1.6.2012

Salaojituksen yhteenveto

Isoin pihaprojekti on valmis ja aika koota yhteen mitä tehtiin ja mitä se maksoi. Hyvin paljon liikennettä tähän blogiin tulee nimenomaan salaojituksen hintahauilla. Muistan itsekin hakeneeni jotain konkreettista hinta-arviota, mutta aika vähän oli tarjolla. Pihaprojektin tarjoushan saatiin jo viime vuoden syksyllä. Tarjouksessa oli alunperinkin, että työ tehtäisiin ns. halvempana aikana, eli marras-maaliskuun välillä, sehän sopi meille oikein hyvin! Muistutuksena, että meillähän uusittiin salaojien lisäksi myös tonttiviemäröinnit aina kadulle asti. Tämä talolta kadulle pätkä kustansi äkkiseltään saman verran kuin salaojitus olisi yksinään maksanut.

Teetin suunnittelijalla uudet asemakuvat jo viime kesänä valmiiksi. Asemakuvat ei olisi olleet pakollisia, mutta ovat äärimmäisen arvokkaita varsinkin siinä kohtaa, jos joskus taloa aletaan myymään. On osoittaa ammattilaisen tekemä kuva, josta ilmenee selvästi mitä siellä on tehty ja missä menee mitäkin. Itse en haluaisi ostaa taloa, jossa on tehty vastaava työ josta ei löydy mitään dokumenttia, ruutupaperille rustattu piirustus ei ole sama asia. Asemakuva on myös hyvä dokumentti kun tarjouksia kyselee urakoitsijoilta! Asemakuvan piirtäminen kustansi 600e.



Tarjous oli mukavan selkeä, mitä pitää sisällään ja mitä ei. Arvostin tätä alusta asti, ettei mitään yllättäviä kuluja voi tulla. Työ tehtiin urakkana, joten ei tarvinnut itse stressata aikatauluista. Työt tehtiin huolellisesti ilman turhaa kiirettä.
Tarjoamme omakotitalonne salaojitus-, sade-, jätevesi- ja vesijohdon maanrakennustyöt seuraavasti: kaivuulupamaksu, liikennejärjestelyt, aukikaivuu, muoviputket, kaivot, routastyrox ja patolevyt, sorastus ja täyttö, ylijäämämaiden poisajo kaatopaikkamaksuineen, katualueen asfaltointi, multaus konetyönä hintaan 18.500e

Tarjous ei sisällä louhintaa, maassa mahdollisesti olevien rakennusjätteiden käsittelyä, liitos- ja liittymismaksuja, vesijohdon hankintaa ja asennusta, sokkelin paikkauksia, viistevaluja, kuolleiden istutusten korvaamista, terassien purkua/asennusta, asbesti yms töitä.

Etukäteen pelkäsin, että jotain isoja ongelmia tulee vastaan. Budjetti ei olisi antanut ihan kauheasti joustoa, muutama tonni oli pelivaraa. Louhia ei tarvinnut eikä mitään yllätyksiäkään löytynyt maan alta. Viistevaluihin olisi muutama päivä mennyt helposti, mutta kun ei ollut perinteistä anturaa talossamme, niin ei tarvinnut niitäkään tehdä. Ylisuuren kaivurin takia saimme myös veloituksetta käytännössä uuden pihatien ja hiekkapihan. Tämä olisi urakan yhteydessä lisätyönä tehtynä kustantanut n. 3000e.



Tässä mallikuvassa näkyy aika tarkkaan mitä meillekin on asennettu. Meidän talo on kellariperusteinen niin ollaan jonkun verran vaan syvemmällä putkien kanssa. Mallikuvassakin näkyvä pihakaivo tuli myös meille, lisätyönä tehtynä tämän kustannus 1100e. Nyt on kiva pestä autoa kun vedet johdetaan suoraan perusvesikaivoon. Tämä poistaa myös sadevesien tekemän lammikon pihalta.

