1.4.2012

Uusi terassi suunnitteilla

Meidän terassi jouduttiin purkamaan työmaan tieltä, joten uusi olisi rakennettava. Hurjat tavoitteetkin on asetettu, vapuksi olisi kiva olla valmista! Sitten päästäänkiin siihen, että kaikki suunnitelmat ovat tähän asti olleet vain päässä, eikä mitään ole kirjattu ylös saati piirusteltu suunnitelmia. Ensi viikolla varmasti jo pihaa siistitään koneellisesti, joten pitää toimia ennen, että pääsen mahdollisesti hyödyntämään kaivinkonetta ja saisin perustuskaivuun tehtyä helpolla ja nopeasti. Todettakoon tässä kohtaa, että en ole eläessäni tehnyt minkään rakennelman perustuksia, joten nollatiedoilla ja taidoillakin lähdetään liikkelle. Löysin kuitenkin netistä aika kivat ohjeet yksinkertaisen terassin tekemiseen, joten sitä soveltamalla tulee varmasti oikein hyvä. Työkalupuolella tullaan pieni hankinta tekemään, Boschin yhdistelmäsaha (GTM 12 professional) on aivan ehdoton työkalu tähän ja aika moneen muuhunkin tulevaan projektiin. M, tuleva melkein naapuri jo tarjosi naulainta lainaksi, lautojen kiinnitys hoituu sillä todella nopeasti.

Lähtökohtana meidän terassissa on vanhaan nähden se, että isoin alue tulee olemaan yhdessä tasossa. Tämä mahdollistaa kalusteiden, grillien ym siirtelyn vaikka joka kesä vähän eri tavalla. Terassi tullaan tekemään useassa osassa, ensimmäisessä vaiheessa olisi tarkoitus saada tehtyä kuvassa olevan mallinen, kooltaan 10m leveä ja 4-4,5m toiselta mitaltaan oleva terassi. Terassi nousee n. 0,5m korkeuteen, jotta ovesta pääsee suoraan astumaan. Neliöitähän tuossa on jo hurjat 41m2. Toisessa vaiheessa olisi tarkoitus terassittaa sisäänkäynti sekä koko kuistin ympäristö ja liittää nämä 2 eri tasossa olevaa yhteen portailla. Kuistin nurkalle tehdään jo valmiiksi varaus paljulle. Ei sellaiselle puutynnyrille vaan muovinen puilla lämmitettävä malli. Tästä on tulossa varmasti myöhemmin enemmän asiaa. Terassin pihanpuoleinen (kuvassa yläosa) reuna tullaan tekemään koko matkalta askelmaksi. 2-3 askelmaa varmaankin riittää, ideana on tehdä kulku mahdolliseksi mistä kohtaa tahansa eikä rajata sitä yhteen kohtaan.Suunnitelmassa ei nyt vielä ole otettu paljon huomioon tuota toisen vaiheen suunnitelmia, tehdäänkö nyt turhan paljon tuohon korkoon terassia? Tarkkaa tietoa ei ole, koska 2. vaihe todellisuudessa edes toteutetaan. Myös mahdollinen pieni valokate on harkinnassa, voisi sateellakin grillailla kastumatta litimäräksi. Emme halua aidata terassia lainkaan. Kuistia kiertävä huomattavasti korkeampi terassiosio toki vaatii sitten jo kaiteet. Terassin pitkä sivu rajataan ehkä jollain kukkapenkillä. Aitaan asti ei viitsi terassia tehdä, näyttääkin jo pöljältä sekä toimii hyvänä portaana koiralle hypätä aidan yli.

Viime heinäkuussa Oona kirjoittikin terassista, katso juttu ja kuvat täältä! Kuvista näkee hyvin, miten tuo 4m mitta ei lopulta niin iso olekaan. Alimmaisessa kuvassa puugrillin etuosan kohdalla on 4m talon seinästä. Vanhaan nähden uusi ei ole myöskään kuin 2m pidempi. Jossain vaiheessa harkitsimme myös melko uuden, komposiittilaudan käyttämistä materiaalina, mutta se on jo todella kallista tässä mittakaavassa. Mukavia värejä niitä olisi saatavilla ja asennuskin helppoa, mutta kukaan ei tiedä vielä, miten ne todellisuudessa kestävät talvet ja kesän auringonporotukset. Asuntomessuilla oli tätä erittäin monen talon terassilla. Nyt materiaaliksi valittiin perinteisempää, painekyllästettyä lautaa, joko ruskeana suoraan tai sitten sävytetään ensi kesänä.

