18.1.2013

Hrrr!

Hui, onpa kylmä! Tänään klo 5.20 herätessäni mittari näytti hurjat -25 astetta. Nyt voi oikeasti sanoa, että on kylmä. Bussipysäkillä oli kaikkea muuta kuin mukavaa värjötellä.. Tikruakaan ei ole kovin mukava viedä ulos, nimenomaan koiran näkökulmasta. Vaikka on kunnon toppatakki päällä, kaveri on silminnähden kylmissään. Hyvä, että jalkaa viitsii nostaa!Sisällä talossa on kuitenkin lämmin. Meillähän on suora sähkölämmitys, joten näin kovat pakkaset ovat painajaista lompakolle, ehkä jopa toivoisi asuvansa kiinteän vastikkeen kerrostalossa ;) Keittiössä sijaitseva ilmalämpöpumppukaan ei kovin paljon jaksa töitä tehdä näillä keleillä. Itsekkäästi keskittyy pitämään itseään sulana yli 20 asteen pakkasilla. Onneksi meillä on olohuoneessa varaava takka, jolla saa hieman edullisemmin lämpöä.Poltamme takassa puita aivan liian vähän. Jotta siitä saisi parhaan hyödyn irti, se kannattaisi pitää jatkuvasti edes hieman lämpimänä, mutta työt hankaloittavat kummasti tätä projektia. Myös klapipinon hupeneminen uhkaavan pieneksi häiritsee hieman takan lämmitystä, onneksi niitä saa lisää :)Takka on tunnelman luomisessa ihan ykkönen. Varsinkin kyläilemään tulevat ihmiset, joilla itsellä ei takkaa ole, nauttivat suuresti sen tuomasta lämmöstä ja fiiliksestä. Ulkonäöllisesti takkamme on kokenut kovia käytössä, juuri eilen huomasimme luukun yläpuolen mustuneen enemmän...


Miten teillä, löytyykö monelta takka ja ennen kaikkea, tuleeko siinä poltettua puita?

-Oona

POSTAUKSEN VANHAT KOMMENTIT POIMITTU TALTEEN TÄHÄN, KOMMENTOINTI TOIMII KUITENKIN NORMAALISTI.


  Katja kirjoitti 18.1.2013 klo 09.37
  Allekirjoitan niin monet tästä! Meillä on takka ja kiitos eri työaikojen, saadaan lämmitettyä se pari kertaa päivässä ja siten säästettyä sähkölaskussa aika huimat summat. Mies laittaa takan tulee aamulla kuuden pintaan ja minä sitten ennen kymmentä heitän pellit kiinni töihin lähtiessäni. Illasta sitten mies tuikkaa taas tulet. Puita kuluu kyllä ihan kiitettävästi ja viikonloppuna onkin tulossa täydennystä puukuuriin. Toivottavasti pakkaset vähän laskee, ettei tule ihan niin kylmä puutalkoissa :/
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 10.48
   Onpas teillä kätevät työajat! Tuolla tavalla kyllä puuta varmasti menee aika tavalla talvessa. Meidänkin pitäisi siis tilata kuorma vielä, vaikka ajattelin varaston riittävän talven yli. Pihalla onkin katoksessa ensi talven poltettavat. Kyllä se taitaa lauhtua jo viikonloppuna, onneksi :)
  Marjaana kirjoitti 18.1.2013 klo 09.59
  Meillä takka on kovalla käytöllä talvisin ja lämpiää joka päivä. Alkuperäiset asukkaat olivat purkaneet vanhan pönttöuunin pois öljyinnostuksessaan, mutta appiukko kävi muuraamassa meille uuden remontin yhteydessä. Takassa on luukut sekä olohuoneeseen ja työhuoneeseen. Ihan ehdotonta on kyllä sen käyttö rintsikassa talvisin ja se pienentää mukavasti öljylaskua. Puupino on meilläkin huolestuttavasti kutistunut, joten parin viikon sisään täytyy varmaan hommata lisää. :)
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 10.49
   Hölmöt ihmiset kun purkaneet varmasti hienon pönttöuunin. Vaikka kyllä tuo teidän uusi taitaa olla parempi lämmittäjä kuitenkin. Toivotaan lämpimämpiä kelejä teillekin puutalkoisiin!
  Umpsit kirjoitti 18.1.2013 klo 10.01
  Meillä lämpiää takka olohuoneessa päivittäin, kuten keittiössä leivinuuni. Makkarissa olis hella (kyllä!) mutta sitä ei oo tullu tänä talvena lämmitettyä kertaakaan, viime talvenakin vaan muutamasti. Suora sähkölämmitys myös meillä. Nyt äitiyslomalla on aikaa kunnolla lämmittää puulla, töissä molempien käydessä jäi lämmitykset vähemmälle ja sen sähkölaskussa huomasi.
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 10.51
   Kyllä teidän kelpaa :) Leivinuuni on kyllä sellainen mikä olisi kiva. Harmitavasti se vain pienentäisi keittiötä merkittävästi, joten haaveeksi saa jäädäkin.. toki jos sellainen olisi, ei sitä varmasti tulisi purettua remontissa. Lämmintä viikonloppua! :)
  katatsu kirjoitti 18.1.2013 klo 10.13
  Meillä lämpiää takka joka päivä näillä pakkasilla ja siinä poltetaankin puita koko päivä. Myös keittiön puuhella on käytössä. Mies on tällä hetkellä työttömänä, joten hänellä onkin aikaa taloa lämmitellä. Meilläkin virallinen lämmitysmuoto tässä talossa on sähkölämmitys, vaan eipä talossa ole pattereita muualla päällä kuin vaatehuoneessa ja makuuhuoneessa ja nekin otetaan välistä aina pois käytöstä ilman lauhduttua. Hyvin pysyy huusholli lämpimänä :)
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 13.44
   Kyllähän tuollaisella polttelulla pitäisikin lämmintä olla :) Meillä taas on sähköpattereita päällä vähän joka huoneessa.. Tuo teidän puuhella on kyllä hieno!

