26.3.2012

Salaatit alkuun helposti

Viime keväänä laitoimme salaatit itämään jo kerrostalon parvekkeelle. Ahneus iski ja lopulta kasvimaalla olikin aivan liikaa salaattia joista iso osa jäi syömättä kokonaan. No olihan osittain syynä tietämättömyyskin, laitoin reilusti varuiksi, että saadaan edes jotain satoa. Lähes kaikki siemenet lähtivätkin itämään. Tästä viisastuneena tänä keväänä itämässä puolet vähemmän.

Pidän paljon kaikista pienistä apuvälineistä, joilla jonkun ikivanhankin homman voi tehdä vähän kätevämmin ja ennen kaikkea nopeammin. Tässä käytin turvebrikettejä, jotka kostutetaan vedessä ja näin turpoavat sopivaksi kasvualustaksi siemenille.

Erilaisia salaatteja ja yrttejä pystyy kasvattamaan ihan hyvin myös kerrostalon parvekkeella. Idättäminen on todella helppoa, kunhan muistaa pitää turpeen kosteana ja oikeassa lämpötilassa. Osa salaateista ei lähde itämään lainkaan yli 20 asteen lämpötilassa. Meillä idätys tapahtuu kuistilla, jossa lämpötila on melko otollinen tällä hetkellä. Ei liian kuuma eikä liian kylmä. Tässä pieni ohje kuvien kanssa miten helposti saa tehtyä herkullisia, itse kasvatettuja salaatteja ja yrttejä.

1. Tarvikkeet: muoviruukkuja (6cm, ei välttämättömiä), turvebrikettejä ja haluamiasi salaatin ym. siemeniä

2. Laita turvebriketit turpoamaan 1-2cm korkuiseen veteen.
3. Nyt idätykseen päätyivät yrteistä basilika ja salaattilajikkeista tutut ja turvalliset roomansalaatti ja jäävuorisalaatti. On muuten ihan vahingossa aiheeseen liittyvä lehtijuttu suojaamassa pöytää.


4. Turvonneet briketit laitetaan muoviruukkuihin ja valmiiseen reikään salaatinsiemeniä 2-3 ja yrttejä sen mukaan minkälaisia siemenet ovat. Basilikaa laitoimme yhden per briketti, koska pussissa oli niitä vain 30kpl yhteensä. Toivottavati lähtevät itämään, mikäli ei niin ensi kerralla sitten myös 2-3 siementä.


5. Lopuksi ruukut johonkin sopivaan muoviastiaan. Muoviastiaan siksi, että voi reilummin kastella turvetta, eikä tarvitse välittää mihin vesi valuu. Kuivumaan näitä siis ei saa päästää vaan on pidettävä kosteana koko ajan. Liika kastelukaan ei tietenkään ole hyväksi. Kannattaa myös merkata jotenkin, että mitä missäkin on. Pienistä taimista on vähän hankala päätellä varsinkaan kun ei niin paljon näistä kokemusta ole. Taimet päätyvät ulos kasvimaalle jossain kohtaa toukokuuta, kunhan saadaan kasvimaa käännettyä ja kuntoon kesää varten. Briketit voidaan istuttaa suoraan maahan, kuitenkin niin että koko briketti peittyy multaan. Juhannuksen paikkeilla varmasti päästään ensimmäisiä rapeita salaatteja syömään. Parin viikon välein tehdään suurinpiirtein samanlainen setti, näin on koko kesän tarjolla salaattia omalla pihalla.-Petteri

2 kommenttia:

  1. Todella upeita kuvia ja ihana blogi!! :--) Mikä kamera teillä on?

    VastaaPoista
  2. Kiitos ja kiva kuulla että pidät! Kuvailut hoituu Canon 5Dmk2:sella.

    VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)