On muuten kiva kirjoitella terassisuunnitelmista kun ulkona satanut lunta jo hyvän aikaa. Eikä ole mitään muutamia hiutaleita vaan tulee ihan kunnolla. Viikon päästä ehkä sitten jo luvassa perustusten tekoa ja postauksia myös aiheesta luvassa!

-Petteri

20 kommenttia:

 1. Kokemuksen rintaäänellä voin suositella ennemmin ruuvaamaan kuin naulaamaan laudat kiinni...

  VastaaPoista
 2. Naulat kun tuppaavat ajan myötä nousemaan ylös. Ja jos paljain jaloin liikkuu terassilla, niin kannat saattavat ikävästi leikata jalkapohjaa... Tämä tosin siis jos käytetään niitä perusnauloja vasaralla lyötynä. Kuitenkin, minultakin ääni ruuvien puolesta.

  VastaaPoista
 3. Oma arvaukseni on,naula ei vain pidä.Löstyy ajanmyötä ja alkaa "nitisemään".Taitavat vielä suositella haponkestäviä-.tai ainakin ruostumattomia ruuveja.

  VastaaPoista
 4. Rosteri ruuveilla. On terassi kasassa ensi talven jälkeenkin. Nauloja saa hakata sisään jo juhannuksena, jos vappuna tehty =)

  VastaaPoista
 5. Ruuveilla oli vanha kiinni ja irroittaminen oli tosi työlästä. Vasaralla tuota tekisi pitkään, mutta naulaimesta en kyllä keksi mitään huonoa :) Oliko joku tietty syy miksi ruuvit olisi nauloja paremmat?

  VastaaPoista
 6. Täytyy kyllä todeta, ettei ole hajukaan minkälaisia nauloja tänä päivänä löytyy naulaimiin.. en yhtään ihmettelisi, jos jotain markkinoitaisiin nousemattomana naulana :) Vasarajutut saa kyllä jäädä muutenkin. Hyvä pointtihan tuo oli kuitenkin, hyvin usein siellä paljain jaloin kuitenkin ollaan!

  VastaaPoista
 7. Vanhassahan oli ruuveja kirosin niitä oikeastaan vaan sen takia, että olivat aivan turhan pitkiä. Lisäksi joukossa oli vielä kahta erilaista kantaa... Voisin tätä vielä kysellä sieltä mistä sitten laudat ym ostetaan, kyllä ainakin ruostumatonta pakko laittaa.

  VastaaPoista
 8. Jep, kyllä naulain saa nyt jäädä! Ruuvit ei kyllä itsestään liiku mihinkään se on varmaa.

  VastaaPoista
 9. En näistä uusista terassilaudoista tiedä mitään. Jos oikein ymmäsin ,niin kansi on tulossa höylätystä painekyllästetystä laudasta.Laudallakin on kaksi puolta.lauta pitäisi laittaa oikein päin.Jos muistan oikein ,niin n.s. sydänpuu pitäisi olla ylös päin.(korjatkaa ihmeessä jos muistan väärin) . Koska naulat ilmeisesti vaihtuvat ruuveihin saamme ilmeisesti akkuporakoneiden testin.Niitähän ei koskaan ole liikaa,siis koneita ja akkuja.Jokainen itseään kunnioittava poramieshän tulee näyttämään miten se oma pora toimii ja jaksaa.(talkoo apua mahdollisesti tulossa).Vielä noista ruuvveista ,tai oikeammin niistä kärjistä. Laadusta ei kannata tinkiä,ja kannattaa tarkistaa,että varmasti on oikea kärki k.o. ruuviin. Säästää vesikellon kämmenessä.

  VastaaPoista
 10. En minäkään tiedä, vanhoista enkä uusista! Ehkä lautasetä kaupassa osaa kertoa, toivottavasti! Painekyllästettyä lautaa ajattelin.

  Äläpä nyt, kun purettiin terassia oli käytössä ensin tietysti uudehko akkuporakone, joka kyllä todella nopeasti hyytyi varsinkin tarpeettoman pitkien ruuvien kanssa. 80% ruuveista avattiinkin sitten sähköporakoneella. Huono puoli siinä taas on se, että on vähän iso kone käsitellä. Terassi oli suurimmaksi osaksi torx-kantaisilla ruuveilla tehty ja ainakin tuollaisten muutamia vuosia vanhojen ruuvien vääntäminen oikeallakin kärjellä rikkoi useamman ruuvin ja myös kärjen. Voi olla kuitenkin, että kiinnitys taas on tuolla kätevämpää kuin ristikantaisella ruuvilla.