   Teija kirjoitti 18.1.2013 klo 10.34
  Meillä näytti mittari eilen illalla -18 ja aamulla -28... Eipä ihme, että nurkissa paukkui koko yön :-)

  Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys, mutta koska tuo vesi lämpiää sähköllä ja lämmitettävää lattiapinta-alaa on n.200m2 erillinen autotalli 45m2, on aivan pakko lämmittää takkaa joka päivä,tällaisilla pakkasilla parikin kertaa. Takka on onneksi todella iso, piippu on myös muurattu ja takan pelti on tuolla yläkerrassa katon rajassa, joten piippu lämmittää yläkertaa jonkin verran. Se ärsyttävä puoli tuossa pellin sijainnissa on, että aina on kiivettävä yläkertaa avaamaan ja sulkemaan sitä, ja koska se tosiaan sijaitsee katon rajassa, mun on kiivettävä yläkerran sohvan käsinojalle, jotta yltän sinne :-) Mutta, sitä varten on noi teinit, että niille voi huutaa: PELTI AUKI!!! PELTI KIINNI!!! ...ja hetken päästä tarkistaa, että "laitoitteko te sen pellin?"...

  Meillä on tuossa takassa myös leivinuuni, ja talvella tehdään ruoka pitkälti siinä. Rakennusaikana kyllä tuli mittari täyteen uunipuuroja, kun niitä tuli tehtyä hieman liian usein :-) Kirvesmiehet kyllä tykkäs, ku saivat kesken töidensä tuoretta uunipuuroa :-)

  Kirpakkaa viikonloppua!
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 13.47
   Hyi, melkein 30 astetta! Meilläkin illalla paukkui, enpä tajunnut yhdistää pakkaseen vaikka ennenkin on samalla tavalla paukkunut. Ehkä en tajunnutkaan miten kylmä siellä olikaan.

   Tuollaisen neliömäärän lämmittäminen sähköllä onkin jo aika arvokasta puuhaa. Onpa hyvä tuo takkanne kun yläkertaakin lämmittää! Ja käteviä apulaisia :)

   Ai vitsit kun olisikin leivinuuni, tulisi varmasti usein jotain lihapataa valmistettua siellä. Nam. Kirpakkaa viikonloppu sinnekin!
  Mrs.K. kirjoitti 18.1.2013 klo 10.37
  Voi miten kauniita kuvia - kyllä olet onnistunut tallentamaan sen pysähtyneen talvifiiliksen hienosti!
  Meillä on uudella talolla myös takka mutta se ei varsinaisesti ole varaava. Kyllä siinä edessä maistuisi lasit viiniä viltin alla ja välillä puita pesään heitellen! :) Sitä odotellen..
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 13.50
   Kiitos! Kuvat ovat epäonnistuneelta kuvausvisiitiltä, kun päätin etten ilman kuvia kotiin mene. Ollaan niinkin kaukana kuin 100m päässä kotoa. Näissä maisemissa lenkitetään hyvin usein koiraa.

