19.3.2012

Salaojitus päivä 1

Tänään maanantaina se sitten alkoi, urakoitsija toi aamusta jo tontille kalustoaan. Kohtaisen järeällä kaivurilla tulivatkin, odotin ehkä vähän pienempää kun paikoin vähän ahdasta. No, tällä yrityksellä kyllä löytyy monia erikokoisia kaivureita, ettei kalustosta varmasti pulaa tule olemaan. Kävin ruokatauolla piipahtamassa kotona ja olinkin sopivaan aikaan paikalla, vanhat salaojat olivat ihan juuri tulossa esiin. Sieltä löytyikin ihan oikeasti ne vanhoissa kuvissa olleet salaojat, näistähän kun ei koskaan voi olla varma. Vanhat kuvat ei aina pidä paikkaansa tai niitä ei välttämättä ole koskaan tehty vaikka suunnitelmat olisivatkin olleet paperilla.

Vettähän siellä linjassa on niin paljon että kuoppa olikin hetkessä veden peitossa. Vesihän ei nyt pääse kaivosta juurikaan eteenpäin verkostoon, joten makaa sitten taloa vasten. Kun putket saatiin esille, paljastui myös yksi pieni yllätys. Talossa ei ole lainkaan perinteistä anturaa, vaan talo on rakennettu suoraan savilaatan päälle. Ihan mitään tavatontahan tuo ei taida olla, mutta muuttaa suunnitelmia kyllä aika paljonkin. Suunniteltuja viistevaluja ei voi tehdä, mikä toki säästää aikaa ja meiltä myös rahaa 2-3 päivän työn verran. Tämä kun ei urakkaan kuulunut. Suunnittelija saa nyt tehdä ratkaisun miten muutetaan ojitusta. Todennäköisesti nykyisten putkien tilalle vaan vaihdetaan uudet ja eristetään suunnitellusti seinä. Kellari alkaa taatusti kuivamaan heti ja sadevedetkin saadaan johdettua kohtalaisen hyvin kaivoon. Kokonaanhan tätä pohjaa ei nyt saa kuivattaa ojittamalla, mikäli savi kuivaa on meillä taatusti jossain kohtaa vino talo. Miehet kävivät tsekkaamassa kellarin myös, koska sieltä pitää huomenna piikata reitti uudelle vesijohdolle.

Kuvissa on rikottu yksi pätkä savista vanhaa salaojaputkea, työmies viskasi sen ylös ja sanoi että tee siitä vaimolle kynttiläjalka :)

Merkkaan nämä salaojitukseen liittyvät jutut omaan kategoriaansa, voit valita ne tuolta alhaalta kategoriat valikosta näkyviin. Pyrin dokumentoimaan kaikki työvaiheet mikäli se suinkaan on mahdollista. Jos en kuvia saa niin ainakin tekstillä koitan selventää mitä tehtiin ja miksi. Itsekään en näistä tuon taivaallista ymmärrä, siksi on mielenkiintoista nähdä mitä pihalla todella tapahtuu ja nimenomaan miksi.

Urakoitsijana meillä toimii Suomen Pohjarakennusyhtymä Oy. Suunnittelijana Kaarlo Vastamäki.

-Petteri

2 kommenttia:

  1. Keskellä kirkasta päivää ulkovalo päällä?!

    VastaaPoista
  2. Se oli hetken kun työmiehet oli kellarissa. Ensimmäinen kytkin jos terassin puolelta tulee sisälle :)

    VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)