21.4.2012

Multaa ja nurmikkoa

Alkuviikosta tilasin siistipiha.fi nettikaupasta 2 kpl 660L suursäkkiä puutarhamultaa. Kekkilän multa on lannoitettua ja kalkittua, joten täysin levitysvalmis. Multa pitäisi myös olla aika puhdasta eli epämääräisiä juurien palasia ei pitäisi löytyä. Tilaus kun ylittyy 175e rajan on pihaan toimitus ilmainen! En tiedä onko joku kampanja vai onko näin aina. Yhden 660L säkin hinta oli 92e. Tilatessa voi viestikenttään laittaa myös ohjeet säkkien sijoituspaikasta, etteivät isot säkit vain ilmesty keskelle pihaa. Toimitusaika normaalisti 5-9 päivää, euroilla saisi ajan pienennettyä 3-4 päivään.Olisimme toki voineet tilata ylimääräisen kuorman multaa pihaa myllänneeltä urakoitsijalta, mutta se vain unohtui kaiken muun keskellä. Kaivuualueen pihaosuus on lähes kokonaan konemullitettu, pieniä alueita reunoilta pitää mullittaa ja kaivaa loputkin marjapuskat pois ja siirtää toiselle puolelle pihaa. Mullasta iso osa on menossa kahteen uuteen kukkapenkkiin, joten laadukas multa on sinne aika omiaan.Nurmikonsiemeniä ostin myös tällä viikolla. Ostopaikkana oli Plantagen ja siemenenä Lord Nelson Royal. 2kpl 3kg säkkiä pitäisi riittää 360m2 alalle. Siemenet pitäisi myöskin saada kylvettyä vielä kun multa on pehmeää. Yöpakkaset vähän mietityttää, pussin kyljessä puhutaan 8-10 asteen jatkuvasta lämmöstä maaperässä. Ilman lämpötila tällä hetkellä +3 astetta. Tämäkin on asia, jota en ole ennen tehnyt! Viime kesänä pieniä paikkauksia tein nurmikkoon, mutta isommista aloista ei ole kokemusta. Tarvitaanko esimerkiksi sellaista jyrää oikeasti? Siinä on taas yksi satanen työkalusta, jota tarvitaan sen kerran. Sen tiedän, että tuuleton päivä kannattaa katsoa, ettei siemenet ole lopulta naapurin puolella. R aiemmin jo antoikin vinkin siementenlevitykseen jota tulemme testaamaan ja vertaamaan. Onko jollain jotain vinkkejä vielä antaa tähän liittyen?
Huippulaadukas ruohosekoitus. Muodostaa todella kauniin nurmikon, josta tulee erittäin tiheä ja kulutuksenkestävä. Royal kasvaa hitaasti ja kaipaa leikkausta harvemmin. Sekoitus sisältää hienossa suhteessa parhaita punanata- ja niittynurmikkalajikkeita, jotka kestävät hyvin talvea ja sairauksia.

Tässä oli siis juuri ne ominaisuudet joita nurmikolta halusinkin, kulutuksenkestävää ja hitaasti kasvavaa!

Viikonloppu jatkuu tästä terassiprojektin parissa ja pihalla oleva pieni multakasakin tulee varmasti levitettyä pihalle. Tänään on luvassa Oonalta vielä postaus meidän vähän paremmasta asiastosta.

-Petteri

(kuvat plantagen.fi ja siistipiha.fi)

7 kommenttia:

 1. Pikku vinkkejä...

  Multaa siemenet sentin syvyyteen pöyhimällä pintamaata kevyesti haravalla Ja sillä vesitäyttöisellä jyrällä jyrää kylvös, jotta siemenet tarttuvat maahan, eivätkä lennähdä ilmaan tuulessa tai valu pientareille kastelu- ja sadeveden mukana. Jyrä muuten konevuokraamosta n. 9-15e per/vrk.

  VastaaPoista
 2. Tuo tarttuminen kai se asin ydin on. Voihan sen tehdä tynnyrillä ja vaikka suksilla tamppaamalla.Jos päädytte suksiin tulen varmasti katsomaan. Ennen oli kielletty nurmikon tallaaminen, tässä vaiheessa se on jopa suotavaa.

  VastaaPoista
 3. Pitääpä kysellä josko tuolla RamiRentissä olisi moinen, sinne menossa tuo kosteudenerotin kellarista takaisin ensi viikolla.. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Olisiko sulla suksia lainata? Meillä ei moisia liikkumisvälineitä ole lainkaan kun on auto :) Jotain pientä jyrää pitää siis kysellä vuokraamosta, meidän tuurilla nurmi alkaa kasvamaan tuolta ojasta.

  VastaaPoista
 5. Viimeksi suksilla liikuin armeijassa ja kesällä. Sidottiin MIESTEN polkupyörän yläputkeen.Rva:lta löytyy ,monon koko 38-39.Nyt kun se nurmikko rehottaa ja pitäisi leikata,niin hortonomi Laurila (oikea ihminen)vaati tuohon leikkuuseen aina,että se leikataan ikään kuin ristiin.Haluan uskoa,että sillä on oikeasti merkitystä .Vai halusiko pitää pois jaloista?Vuosikymmen-70-alkupuolelta

  Eipä silloin "vanhaan hyvään aikaan"ollut noita kerääviä leikkureta.

  Siis leikattu nurmikko ajettiin 89,95 asteen kulmassa uudelleen.

  VastaaPoista
 6. Naapurikin taitaa leikata ristiin.. mutta täytyy kyllä sanoa, että ei minulla ainakaan niin paljoa ylimääräistä aikaa ole että kahteen kertaan viitisi leikata :) Katsoo nyt, jos kerran kaksi viitsii alkuun. Hitaasti kasvava nurmi kuulostaa kyllä tosi kivalta, vaikka saa sitä lykkiä ihan tarpeeksi pian taas.

  VastaaPoista
 7. On muuten sittenkin aika kallista multaa siistipiha.fi palvelussa.. ostettiin 2000L erä 50L säkeissä Plantagenista tarjoushintaan 2,99e säkki. Valmistaja oli myös Kekkilä.

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)