   Viini kyllä maistuisi, vaikka ilman takkaa ja vilttiäkin :) Onneksi on viikonloppu alkamassa...
  Heli kirjoitti 18.1.2013 klo 10.55
  Meillä on vanha talo, alun perin rakennettu 1939. Aikojen kuluessa sitten remppailtu, viimeisimpänä ulkovuoret uusittu ja lisäeristetty. Lämmitysmuoto on kuitenkin edelleen puulämmitys! Meillä on keittiössä pönttöuuni ja olohuoneessa rempan yhteydessä laitettu kaakeliuuni, molemmat lämpiää joka ilta (ovat varaavia). Yläkerran uusissa huoneissa on patterit, jotka ei juurikaan ole päällä ja kylppärissä on lattialämmitys, joka taas sitten on koko ajan päällä. Pahimmilla pakkasilla ulkoeteisessä on pakko pitää patteria päällä, mutta heti kun lauhtuu sen voikin melkein napata pois päältä.

  Vaikka meillä siis on puulämmitys, ja ostopuut, eli ei ilmaista todellakaan, meillä on myös julmat sähkölaskut. Aiemmin tuli joka kk samansuuruinen lasku kesät talvet, ja ne oli liki 300€/kk. Nyt syksyllä vaihdettiin uusi mittari sähkölaitoksen puolesta ja laskut on sitten käytön mukaan. Yllättäen meidän laskut onkin pudonneet... nyt ne on "vain" jotain 250€/kk. Mietityttää hiukan, että miten ne ennen oli paljon isommat... Ulkovuoriremppa ei kuitenkaan vaikuta esim lämmitykseen, kun se kuitenkin on puilla ja ennenkään ei ole pattereita pahemmin pidetty päällä. Kulutus meillä on arvoiden mukaan melkein 30000kw mikä on kuulemma tosi paljon tällaiseen taloon (1,5-kerroksinen, neliöitä noin 140). TOSIN meillä on sitten iso autotalli (70 neliötä), siellä on koko ajan ilmalämpöpumppu päällä, sekä aitta, neliöitä noin 40 ja sielläkin toi ilmalämpöpumppu. Silti mielestäni sähkölaskut on toooooosi isot. Ja sit tosiaan vielä ostetaan ne puut siihen päälle... kohta niitä pitäis meillekin taas ostella.

  Meillä oli muuten tänä aamuna pakkasta -30. Huhhuh. Eikä autoissa lämmityspiuhoja olemassakaan... hiukka oli kankea peli, kun läksin lapsia kuskaamaan.
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 13.56
   Pönttöuuni... leivinuunin ohella ikuinen haave. Vaikka toisaalta kallistuu uuteen, hyvinkin moderniin taloon, myös nykyistä vanhemmat talot kiinnostaisivat :)

   Tuo on totta, että puulämmityskään ei ole halpaa, mikäli puut ostetaan ja toimitetaan vielä pihaan valmiina kuivana klapina :) Meidän ensimmäinen talvi meni tuollaisilla puilla.

   Onpa kyllä merkillistä, että tipahti kulutus mittarinvaihdon jälkeen, olisiko jopa jonkinlaisen selvityksen paikka, voisiko vanha mittari olla viallinen? Onkohan se mahdollista? Ilmalämpöpumput kyllä varmasti sähköä syövät, varsinkin jos lämmittettävä tila ei pidä lämpöä sisällä tehokkaasti. Kyllä tuo vuosikulutusarvio on aika raju, suhteessa neliöihin.. :)

   Vähän pahaa tekee diesel-autoa käynnistellä näilllä pakkasilla, kankea on hyvä sana.

   Pakkasesta huolimatta, hyviä viikonloppuja sinnepäin!
  Mallu kirjoitti 18.1.2013 klo 14.02
  Meillä joka päivä lämmitetään takkauunia. Isojen lasien vuoksi lämmittää olkkarin nopeasti ja ilmanvaihtomme on suunniteltu sellaiseksi että lämpö kiertää ympäri taloa. Pelti on myös yläkerrassa, joten sekin lämpiää muuratun piipun kautta hyvin. Sähkölasku innoittaa lämmittämään usein ja onhan se ihana lämpö ja kodikastakin. Meillä on sellainen haudutusuuni siinä yläpuolella ja lihat ja uuniruuat kypsyvät mukavasti. Nytkin tuli ihanasti leimuaa!
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 14.24
   Tuo ilmanvaihdon ottaminen huomioon tällaisessa asiassa on kyllä hyvä juttu. Meillähän tuntuu lämpö jäävän enimmäkseen olohuoneeseen. On olemassa kyllä joitain takkatuulettimiakin, jolla tuota ilmaa saisi vähän liikkeelle, pitäisi tutustua.