Ihan täysin ongelmitta mikään projekti tuskin menee läpi, meillä katkottiin aivan kaikki johdot mitä maasta löytyi. Samalla selvisi, että autotallin sähkönsyöttö oli toteutettu maa-antennikaapelilla! Tämä saatiin korjattua oikealla kaapelilla ja kun korjaamaan lähdetään niin laitetaan vielä vikavirtasuoja keskuksen päähän. Muutama puska ja pieni kukkapenkki katosi vielä loppumetreillä mysteerisesti tien vierestä. Oonaa jäi harmittamaan meidän pionit jotka katosivat siinä samalla. Kannattaa siirtää siis kaikki kasvit todella kauas talteen niin ei tule yllätyksiä!

Pihanmylläys on toki tuonut myös muita kustannuksia mm. yli 3000 litraa multaa, nurmikonsiemenet, nurmikkojyrän vuokra ja kokonaan uuden terassin rakentaminen vanhan tilalle. Lisäksi tulevaisuudessa uuden kukkapenkin kivetykset ja pihatien sekä talon ympäristön kivetys nostaa kuluja aika reippaasti. Kuistinurkalla oleva rännikaivo kaipaa vielä uutta ränniä, ei tuollaisen luulisi kovin paljon maksavan.

Asemakuva 600e
Pihakuusen kaato 110e
Maanrakennustyöt 18.500e
Pihakaivo lisätyönä 1100e
= yhteensä: 20.300e

Kysyä saa jos tulee jotain mieleen tästä projektista! Olen tosi tyytyväinen, että saatiin projekti tehtyä suunnitellussa aikataulussa, nyt saa kellari kuivata ainakin sen vuoden ihan rauhassa.

Projektin muut jutut ja kuvat löytyvät täältä!

-Petteri

9 kommenttia:

  1. Noniin, tätä olenkin jo odotellut! :) Kiitokset näistä tiedonjyvistä.

    Sen verran vilä kysyisin, että kuka suunnitteli teille tuon salaojituksen? Vai vedittekö vain suoraan joka puolelle taloa? Meillä olisi ilmeisesti tarvetta jollekin maaperäasiantuntijalle, kun on talon perustukset vähän sellaiset, etten tiedä, voidaanko kuivattaa edes joka puolelta...

    Niin ja paljonko tuossa oli tuon salaoja- ja sadevesijärjestelmän osien hinta ilman työtä? Sellaisen suurinpiirtein hinnan jos osaat kertoa, niin olisin todella kiitollinen. :)

    VastaaPoista
  2. Se on tuolla aiemmin jossain mainittukin, Kaarlo Vastamäki oli siinä suunnittelijana, eli piirsi käytännössä vain nuo asemakuvat. Hän kävi kerran tontilla katsomassa ja apuna oli myös vanha asemakuva, joka vain päivitettiin. Siinä samalla paperilla oli myös leikkauskuva, missä oli määritelty sorat ym jutut. Ihan perusmatskuja kaikki. Pyörii tässä Turun seudulla, on tosi kiireinen kaveri mutta hyvin pätevä.

    Nuo on ihan laserilla laitettuja korkoja, siellä se kaato pitää toteutua tai muuten jää vesi sinne makaamaan. Kyllä tuo aika tarkkaa touhua lopulta taitaa olla, kätevän näköisesti menee ammattilaisilta, ei siinä kauaa per sivu mene jos ihan suoraa saa tehdä. Niin kaatojuttuihin vaikuttaa tietysti myös se 30m päässä oleva kunnan viemäriverkosto, sieltä laserilla korkoa myös.

    Meidän järjestelmä ei nyt kuivaa täydellisesti sitä ihan alinta osaa, jos ojitettaisiin niin, että kaikki vedet katoaisivat alkaisi talon alla oleva savilaatta kuivumaan ja siitäpä vasta ongelmia tulisikin, mellä olisi vino talo aika äkkiä. Mutta kellari pitäisi nyt olla vedeltä turvassa :)

    Osien yksittäistä hintaa en osaa kertoa. Nuo putkethan ei nyt maksa juuri mitään. Isoimmat kustannukset tässäkin on olivat työ, maa-ainesten kuljetukset ja katualueen kaivaminen. Nuo erilaiset kaivot kyllä jonkun verran jo maksaa, esim. tuo yksittäinen sadevesikaivo pelkästään maksaa jo useamman satasen.