  VastaaPoista
 11. Taitaapi olla taivaan tosi ettei niitä lautasetiä löydy niistä lautakaupoista jotka tietävät lattian teosta.Siksi kirjoitin koska tuleva n.40m2 on niin suuri,että laiskana en haluaisi tehdä edes joka kolmas vuosi uudelleen.Missään ruuvin väännön kisoissa en ole ollut: mutta pelltikattoja ja pellityksiä tekevä tuttava seppä väittää näissä akku vehkeissä olevan hirveä ero.En ole ylpeä,mutta olen minä sähköisenkin rikki saanut.Tarkistin vielä tätä kirjoittaessani uudisrakennuksia tekevältä suutarilta mitenkä hän??? Jos lauta 28mm,ruuvi 45-50mm.Saa kuulema jopa värillisenä(eivät ilmeisesti ruostumattomia).Kantana torx.Kauppana Hong Kong.Edullisin.

  VastaaPoista
 12. Kestopuisen terassin korvaisi hyvin lämpökäsitelty puu. Nättiä ruskeaa pintaa. Toinen vaihtoehto olisi siperian lehtikuusi. Ja tietysti rts-ruuveilla.

  Ja pintaan tälläistä niin hyvää tulee. http://www.osmocolor.com/Suojaava_kuultovari.html

  VastaaPoista
 13. Ekologisesti parempi vaihtoehto. Kestoiästä/hinnassta verrattuna painekyllästettyyn ei harmainta aavistusta. P-kyllästetty ongelma jäte.L-käsitelty käy ainakin lämmitykseen. Sopiiko grilliin????

  VastaaPoista
 14. Vaihtoehto tuokin, pitää vähän päästä jyvälle näiden hintaeroista, tuollainen kuulostaa äkkiseltään arvokkaammalta kuin painekyllästetty. Tässä kohtaa kun pihaan on jo hakattu ihan mukavasti rahaa, alkaa kiinnostamaan se edullisempi vaihtoehto ensimmäisenä.

  VastaaPoista
 15. Meillä on pihassa iso kasa vanhan terassin lautoja, jotka p-kyllästetty. Niitä ei viitsisi edes Porin Matissa poltella. Ongelma jo nyt se kasa siellä ;) Uutta terassia en ajatellut polttaa :) Viikonloppuna jos saisi perustuksia kuntoon niin jäisi vähän aikaa selvitellä ja miettiä kannen materiaalia.

  VastaaPoista
 16. Joo älä polta sitä painekyllästettyä. Pistä monikäyttöauton takapaksiin ja vie esim puukeskuksen tai rautakaupan siihen kestopuu lavalle - ilmaiseksi. Lämpökäsitellyn ja lehtikuusen tähteet voit polttaa takassa.

  Puukeskuksen sivuilta vilkaisin hintoja.
  Painekyl, vihreä 28*95 1.65e/jm
  pain.kyll ruskea 28*95 1.85e/jm
  lehtikuusi 28*95 3.45e/jm
  lämpökäsitelty 26*92 2.92e/jm
  puu-komposiitti 28*150*4000 9.90e/jm

  VastaaPoista
 17. Joskus olin kuullut että lämpökäsitelty ja lehtikuusi voisi kestää yhtä kauan kuin painekyllästetty. Sitten tulee vaan tuo hävitysongelma. Painekyllästetty kun ongelmajäte. Lehtikuusta ei välttämättä tarvi käsitellä millään - harmaantuu kauniisti jos ei käsittele.

  VastaaPoista
 18. Hmm. Terassi on melkein tehty.Senkun ruuvaat ja ladot laudat oikein.Tänään kuulin puoltavaa palautetta lehtikuusesta. On jo kuitenkin tuplaten hintavampi kuin p-kyllästetty.
  Auts. osui.Niin sanottuja hukka paloja ja väärin mitattuja lautoja ajattelin.

  VastaaPoista
 19. Noita listahintoja kun katsoo, niin kyllä tuo olisi aika selkeä valinta :) Jos olisi vähän pienempi terassi, eikä laajennusta myöhemmin tulossa, saattaisin jotain muuta ehkä harkita ;)

  VastaaPoista
 20. Kyllä, se on ihan pian valmis! Ei tarvitse kuin avata lonkero. Kyllä vähän siirtää pyhiltä pois suunnitelmia, pitäisi ehtiä käydä saha ostamassa ja löytää joku edullinen ja sopiva laser jostain. + tietysti puutavaraakin pitäisi jostain ostaa, joten ihan valmista runkoa ei ole luvassa vielä tähän viikkoon.

  VastaaPoista

Ilahdumme kovasti kaikista kommenteista :)