   Voi kun meilläkin takka lämmittäisi yläkertaa.

   Kiva kun jätit kommenttia!
  enni kirjoitti 18.1.2013 klo 14.04
  Hei,

  Asiani ei koske lämmitystä vaan olisin palannut aiheessa kauas kauas taaksepäin ja kysynyt paneelikaton maalaamiseen vinkkiä. Teillä kun kuvissa näyttää komeilevan hyvin onnistunut katto :) Laitoitteko tartuntamaalin panelikattomaalin alle tai pesittekö katon maalin pesuaineella ennen maalausta? Itse suunnittelin maalata suoraan panelikattomaalilla, ilman pohja-aineita.

  Ihanaa talven jatkoa ja kiitos hyvästä blogista!
   Petteri kirjoitti 18.1.2013 klo 14.19
   Moi Enni!

   Paneelikattoja ollaankin maalattu 4 huoneen osalta (tai 3 huonetta ja eteinen), joten vähän kokemusta löytyy :)

   Mitään tartuntamaaleja emme ole käyttäneet, ymmärtääkseni Tikkurilan Paneelikattomaali ei edes vaadi moisia. Laskimme joskus, että tuli edullisemmaksi ostaa vähän arvokkaampaa paneelikattomaali kuin sitten erikseen pohjamaali ja joku muu edullisempi maali. Emme myöskään pesseet maalinpesuaineella, vaan vähän kostealla mopilla pyyhittiin ainoastaan. Suosittelen Tikkurilan Paneelikattomaalia, ISON pensselin kanssa lopputuloksesta tulee todella hyvä.

   Ruokailuhuoneessa oli vähän vanhempaa / tummempaa paneelia, se taidettiin neljä kertaa maalata, jotta kellertävyys peittyi. Olohuone taisi mennä kolmella kerroksella. Makuuhuoneen alkuperäinen paneelikatto oli kaiken lisäksi kiiltävällä lakalla käsitelty ja pinta oli oudon tahmea. Tähänkin RTV:n myyjä käski lyödä suoraan maalia pintaan ja näin tehtiinkin. 3 kertaa taidettiin tämä tumma versio maalata ja lopputulos on todella kiva.

   Hetken aikaa tuo kattojen maalaaminen on ihan kivaa, mutta kyllä se aika kuluttavaa touhua on pidemmän päälle. Mutta kun tietää minkälaisen muutoksen se tekee koko huoneeseen, se todellakin kannattaa maalata kunnolla, peittävästi. Tsemppiä maalaukseen ja kiva, että olet viihtynyt täällä! Talven jatkoja sinnekin.
    Anna kirjoitti 18.1.2013 klo 19.26
    Me pestiin ennen paneelikattomaalia tumma mäntypaneeli Solmasterin maalarinliuottimella (http://harjutie.blogspot.fi/2012/03/tuotesuositus-solmaster-maalipesu.html). Rehellisesti sanottuna ja jälkeenpäin mietittynä ja remppakokemusta kartuttaneena, en tiedä, oliko siitä yhtään mitään hyötyä. Kyllä se pesuvesi likaista oli, mutta samaan olisi varmaan päätynyt perus Ajaxilla. Kätevää tavaraa sen sijaan tapettien poistossa.
     Oona kirjoitti 19.1.2013 klo 16.34
     Tota meidänkin olisi siis pitänyt koittaa makuuhuoneen kuuden tapettikerroksen poistossa :) Kiitti vinkistä!
  Marie kirjoitti 18.1.2013 klo 19.20
  Meillä sähkölämmitteinen (lattialämmitys) 2-kerroksinen rivarikämppä ja varaava takka lämpeää talvella päivittäin. Kahta kertaa päivässä ei tartte, kun pysyy tuo takka pysyy pinnoiltaan tosi lämpimänä pitkään. Meillä ei kauheesti pidetä muita lämmityksiä päällä. Onhan nuo lattiat kylmät, mutta villasukat on keksitty. Taidan tosin itse olla ainut joka niitä meillä käyttää. Tällä hetkellä meillä on lämmöt keittiössä, veskin patteri on päällä, yläkerrassa sit tietty kylppärin lattialämmitys sekä lasten huoneissa, joissa säädetään tota aina heti pienemmälle, kun kelit lauhtuu ja päinvastoin. Mut esim. meidän makkarissa ja olohuoneessa ei lämmöt oo päällä koskaan.
   Oona kirjoitti 19.1.2013 klo 16.38
   Säästää kyllä sähkölaskuissa kyllä todella paljon, kun ei kaikissa huoneissa tarvitse sähköllä lämmittää. Kyllä tähän vähän viileämpäänkin huoneilmaan tottuu :)
  Tiina kirjoitti 18.1.2013 klo 19.27
  Täällä ilmoittautuu myös takan omistaja:)
  Kyllä se tuo ihanaa lämpöä ja tunnelmaa talvi-iltoihin. Meillä takka lämpiää lähinnä sen tuoman tunnelman vuoksi, takkatulta voisi tuijotella vaikka kuinka kauan. Se on erittäin meditatiivista puuhaa...
  Talo itsessään lämpiää maalämmöllä.
  t. Tiina rintamamiestalosta
   Oona kirjoitti 19.1.2013 klo 16.40
   Se on kieltämättä aika rauhoittavaa puuhaa :) Haaveilen takkaan isoa lasiluukkua, josta liekit näkyisivät vielä paremmin.
   Maalämpö on kyllä äärimmäisen hyvä ratkaisu, varmasti mekin valitsisimme jos se olisi ajankohtaista.
  Anna kirjoitti 18.1.2013 klo 19.28
  Meillä on patteri päällä makuuhuoneessa ja kylppärissä. Hyvin lämpiää puulla vielä tämän kokoinen talous.

