17.3.2012

Kaaatuuuu

Torstaina iltapäivällä arboristi kävi pihakuusemme kimppuun. Arboristi ei ole puuterroristi vaan koulutettu puunhoitaja, joka on erikoistunut rakennetun ympäristön puiden hoito- ja kaatotöihin. Kuustamme ei ihan kirjaimellisesti kaadettu, koska ympärillä on aitoja, talomme, autotalli sekä melkein puussa kiinni sähkölinja. Tässä lähtötilanne, puu on kuvassa vähän pienen näköinen, mutta oikeasti aikamoinen kuusi. Puu on arviolta 30v vanha ja kasvanut mittaansa todella nopeasti, vuosirenkaat oli hyvin paksuja.

Mies alkoi kiivetä valjaidensa kanssa kuuseen ja matkalla katkoi käsisahalla kaikki oksat ja tipautteli niitä yhteen läjään. 2 köyttä kulkee aina mukana alhaalta ja nämä helposti sotkeutuvat oksiin, tästä syystä vedinkin oksia heti pois alta isompaan läjään sivuun. Melkein meinasi tulla lämmin :) Tuollainen iso kuusenoksa painaa käsittämättömän paljon. Tästä syystä en myöskään ehtinyt kuvaamaan muutamaa nopeaa räpsyä lukuunottamatta. Osa oksista jätettiin maahan putoamispaikkaansa, rauhoittavat vähän puiden pomppimista kun alkaa niitä ylhäältä tiputtamaan.Ihan kokonaan kuusta ei oksitettu, vaan latvaosa vedettiin köydellä alas. Köysi kiinni latvaosaan ja vedin alhaalta ilmoitettuun suuntaan reippaasti ja mies sahasi rungon poikki ja latvaosa rojahti juuri oikeaan paikkaan. Kyllä ammattilainen osaa sahata juuri oikeasta kohdasta. Hetken päästä muu runko olikin pätkinä alhaalla ja lopuksi vielä sahaus klapimittaan valmiiksi. Rungosta tuli reilu 30 pölliä, joista klapeja tehdään sitten kesällä tai syksyllä. Lisäksi kun pätkii paksuimmat oksat vielä pinoon, on poltettavaa taas lisää ensi talveksi.

Pyysin myös vilkaisemaan tuota myrskyssä vaurioitunutta vaahteraa ja kyllä oli sitä mieltä, että se kannattaa siitä kaataa aika nopeastikin. Tulee kaatumaan kovassa myrskyssä varmasti. Antoi myös vinkit miten se sieltä tulee hallitusti nurin, senhän voi kaataa myös sähkölinjalle, naapurin ulkorakennuksen päälle tai meidän autotallin päälle.

Pihan raivaus jatkui myöhään iltaan asti ja T tuli myös avuksi alkuillasta. Pöllit saatiin pinoon autotallin seinän viereen ja oksatkin lähes kaikki yhteen isoon pinoon pihatien viereen, siitä ne on helppo myöhemmin kouralla napata kuorma-auton lavalle.

Tuntuu, että tontillemme tuli todella paljon lisää tilaa. Aiemmin enemmän pienenä polkuna ollut välikkö onkin yhtäkkiä iso väli, mihin mahtuisi ajamaan kuorma-autonkin. Valoa tuli lisää kuistille todella paljon! Myös keittiössä muutoksen huomaa. Vähän eri näköistä nyt, eikö?
-Petteri

7 kommenttia:

 1. Nätisti on maisema muuttunut. Lähteekö kanto pihaprojektin mukana?

  VastaaPoista
 2. Kanto jää maahan, siitä on niin iso osa naapurin puolella ja aitakin välissä. Portaiden vieressä ja talon toisessa kulmassa on vanhat koivukannot, ne lähtevät onneksi ensi viikolla. Vähän vaatii totuttelua kun tuota katsonut nyt pari päivää.

  VastaaPoista
 3. Reilut 30 klapi pölliä+latvus.Kuusen pituus oli noin latvus+(30*32cm)=11m 32cm.Klapin mittahan on 32cm. Metalli miehenä vierastan noita senttejä. Kuusen pituus oli tarkallen 1132mm+latvus.
  Viimeinen kuva ilmeisesti vääristää. Teidän talohan turpoaa.

  VastaaPoista
 4. Hmm.Se siitä metallimiehen milleistä ja laskutaidosta.Oikea pituus on siis 9600mm+latvus.
  Kaksi viikkoa 12 tuntista työpäivää on tehokas tapa tehdä itsestään hölmömpi mitä oikeasti on.

  VastaaPoista
 5. Ei se ole niin senteistä eikä milleistäkään kiinni! Kaikki palaa taatusti talvella. Riittävä mitta olkoon taloa korkeampi kuusi.

  VastaaPoista
 6. Viitsisitkö heittää ilmoille mitä tuli puunkaatoprojektille hintaa? Meillä olisi sama edessä, vaikka taitaa kyllä olla vielä korkeampi ja vanhempi kuusi kuin teidän pihassa. Mutta samalla lailla talon vieressä, sähkölinja kulkee oksaston läpi :D

  VastaaPoista
 7. Hinta-arvio perustui googlemapsin kuvaan ja se oli 120e + alv. Oli lopulta 110e + alv kun oli vähän helpompi. Reilu tunti meni aikaa. Erittäin tehokas kaveri. Itsehän olin siinä tosiaan mukana avustamassa. Mielestäni ihan kohtuullinen hinta tuollaisesta työstä. Eri asia olisi jos vaan kaadetaan puu, se ei mielestäni ihan noin paljon voi maksaa.

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)