21.1.2013

Ullakon alivuokralaiset

Jostain syystä tänä talvena olen kuullut useilla olleen ylimääräisiä asukkaita taloissaan. Puhun nimittäin hiiristä. Viime talvena näin yhden ainoan kerran pihalla hiiren, tänä talvena olenkin sitten loukuttanut jo kolme hiirtä ullakolta. Hiirethän ei muuten olekaan vain vanhojen talojen ongelma, vaan esimerkiksi kaverin uudessa talossa välikatossa juoksentelee hiiriä kovilla pakkasilla.Jutun kuvat ei nyt liity hiiriin millään tavalla, kukapa nyt haluaisi katsoa loukutetun hiiren kuvia. Kuvitukseksi kaivoin viime kesän asuntomessukuvia, kauniita koteja :) (Huomasin vasta, että makkarikuvasta näkyy vähän miten keskeneräisiä koteja oli vielä pressipäivänä avajaispäivän aattona, jotain outoa on katonrajassa...)

Meidän kutsumattomat vieraat havaittiin kun vihdoinkin pääsimme muuttamaan makuuhuoneen takaisin yläkertaan. Ensimmäinen viikko uudessa makuuhuoneessa oli toiselle meistä aika tilavaa... nimittäin jompi kumpi nukkui koiran kanssa alakerrassa sohvalla. Koira kuuli makkarin lattian alla liikkuvan hiiren ja alkoi pakkomielteisesti haistelemaan kaikkia rakoja ja ei voinut nukkua yläkerrassa lainkaan. Saihan se raavittua uutta lattiaakin naarmuille, mutta onneksi ei kovin näkyvästä paikasta. Ensimmäisen loukun virittämisen jälkeen parin tunnin päästä olikin jo hiiri loukussa, eikä mikään pieni kaveri! Vieläkin hämmästelen, miten hiiret voivat liikkua niin hiljaa, etten ole vieläkään kuullut mitään ylimääräisiä ääniä ullakolta.

Jostain syystä kaikki ovat olleet saman puolen ullakolla, toisella puolella on ehkä vieläkin selkeämpi reitti sisälle, mutta siellä loukku on saanut olla rauhassa. Loukutettuani kaksi hiirtä, aloin tukkimaan vanerilevyillä suoraa reittiä lattian alle. Seuraavaksi voisi tarkemmin alkaa tutkimaan mistä mahtavat sisälle tulla. Taitaa olla mahdotanta saada kulkua kokonaan tutkittua, mutta ainahan sitä voi hankaloittaa.
Ilman Tikrua, emme varmasti olisi edes tietoisia meidän alivuokralaisista. Mites teillä, onko teillä kutsumattomia vieraita?

-Petteri

POSTAUKSEN VANHAT KOMMENTIT POIMITTU TALTEEN TÄHÄN, KOMMENTOINTI TOIMII KUITENKIN NORMAALISTI.

  Henkkumaaria kirjoitti 21.1.2013 klo 10.07
  Kyllähän noita hiiriä välillä tosiaan meilläkin seikkailee! Tosin tänä talvena vielä ei ole näkynyt, mutta 20 v. ikäisessä talossamme niitä on yleensä pakkasilla ollut. Hassua oli, kun lasten ollessa pieniä, kotiin laskeutui illalla hiljaisuus, niin hiirien rapisevat askeleet kuuluivat ullakolta tai välikatosta. Sanottiin aina lapsille, että Mikki tuli vaan iltavuoroon, ei siis hätää. Ja niin se oli sillä selvä, kukaan ei Mikkiä pelännyt. Pari kertaa on hiiri tullut sisään asti, mutta meidän kissa pitää huolen siitä, että ei tule enää. Kesällä kissa pitää hiiret myös pihalla ojennuksessa!
   Petteri kirjoitti 21.1.2013 klo 16.02
   Kissa olisi kyllä kiva, mutta tuolla Tikrulla voisi olla jotain sanottavaa asiasta :) Mikki-juttu olikin hyvä! Meidän hiiret ovat olleet hiirenhiljaa...
  S kirjoitti 21.1.2013 klo 11.06
  vastaukseksi riittänee et meillä on kaksi taitavaa ja tehokasta kissaa ;)
   Petteri kirjoitti 21.1.2013 klo 16.04
   Kissat on kyllä taitavia tuossa jahdissa :) Vaan eipä taida auttaa nekäään jos hiipivät välikattoon :) Elektroniset karkoittimetkaan ei oikein ole hyvä idea kun taitavat kotieläimetkin kuulla sen äänen..
  Annaliini kirjoitti 21.1.2013 klo 11.32
  Kuntotarkastuksessa ennen omaa rintamamiestalon ostoa tarkastaja ehdotti kissan hankkimista hiirien varalta. Kumpikin tosin meistä on allergisia, joten kissaa ei meidän talouteen tullut. Rapinaa kuunneltiin ihan loppusyksystä, mutta nyt on ollut hiljaista. Emme tiedä, mihin ovat kadonneet.

  Eilen pihalla lumitöitä tehdessä ulkorakennuksen nurkalta lähti viilettämään rotta toisen ulkorakennuksen nurkalle. Tai ainakin se oli paljon isompi kuin hiiri ja häntä oli paksu ruoska.

  Eli vielä ei suurta ongelmaa, mutta noiden rottien kanssa en vielä tiedä, mitä tehdä.
   Petteri kirjoitti 21.1.2013 klo 16.07
   Ymmärtääkseni voi olla montakin vuotta hiljaista ja sitten joka vuosi niitä on riesaksi asti. Niin kauan kuin vain ullakolla puuhaavat niin ei väliä, mutta en niitä kyllä haluaisi keittiön sokkeleiden taakse puuhaamaan.. joka on aika yleinen paikka sekin.