    VastaaPoista
  3. Tämä selvä, pitänee soitella jossain vaiheessa tuolle Vastamäelle, jos tekisi samanlaisen meille. Meillä on muistaakseni niin, että osa perustuksista on kallion päällä ja osa jonkun maa-aineksen päällä - ei ilmeisesti saisi kuivua liikaa, koska voi laatta muuten murtua... No, eiköhän joku ammattilainen osaa katsoa, että menee oikein.

    Luultavasti otan tutun kaivamaan maat pois ja laitan putket sekä kaivot itse. Sen takia vain kyselin osien hintaa. Täytyy nyt vain saada kämppä sisältä ensin kuntoon. :)

    VastaaPoista
  4. Perustustavan ja mitä sieltä löytyykään, pystyy toteamaan vain koekaivamalla. Tämän takia tarjouksessammekin oli tuo viistevalut erikseen, kun ei tiedetty koko perustustapaa edes.

    Katsoin uudestaan teidän talon kuvia ja tuli mieleen ensimmäisenä, että onko veden tai kosteuden kanssa sitten teillä jotain ongelmia siellä? Luulisi että tuo on 90-luvulla ojitettu kuitenkin, eihän teillä ole kellaria? Tuon kaivaisi jo lapiollakin, ei kovin syvälle tarvitse mennä.

    VastaaPoista
  5. Perustuksesta on mainintaa talon papereissa ja kuvissa mutta koekaivauksia tarvitaan, se on tiedossa. Tarkastuksen perusteella on mainittu, että olisi hyvä ojittaa ja tehdä sorastus sokkelin ympärille. Samalla olisi syytä johtaa sadevedet vähintäänkin vähän kauemmas sokkelista. Ongelmia ei veden kanssa ole ainakaan vielä mutta kaadot on osittain pihalla taloonpäin tai vaakatasossa. Kellaria ei ole, eli sinne ei vettä tule.

    Ei jaksa kaivaa lapiolla, kun kaivurin ja kuskin saa pienellä vaivalla paikalle. :) Järkevämpää mielestäni tehdä sitten kerralla kunnolla mutta tosiaan lopulliset päätökset näistä vesien johtamisista tehdään, kun muuten on valmista.

    VastaaPoista
  6. Voitte tulla hakee multa pionit pois, ne on vaan ärsyttävästi ruohonleikkuun tiellä ;)

    VastaaPoista
  7. Joo, jee! Koska voidaan tulla? :)

    VastaaPoista
  8. No niin rupesko kellari kuivumaan? Paljon kosteusprosentti? Oletko rakentanut kellariin mitään salaojarempan jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hän alkoi ihan välittömästi kuivumaan, eron huomasi jo kun talo oli vasta puoliksi ojitettu. Kosteusprosentteja en mittaillut ennen enkä jälkeen, olisi kyllä ollut mielenkiintoista mitata eri huoneista ja vertailla. Kosteaahan siellä nytkin on, kun kellari on ihan alkuperäiskunnossa pääasiassa. Enää ei vesi tule betonin läpi niinkuin se pahimmillaan yhdestä nurkasta tuli :)

      Mitään sinne ei ole vielä rakennettu, tarkoitus oli keväällä sauna ja pesutilat tehdä uusiksi mutta se projekti vähän jäi hoitamatta, ehkä sitten ensi keväänä tai myöhemmin syksyllä. Näihin tiloihinhan tulee sitten koneellinen ilmanvaihto, ei siitä muuten tule toimivaa ratkaisua.

      Ojituksen myötä meidän pihakaivostamme loppuu nykyään jo alkukesästä vesi, jota olemme käyttäneet kasteluun kellarissa olevan pumpun kautta. Sen verran tehokkaasti tontilta sadevesi järjestelmään nykyään johdetaan, ettei kaivo täyty kesän aikana enää.

      Poista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)