuvaa kuin sitten salamalla todennäköisesti vielä suoraan kuvaussuunnasta valaistuna.

   Itsellä ei Olympuksesta eikä Samsungista olekaan mitään kokemusta, mutta en uskoisi pitäväni kummastakaan, Samsungista pokkarikammoni vuoksi :) Täytyy toki muistaa, että ihmisillä on niin eri lähtökohdat käyttää näitäkin laitteita. Itseä nyppii pienet puutteet tai väärässä paikassa olevat napit :)

   Jotenkin tuntuu, että pokkarit yleisesti on auttamattomasti jo vanhoja vuoden päästä, tarjolla on niin paljon parempaa joka vuosi. Olen kovin tyytyväinen nykyisiin leluihin (okei, on ne osittain työkalujakin) kun niitä ei tarvitse vaihdella / päivitellä vuosiin.
    Anna kirjoitti 14.1.2013 klo 19.53
    Mun jalusta on varmaan ympäriinsä pölyssä vaatehuoneessa. Valehtelematta olen käyttänyt sitä ehkä kymmenen kertaa viiden vuoden aikana, mutta tottahan se on, että se voisi olla ihan hyvä työkalu näihin sisätiloihin. Ehkäpä täytyy kaivaa se esiin, josko jossain vaiheessa olisi taas koti sellaisessa kunnossa, että olisi jotain julkaistavaa. "Askarteluprojektit" tuppaavat leviämään ympäri asuntoa tällä hetkellä.

    Samsungista en osaa pahemmin sanoa mitään pahaa (onhan se vain pokkari - en oikein osaa myöskään vaatia siltä suurempia), mutta tosiaan Olympuksen runko on ollut hukkahankinta. Siinä ärsyttää nykyisin joka käytöllä "ihan kaikki"; liian pieni koko, todella epäloogisesti säädettävät asetukset, se, että manuaalitarkennusta ei saa pysymään päällä, vaan täytyy aina hakea erikseen valikosta, kevyt käsituntuma, kunnon "kahvan" puuttuminen... Kun sen hankin, se oli jonkin verran edellä Nikonin pienikokoisia malleja, mikä ratkaisi ostopäätöksen. Nykyisin tilanne on jo ihan eri. Yksi Canonkin mulla on ollut, mutta sekään ei oikein sytyttänyt, meni nopeasti eteenpäin, enkä onneksi ehtinyt siihen rahallisesti juuri panostaa.

    En ole seurannut pokkarimarkkinoita enää vuosiin, teininä tiesin kaiken kaikesta, kun halusin ensimmäisen digikamerani. Sittemmin kun laitteet ovat vaihtuneet isompiin olen huomannut saman, pikkukamerat ovat heti vanhoja. Toisaalta kaivoin juuri vanhoja kuvia kovalevyltä ja yllätyin, että ei noissa 2003-2004 otetuissa 3,2 megapikselin (kuumin laadun mittari tuolloin, kuitenkin! :D) kuvissa ns. kymppikuvakokoon ole niin paljoa puutteita, etteivätkö olisi ihan julkaisukelpoisia. Ainakin pihalla riittävässä valossa otetut kuvat.

    Tuo pysyvyys on juurikin sitä, mitä itse myös kaipaan kameralta. Ja merkkiuskollisuus tätä nykyistä runkoa hankkiessa olisi ollut enemmän kuin fiksua. Nyt menee vaihtoon myös kaikki optiikka...
  IMAGE kirjoitti 14.1.2013 klo 19.43
  No, mä kuvaan tolla mun iPhonen kameralla. ;) Ja ilman salamaa.
  Toi Oonasta ja Tikrusta otettu kuva on niin ihana. ♥
   Petteri kirjoitti 14.1.2013 klo 21.13
   Se on puhelin, sitä ei lasketa :)

   Tuossa kuvassa on muuten käytetty kameran omaa salamaa, tämänlaisissa tilanteissa suostun käyttämään sitä, vastavaloon kuvatessa :)
  Sari Soininen kirjoitti 14.1.2013 klo 20.54
  Anna, onko se tämä kamera, jota Gigantti myy hintaan 89 euroa?

  http://www.gigantti.fi/product/kamerat/digikamerat/ST77WHITE/samsung-st77-digikamera-valkoinen

  Meillä on Nikon Coolpix S640, enkä oo oikein "jaksanut" sitäkään opetella :) Riittävässä luonnonvalossa tulee kelpo kuvia.
   Anna kirjoitti 14.1.2013 klo 22.01
   Just tuo sama peli on kyseessä. Ilman salamaa oikein hyvä, salamalla kuvanlaatu ei mun mielestä ole kovin hyvä. En tosin itse sillä juuri koskaan kuvaakaan. Älyttömän selkeäkäyttöinen ja pienikokoinen, mun mielestä hintalaatusuhteeltaan - siis alle satasen kameraksi - erittäin hyvä. Kuori kestänyt hyvin menoa vain ohuessa nahkaisessa suojuksessa, vaikka on mulla usein mukana käsilaukussa.
    Sari Soininen kirjoitti 15.1.2013 klo 10.32
    Tuo valkoinen väri on aika viilee ;)
  enne kirjoitti 15.1.2013 klo 13.10
  Tuon kameran paraspuoli on , että se näyttää todella makoisalta. Tuollaista olisi kiva kantaa kaulassa ja ehkä räpsastä pari piksiikin. Ja kun kuvanlaatukin on tuotaluokkaa, niin saattaa olla varsin toimiva laite ;)

  Oma kalusto:
  Kamera kalustona toimii Canon EOS 550D ja yleensä siinä on kiinni 1.8/50 objektiivi.
  Toinen kuvauslaite on iPhone5 ja sen se "ei kamera"
   Petteri kirjoitti 16.1.2013 klo 10.02
   Noo en minä sentään ulkonäön perusteella tuollaista lähtisi ostamaan :) Se on vaan plussaa. Tuo mallihan on oikeasti vanhan Fujin kamerasta peräisin, toki näyttöä takana ei ollut tai muutamaa muutakin nappia :) Tämähän on jo vuoden vanha, ettei mikään uutuus enää, mutta silti uskoisin pärjäävän aika hyvin uusimpien, hieman tavallisempien pokkareiden vertailussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)