  Aikatauluhaasteet myönnän minäkin, mutta kyllä me yleensä joka ilta ollaan pari-kolme tuntia kotona niin, että saadaan pesällinen poltettua. Tasainen pikkulämpö ollaan todettu tehokkaammaksi kuin satunnainen kovasti lämmittäminen.
   Oona kirjoitti 19.1.2013 klo 16.43
   Joo, ihan totta tuo, että säännöllisesti kun lämmittää edes vähän, lopputulos on parempi. Se on vaan jotain niin ärsyttävää, jos peltiä ei voi laittaa nukkumaan mennessä kiinni ja paras lämpö menee hukkaan!

   Tässä pari päivää tehnyt oikein pahaa katsella, kun olkkarin, ruokailuhuoneen ja makuuhuoneen pattereissa palaa punainen valo lämmittämisen merkkinä..
  Jossu kirjoitti 19.1.2013 klo 23.25
  Pitkään olen blogianne lukenut ja nyt vasta uskaltauduin julkisesti kommentoimaan :) Meillä on olohuoneen ja keittiön välissä suuri vuolukivinen leivinuuni ja sitä tulee kyllä talvikautena poltettua ainakin joka toinen päivä, kovilla pakkasilla joka ilta. Ja kyllähän leivinuunissa tehty ruoka on aivan taivaallisen hyvää. Paistoimme siinä mm. joulukinkun ja huomennakin ajattelin aamupalaksi tehdä uunipuuroa :D

  Ja koska meilläkin on sähkölämmitteinen omakotitalo, niin kyllähän se sähkölaskua pienentää. Etenkin kun saamme halot ilmaiseksi mieheni suvun metsästä aina mökillä käydessämme. Ensimmäistä kertaa minulla on leivinuuni, enkä voisi enää kuvitella eläväni ilman sitä. Ainakin takka on oltava unelmiemme talossa, sitten kun sen aika koittaa. Elävä tuli ♥

  Ihana blogi teillä ja todella kaunis koti!
   Oona kirjoitti 21.1.2013 klo 21.42
   Ihan huippua, että uskalsit vihdoin jättää kommenttia, toivottavasti jätät myös uudelleen :) Ja kiitos!

   Teillä on kyllä ihan luksusta, kun saatte vielä puutkin. Tosin onhan siinäkin oma vaivansa, mutta se on pieni säästöön nähden :) Oon niin kateellinen leivinuunista, kyllä teidän kelpaa :)
  Maanvaiva kirjoitti 21.1.2013 klo 08.05
  Eii oo takkaa eikä tuu niin kauan kun asutaan kerrostalossa, meinasin jo ostaa sähkötakkaa, mutta ehkä se on sittenkin pikkasen nolo :D
  Takka on mun mielestäjotain niin ihanaa, voisin tuijottaa sitä vaikka tunnin putkeen.
   Oona kirjoitti 21.1.2013 klo 21.44
   Ei oo nolo :) Sun täytyy vaan sytyttää todella paljon kynttilöitä, voit leikkiä, että sulla on takka :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)