   Rottiakin on kyllä ihan taajamassakin, harvoin niitä näkee mutta onhan niitä. Meillä koira nappasi eräs aamuyö jonkun siimahännän suuhunsa, taisi Oona huutaa niin kovaa, että päästi heti siitä irti ja pötki karkuun :)

   Jos tuollainen rotta siinä pihapiirissä asustelee ja näet useamminkin, niin kyllä melkein sekin loukkuun menee jos sopivaan paikkaan laittaa.
  Pieni lintu kirjoitti 21.1.2013 klo 11.36
  Mökillä välikatoille menee myyriä. Viime talvena olivat oikein pesiytyneet päämökin välikatolle ja sitä niiden ulostelitkua valui appivanhempien makuuhuoneen katon rajasta seinää pitkin. Olipa näky! Viime syksyn puhteena olikin miehillä laittaa sellaiset metalliverkot ulkolaudoituksen alapuolelle, siis kivijalan ja laudoituksen välille, siellä oli jotkut pienen pienet raot josta ilmeisesti kiipesivät välikatolle. Yök.
   Petteri kirjoitti 21.1.2013 klo 16.11
   Pirun hiiret tulevat uskomattoman pienestä raosta! Kanaverkko ei esimerkiksi pidättele yhtään, meillä on juurikin tuollaista kanaverkkoa melkein kokonaan tuo katonraja, ei ihmekään että ullakolle pääsevät.

   Todella tiheää verkkoa laitetaan sitten kun ulkolaudoitusta maalataan seuraavaksi, henkilönostimella on kätevä hoitaa tällaisetkin samalla.

   Mökeillä saavat talvisin kyllä puuhata aika rauhassa :)
  Heli kirjoitti 21.1.2013 klo 11.45
  Meillä kissa pitää hiiret poissa. Tänä talvena en ole tainnut kuulla mitään rapinoita, silti hiiriä kyllä on - meillä kun on välillä öisiä tappajaisia sisätiloissakin. Kuuluu vain rymistys, vingahdus - ja aamulla löytyy jostain, yleensä tietenkin matolta, ne jätökset mitä kissa ei syö.

  Uskoisin, että kun on pidempään kovaa pakkasta, sekin verottaa hiirikantaa, myös siis vaikka tulevat talon sisälle. Minusta meillä on joskus ainakin selvästi vaikuttanut. Paras "lääke" kuitenkin on ehdottomasti se kissa.
   Oona kirjoitti 21.1.2013 klo 21.28
   Yök, siis noille jätöksille :D Vaikka Tikru onkin aika kissamainen koira, jolla on kissan nimikin, ei se tuossa asiassa kissan virkaa aja ;)
  Kirpparikeiju kirjoitti 21.1.2013 klo 16.34
  Hiiret on kyllä kauheinta, mitä maailma päällään kantaa. Meillä nyt ei kerrostalossa sentään hiiriä ole, mutta lapsuudenkodissa kylläkin. Ja tulivat sisälle asti, eikä kissaa voinut ottaa, kun oli allergiaa (eikä muutenkaan kukaan kissoista tykännyt).

  En kyllä ikinä hiiriin ole tottunut, vaikka suurimman osan elämästäni olenkin niiden kanssa samassa talossa asunut. Vihaan sitä rapinaa ja viipotusta. Ja etenkin sitä, jos hiiri kävelee vastaan yllättäen. Hrr.
   Oona kirjoitti 21.1.2013 klo 21.30
   Yök, yök, yök. En onneksi ole yhtäkään hiirtä täällä tavannut, vielä. Enkä onneksi ole kuullut mitään rapinoitakaan, Tikru hoitaa sen kuuntelupuolen ;) Ottaisi varmasti kiinnikin tarvittaessa, suhtautui sen verran intohimoisesti loukussakin olevaan henkensä heittäneen hiireen...
  Hepuli kirjoitti 22.1.2013 klo 21.16
  Suosittelen hiiribaarin hankkimista. Porukoilla on käytössä, kun heillä tuppaa myös olemaan aika ajoin noita kokoontumisajoja...siellä on kokeiltu kaikkia keinoja, aina aurinkotanssista alkaen. Hiiribaari on ainut karkoite, joka on pitänyt Mikit poissa kiusaamasta. ja jos ne teillä ullakolla vilistää, on baari turvallista laittaa sinne.

  http://kasvinsuojelu.berner.fi/tuotteet/kuluttajatuotteet/hiirien-rottien-sisahyonteisten-torjunta/ratak-hiiribaari/
  Oona kirjoitti 22.1.2013 klo 21.57
  Voi kiitos Hepuli! Tää taitaa olla ratkaisu meidänkin ongelmaan :) Tosiaan ullakolle mekin pystytään se laittamaan ilman, että koira pääsisi siihen käsiksi. Kiitos! :)


  sanna kirjoitti 19.2.2013 klo 00.33
  Ollaan asuttu 10v,39-v rakenettussa kivitalossa.Hiirenpirulaiset rapisee aina tietyn seinän välissä.Todennäk.pääsevät sinne varaston kautta,ja kun yksi,kaksi loukkuun varastossa jää,rapina loppuu siihen.Onneksi!ikinä en niihin tule tottumaan yök!!!!!!Rottia ei ole näkynyt,ja jos joskus nään,muutan tornitaloon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)